top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

РУСЕ – МУЗИКАЛНАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ МАРТ 2023



Международният музикален фестивал „Мартенски музикални дни“ е един от най-старите и реномирани фестивални в България. Основан през 1961 и организиран от Русенската община, всяка година фестивалът превръща град Русе - Дунавската столица на България, в място за срещи на елитни артисти от световната и европейска музикална сцена. През годините на тази сцена са гостували Дмитрий Шостакович, Святослав Рихтер, Курт Мазур, Генади Рождественски и още редица значими имена от миналото и от настоящата история на класическата музика.

Годините на Пандемията засегнаха форума, който се наложи да бъде отлаган няколко пъти. Но 2023 г. се очертава изключително успешна и Русе с право възстановява титлата си „Музикална столица на България през март“.

За авторитета на фестивала голяма роля играе и личността на артистичния директор Ива Чавдарова, която от десетилетия работи по неговата програмата.


Ива Чавдарова, артистичен директор на "Мартенски музикални дни"

С Ива Чавдарова разговаря Радостина Узунова, изпълнителен директор на Българската фестивална асоциация и водещ на предаването „Сутрешно кафе“ по Радио КласикА.


Програмата на Международният музикален фестивал „Мартенски музикални дни“ за 2023 г.е вече готова и публикувана на Вашия сайт. Как се подготвя една на подобна престижна програма?


Разбира се, с много усилия, защото координацията на всичките тези проекти, и като дати, и като програми, е един много дълъг и сложен процес, който започва почти година и половина – две преди акта на случване на фестивала. За тазгодишния конкретно работим от 2021 г. За всички колеги, които се занимават с подобни фестивали, това е много удобен момент от работата като график, като проследяване на целия процес. Понякога се налагат и промени в последната минута, имали сме буквално прединфарктни състояния и пожелаваме да не се случват на никого.


Кои са акцентите тази година?


Тазгодишното издание включва 28 събития - 7 оркестрови програми, 11 ансамблови, 2 оперни премиери и 7 съпътстващи събития с общокултурен характер и във всеки случай свързани с темата музика. Откриването е на 16 март със световната премиера на балета „Калиопа“ по музика на Емил Табаков, едно събитие, което винаги си струва да посети човек, защото става свидетел на раждането на една творба, което е нещо изключително вълнуващо. Както за специалистите, така и за слушателите.


Диригентът Емил Табаков

Втора световна премиера ни очаква в концерта на Струнен квартет „Фрош“ с 9-я струнен квартет на маестро Васил Казанджиев. Това, че той е русенец не е от водещо значение, искам да подчертая, защото той е кмпозитор от най-висока класа и би било чест за всеки фестивал да осигури премиерата на една негова следваща творба.

На 20 март в Русе ще гостува младата и неустоима перкусионистка Виви Василева, един концерт, който със сигурност ще привлече много публика.


Виви Василева, перкусии

Сред ключовите събития в програмата са и двете оперни премиери – „Лето 893 – то“ от Парашкев Хаджиев, непоставяна от много години, и русенската премиера на култовата постановка на Държавна опера – Пловдив „Чичовци“ на Лазар Николов.

Сред богатата концертна програма на фестивала най-атрактивни са дебютите, които тази година са в изобилие. Първото гостуване в България на един от най-търсените в момента в света струнни квартети – квартет „ÉBÈNE“ от Франция. Име, което със сигурност ще запомним. Пристигат в Русе с една невероятно стилна програма – обработки на Моцарт и швейцареца Ричард Дебюнон на творби от Йохан Себастиян Бах плюс шестия квартет на Бела Барток.


Струнен квартет ÉBÈNE, Франция

Дебютант на фестивалната сцена в Русе е френския класически китарист Емануел Росфелдер в дует със Светлин Русев в една много любопитна камерна вечер с популярни пиеси за цигулка и китара.


Китаристът Емануел Росфелдер, Франция

Светлин Русев участва и в още едно фестивално приключение. На 17 март заедно с русенския фестивален оркестър и диригента Емил Табаков той ще направи своя дебют като виолист.


Светлин Русев и Емил Табаков

Стара мечта беше за мен да има фестивален оркестър на Мартенски музикални дни и я осъществихме през 2010 г. заедо с директорката на НУИ „Веселин Стоянов“, Русе, г-жа Мария Дуканова, която познава всички бивши възпитаници на училището и успява да ги мотивира да се включват в оркестъра от 2010 г. до сега.


Фестивален оркестър на "Мартенски музикални дни"

За първи път в България пристигат шестимата ангелогласни певци на вокалния ансамбъл „The Queen’s six“. Ансамбълът е съсдаден през 2008 г по случай 450 годишнината от възкачването на английския трон на Кралица Елизабет Първа. Музикантите са базирани в замъка Уиндзор и редовно участват в службите на църквата Сейнт Джордж. В Русе пристигат с една прелестна програма под надслов “От Уиндзор с любов“.


„The Queen’s six“, Великобритания

След дълго отсъствие от фестивалната сцена се завръща Лия Петрова, която от дете не е гостувала в Русе. С втория цигулков концерт на Прокофиев. В същата програма ще участва и басът Мартин Цонев, певец с изключително успешна кариера в Европа. Той е ангажиран от Софийската филхармония и маестро Георги Димитров да изпълни „Песни и танци на смъртта“ от Мусоргски.


Лия Петрова, цигулка

Блестящият български тенор Кирил Манолов ще направи премиера на фестивала с прекрасна романтична програма от музика на Рахманинов и Панчо Владигеров, заедно с един от най-добрите акомпанятори в България – Боряна Ламбрева. Този творчески дует го чакам с голямо нетърпение.


Кирил Манолов, бас

Финалната музикална вечер на 2 април е концерт на Русенска филхармония и солист Людмил Ангелов. Тук има една своеобразна закачка - как 24-я каприз на Паганини е вдъхновил двама различни в стилово отношение композитори – Сергей Рахманинов и Витол Лютославски.


Каква е публиката, която идва в Русе?


Щастливи сме, че „отгледахме“ фестивална публика, която традиционно пристига в Русе. Като че ли по-привлекателни са оркестровите концерти, ето защо тази година предлагаме в повече от тях. От няколко години наблюдавам една тенденция, че повече млади хора присъстват на концертите и това е смисълът, тази група е много трудна и непредсказуема, затова и в програмата често слагаме проекти, които да кореспондират на техните интереси.


От 16 март до 2 април Русе е музикалната столица на България, така че заповядайте! Следете нашия сайт и фейсбук страница. Там можете да намерите любопитна информация за всеки един от проектите в рамките на фестивала.


bottom of page