top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ В ЧЕЛОПЕЧ

За шеста поредна година


„Заповядайте на кино в неделя през месец август“ – и тази година София Филм Фест отправя покана към жителите и гостите на Челопеч. Нови български филми ще бъдат представени в неделните вечери от 7 до 28 август центъра на града, на площад „Освобождение” с вход свободен.


София Филм Фест в Челопеч“ стартира на 7 август в 21.00 часа с един от най-популярните и обичани нови български филми – „ПЕТЯ НА МОЯТА ПЕТЯ“ на режисьора Александър Косев. Историята, реализирана по сценарий на Нели Димитрова и Валентина Ангелова, среща зрителите с едно изпълнено с енергия младо момиче – Петя Монова. Малко преди началото на учебната година нейните родители я поставят пред неприятен свършен факт – развели са се по взаимно съгласие. Досега смятала семейството си за съвършено, Петя се чувства огорчена и предадена. Тя търси съдействие и подкрепа от баща си и разбира, че той е виновен за развода с майка ѝ – има си любовница и чака дете от нея. Съкрушена, Петя предприема неразумно свободно гмуркане в ледените морски води точно на 4 декември – деня, в който е починала Петя Дубарова. Между живота и смъртта Петя се среща с идола си Петя Дубарова, от която научава ценни уроци… Творческият екип ангажира за ролите великолепни млади актьори - Александра Костова, Алиса Атанасова, Али Вергова, Ясен Атанасов, Мартин Методиев и техни опитни колеги като Албена Павлова, Юлиян Вергов, Васил Банов, Моньо Монев и др.


Продуцентът Николай Урумов ще бъде специален гост и ще представи „Петя на моята Петя“ пред публиката в Челопеч.


* * *

На 14 август в 21,00 часа е началото на прожекцията на „КЪСАТА КЛЕЧКА” – новият филм на опитния режисьор Димитър Петков. Историята ще пренесе зрителите няколко десетилетия назад във времето, в провинциален град в България, в нощта на 28 декември 1979 година. Съветските войски току-що са нахлули в Афганистан. Във въздуха витае страх. Армията е в повишена бойна готовност. Трима милиционери и техният началник се заплитат в една история, която започва с подозрение за изневяра и завършва със смърт. История, в която страхът и подлостта надделяват над разума и достойнството.


Сценарист на филма е Димитър Златинов, оператор и продуцент е Иван Тонев, а ролите са поверени на актьорите Валери Йорданов, Руслан Мъйнов, Китодар Тодоров, Елизабет Марангозова, Никола Стоянов.


* * *

На 21 август от 21,00 часа публиката в Челопеч ще може да види „ПИСМА ОТ АНТАРКТИДА“ на режисьора Станислав Дончев. Главната роля в тази история е поверена на обичаната българска актриса Ирмена Чичикова, която ще бъде специален гост на публиката в Челопеч и лично ще представи филма, създаден по сценарий на Теодора Маркова, Георги Иванов и Невена Кертова.


Диана е самотна майка, която не може да съобщи на осемгодишния си син Ники, че баща му е загинал при катастрофа. Тя лъже детето, че татко му е на експедиция в Антарктида, и от негово име му изпраща писма и колети. Неочаквано в живота ѝ се появява стара приятелка от детството, Мария, която иска да й помогне да преодолее травмата, но Диана не е готова да съобщи истината на сина си и непрекъснато отлага момента. Илюзорният свят първоначално кара Ники да се чувства щастлив, но постепенно лъжата се разраства и децата в училище, начело с Вальо, започват да се подиграват на измислените му истории за Антарктида... В роли ще видим още Симеон Ангелов, Диана Димитрова, Мая Бабурска, Иван Стаменов, Христо Пимпирев.


* * *

На 28 август от 21:00 часа в програмата е включен и най-новият филм на сценариста, режисьор, актьор и продуцент Ники ИлиевЗАВРЪЩАНЕ ЧАСТ 2“. Любовта на публиката го направи хит в боксофис класациите, а сюжетът е продължение на историята, която киноманите в Челопеч гледаха миналата година на площад „Освобождение“, представена от нейния автор и режисьор.


Познатите герои - четирима приятели от детинство, обединяват сили да запазят плажа и заведението на Бранимир непокътнати, с цел да ги превърнат в тяхно собствено райско кътче, където да се събират всяко лято. За да намерят пари, с които да откупят плажа, Деян, Виктор, Алекс и Бранимир трябва да участват в завършването на първия пълнометражен филм на Ачо, в който той е главен актьор, сценарист и продуцент... В ролите ще видите отново обичани български актьори - Александър Кадиев, Бойко Кръстанов, Башар Рахал, Орлин Павлов, Диляна Попова, Райна Караянева, както и Ники Илиев, който ще бъде специален гост в Челопеч и лично ще представи новата среща с героите на „Завръщане част 2“!


Програмата се реализира от Арт Фест/София Филм Фест и Община ЧЕЛОПЕЧ, с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas, Национален фонд „Култура“ и партньорите ни от OMV - България.


Община Челопеч е разположена в южните склонове на Стара планина на главен път София – Бургас. Село Челопеч е възникнало като средище на древни тракийски и старославянски селища далеч преди османското нашествие. Името на селото има старобългарски произход и според споменатите архиви намерени в гр. Никопол е било “Джелубек”, което означавало челно лично място. При появата на славяните през VІІ век, в южните склонове на Стара планина са възникнали редица укрепени селища, които са пазели славяните от завареното тракийско население. През епохата на османското робство, жителите на селото са запазили своята българска националност и под една или друга форма са участвали в борбите за национално освобождение. Така например, от местните църковни източници личи, че братята Кирил и Методий са чествани в с. Челопеч още през 1853 година.

Челопеч е едно от най-големите медно-златни находища в Европа, в което са открити около 71 минерални вида.


Текстът е подготвен по материали подадени от Арт Фест/София Филм Фест

Comments


bottom of page