top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Artist Relief Fund in Bulgaria Vol. 2.

Идеята на кампанията е осигуряване на еднократни парични облекчения от 250 лева за творци, загубили работата и доходите си поради пандемията.


С първата кампания за набиране на средства Artist Relief Fund in Bulgaria, бяха събрани £860. Нещо по-хубаво - няколко дни след това получих имейл от доброжелател, който направи дарение и цялата събрана сума в български лева беше точно 2,291.18лв, от които 2,250лв покриха облекчения за 9 от 22-мата артисти, кандидатствали за фонда до сега.


Помощта достигна до пет жени и трима мъже, които се занимават професионално със скулптура, театър, танц и хореография, изобразително изкуство, музика и преподаване на изкуства. Някои от тях са самотни родители. Творците са от цялата страна - Варна, Бургас, Велико Търново, София, Пловдив.


Първата кампания неоспоримо беше успешна, но има още артисти, които са заявили, че имат нужда от това облекчение и след като прочетох попълнените от тях формуляри, виждам колко необходима е тази помощ. Затова стартира Artist

Relief Fund in Bulgaria Vol. 2.


Какво е различното този път? 


Накратко, сега има награди. В детайли: Преди няколко седмици беше стартирана друга инициатива - ‘2020Solidarity’ координирана от базираната в Берлин фондация ‘Between Bridges’. Инициативата представлява колекция от плакати, създадени от международни художници. Фондация ‘Between Bridges’ покрива изработването на плакатите и ги предлага безвъзмездно на кампании за набиране на средства като тази. Плакатите са с размер A2 (594 mm x 420 mm) и ще бъдат достъпни за ограничен период от време, но не са ограничен тираж. Тези от вас, които направят дарение от £50 могат да си изберат плакат от селекцията.


Често задавани въпроси: 


Мога ли да получа облекчение?

Паричното облекчение е насочено към творци, а условията за получаване на облекчение са следните: 

  • Вие се занимавате професионално в сферата на изкуството и културата (приложни, сценични, визуални изкуства и музика).

  • Имате загуба от отменено участие, събитие или проект поради пандемията COVID-19.

  • Вие сте лице, което живее и твори в България.

  • Не виждате как ще свържете двата края. Моля бъдете съвестни, когато кандидатствате за помощта!

Ако отговаряте на тези условия и имате нужда от финансова помощ, моля попълнете формуляра.


Мога ли да направя дарение, различно от £50?


Да - натиснете оранжевия бутон ‘support us’ и в полето напишете стойността, която искате да дарите. Това може да е £1, £10, £100 или друга сума по желание :)


Кога и как ще си получа наградата?


След края на кампанията ще бъдат координирани доставка до адрес в България или страните членки на ЕС, а за доставка до други дестинации, различни от споменатите, моля пишете на адрес vesislavazheleva@gmail.com.


Плакатите най-вероятно ще бъдат изпратени/получени в през месец юни.


Бележки: Облекчението е насочено към индивидуални лица, а не бизнеси, сдружения или организации. Допуска се само една безвъзмездна помощ за кандидат. Предимство имат тези, които първи са подали заявка за облекчение.


Тук можете да научите повече за инициативата и да дарите средства.

bottom of page