top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Цигуларят Пинкас Цукерман гостува в „Европейски музикален фестивал“ 2022

22 рото издание на форума е част от Календара на културните събития на Столичната община



Големият американски цигулар Пинкас Цукерман, британският пианист Джулиан Тревелиян, квартет „Епок“ от Чехия, звездата на фадото Камане от Португалия и още изявени чуждестранни и български артисти гостуват в „Европейски музикален фестивал“ през тази година. Двадесет и второто издание на фестивала, организиран от „Кантус Фирмус“ започна на 19 април и ще продължи до 8 ноември 2022. Форумът поставя във фокус творчеството на композиторите Волфганг Амадеус Моцарт, Франц Шуберт и няколко български автори, чиито годишнини се отбелязват през 2022. Още с откриването на 19 април започнаха и юбилейните концерти на Оркестъра на Класик ФМ, който през тази година чества 20 години от създаването си.

На 20 май в рамките на фестивала за 27-ма поредна година ще се състои церемонията „Златно перо“, на която ще бъдат отличени заслужили български дейци на културата. Традиционното за фестивала танцово събитие с фолклорна музика от Европа и участие на младежки състави "Европа танцува" е на същия ден на “Ларгото” в центъра на столицата.

„От Шопен до Максимюк“ - така се нарича концертната програма на акордеонното трио “Motion” от Полша. Тя ще бъде представена на 2 юни в зала 11 на НДК. Тримата виртуози от състава са истински феномен на европейската и световната музикална сцена. Повече от 25 години ансамбълът популяризира акордеона и полската музика по света, изнасяйки концерти в 43 страни на шест континента.

Завладяващата меланхолия на португалското фадо ще очарова българската публика на 8 юни в зала „България“, когато във фестивала ще гостува Камане – „най-великият фадо изпълнител след Амалия Родригеш“. Известният португалски певец, чиято кариера продължава вече над 40 години, ще представи у нас най-новия си албум Aqui Está-se Sossegado (Тук е спокойно), реализиран заедно с Марио Лажиня - пианист и композитор.


През есента в „Европейски музикален фестивал“ предстоят няколко ярки концертни събития, посветени на 20-тия юбилей на Оркестъра на Класик ФМ радио. С огромно вълнение ансамбълът ще посрещне изключителния американския аптист Пинкас Цукерман на 28 октомври в зала „България“. Вече над 50 години Пинкас Цукерман е сред най-търсените и многостранни артисти на световния музикален подиум, музикант с огромна дискография от над 100 албума, две награди „Грами“ и 21 номинации. Той е известен като виртуоз цигулар, виолист, диригент, камерен музикант и преподавател с удивителна техника и непоклатими артистични стандарти, които будят възхищението на критиците и публиката. Програмата на юбилейния концерт е с творби от Моцарт – Увертюра „Сватбата на Фигаро“, Концерт за цигулка №5 и Симфония №40.

На 1 октомври в рамките на фестивала ще се състои заключителният концерт от Конкурс и академия за оркестър „Кантус Фирмус“ с участието на цигуларя Веско Пантелеев – Ешкенази. На 18 октомври с оркестъра ще дебютират яркият клавирен талант Джулиан Тревелиян (Великобритания), лауреат от Конкурса „Геза Анда“ и цигуларят Максим Цеков (Австрия), победител в конкурса „Клостер Шьонтал“.

На 7 октомври виртуозните музиканти от чешкият струнен квартет „Epoque“ ще изнесат камерен концерт с авторски аранжименти на пиеси от Джанго Райнхард, Астор Пиацола, Джон Уилямс, Пат Матини – събитие по повод Чешкото председателство на Съвета на Европа. 22-рото издание на „Европейски музикален фестивал“ завършва на 8 ноември с интегралното изпълнение на двата клавирни концерта от Йоханес Брамс, отново с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентската палка на маестро Григор Паликаров и солист Людмил Ангелов. Сред съпътстващите прояви през тази година е уъркшоп по акордеон, дигитални концерти и изложба.


„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се организира от агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община и с партньорството на Министерството на Културата на Р. България и Национален фонд „Култура“. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2019 г. фестивалът бе отличен за трети път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация.


Пълната програма на фестивала можете да намерите на: http://cantusfirmusbg.com/


Материалът е подготвен по информация подадена от Кантус Фирмус

bottom of page