top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

ПИНКАС ЦУКЕРМАН – ЕДНА ИСТИНСКА ЛЕГЕНДА В ЕВРОПЕЙСКИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ 2022




Забележителният американски цигулар Пинкас Цукерман гостува в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2022 в София и Пловдив. Двукратният носител на награда „Грами“ идва отново у нас по покана на „Кантус Фирмус“ осем години след последния си концерт пред българската публика. На 28 октомври 2022 от 19:30 ч. в зала „България“ и за първи път в Пловдив на 29 октомври в Дом на културата „Борис Христов“ от 19:00 ч. Меломаните ще могат да го чуят с божествената музика на Волфганг Амадеус Моцарт в партньорство с Оркестъра на Класик ФМ радио по повод 20-тия юбилей на състава. Цукерман ще бъде солист и диригент в програмата, която включва Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“, Концерт за цигулка и оркестър №5 в ла мажор, K. 219 и Симфония №40 в сол минор, K.550.





Пинкас Цукерман е истинска легенда в света на класическата музика. Цигулар, виолист, диригент, камерен изпълнител и изтъкнат педагог, той покорява световните сцени вече над пет десетилетия. Изпълненията и записите му предизвикват възхищение с безупречно музикално майсторство, изразителност и неповторима красота на тона. Цукерман ще свири у нас със своята уникална цигулка Гуарнери дел Джезу „Душкин“ от 1742 година.

22-рото издание на „Европейски музикален фестивал“ се провежда в София от 19 април до 8 ноември 2022 г. като фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община - Календар на културните събития на Столична община. А първото гостуване на Пинкас Цукерман в Града на тепетата се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив.





Текстът е подготвен по материали предоставени от Кантус Фирмус

bottom of page