top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Проф. Пламен Джуров с наградата за изключителен принос към българската култура

На 19 май 2020 г. в ефира на програма "Хоризонт" бяха обявени наградите в националната анкета "Музикант на годината 2019". Галаконцертът, на който те трябва да бъдат връчени на новите носители, избрани с гласуване от слушателите на БНР, е отложен за есента, с надеждата да бъде осъществен след отпадане на ограниченията във връзка с пандемията от Covid-19.


В 29-ото издание на анкетата тази година имаме повод да връчим и наградата за изключителен принос към българската култура - дава ни го гласуването на много от нашите слушатели за една особено ярка и внушителна фигура в нашия музикален и културен живот - проф. Пламен Джуров. Неговата дейност е многостранна: Познаваме го като диригент, композитор, преподавател по дирижиране в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София. А също и като общественик - организатор на международния фестивал „Софийски музикални седмици“, на конкурса за композиция "София", като член на Обществения съвет към Министерството на културата и на различни фондации, свързани с имената на прочути музиканти - Борис Христов, Панчо Владигеров, Петко Стайнов. Проф. Пламен Джуров е авторитетна личност, чието мнение се търси и зачита.


Повече от три десетилетия свързваме името му и с камерния ансамбъл „Софийски солисти“, с който изнася стотици концерти у нас и по целия свят. Те често са били и верни партньори на екипа ни в церемониите "Музикант на годината". Маестро Джуров гостува и на други реномирани състави - като Симфоничния оркестър на БНР и Софийската филхармония, както и на всички фестивали у нас.


В последните години малко по-често започнахме да чуваме негови композиции. На успех се радва Концертът му за алт саксофон и симфоничен оркестър, изпълнен за първи път от солиста Борис Петров и Радиооркестъра под диригентството на автора, а последната му /до момента/ премиера беше през септември 2019 г. - на творбата „Медитация и Тост“, изпълнена на Фестивала на камерната музика в Габрово от „Софийски солисти“ отново под негово диригентство.


Интервю с Маестро Джуров може да чуете в сайта на БНР.

bottom of page