top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

ШВЕЦИЯ НАЛАГА ЕДНА ОТ НАЙ-НИСКИТЕ ГРАНИЦИ НА КАПАЦИТЕТ В ЕВРОПА


Михал Дамберг, Вътрешен министър на Швеция


Шведското правителство планира да намали драстично ограничението на капацитета на културни събития от 300 седящи и социално дистанцирани места на само осем. Намалението, което идва след бързо нарастване на инфекциите с Covid-19, вероятно ще се прилага от 24 ноември в продължение на поне четири седмици с възможност за удължаване през Коледа и Нова година.


В началото на този месец правителството издаде заповед за пускане на културните събития, като разреши 300 седящи и социално дистанцирани места на културни събития, докато други публични събирания бяха ограничени до 50 души.

Сега обаче всички публични събирания и събития с повече от осем участници ще бъдат забранени.


„СИТУАЦИЯТА ИЗИСКВА ГОЛЯМИ ЖЕРТВИ ОТ ВСЕКИ НАС И ОТ ОБЩЕСТВО КАТО ЦЯЛО“


„Днешното съобщение относно предложенията за значително намален лимит за участие в публични събирания и публични събития и премахването на освобождаването за ресторанти е ясен сигнал за цялата общност за това какво трябва да се прилага в бъдеще“, казва вътрешният министър Микаел Дамберг .

„Това ще бъде пробен период. Ситуацията изисква големи жертви от всеки от нас и от обществото като цяло. Но ако правим съвместни жертви, ще спасим животи. "


Освен страните в заключение, които изобщо забраняват събития на живо - включително Великобритания, Франция и Германия - новият лимит на капацитета на Швеция може да е най-строгият в Европа, следван от Холандия, която позволява само 30 седящи покровители на закрито.

Досега Швеция е регистрирала 177 355 случая на коронавирус и 6 164 смъртни случая. Страната с 10,2 милиона смъртност на глава от населението е няколко пъти по-висока от тази на нейните скандинавски съседи, но все още е доста под някои по-големи европейски страни като Испания и Великобритания, според The ​​Guardian.

bottom of page