top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО! – МОТОТО И НА 28-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ



В навечерието на Коледа Арт Фест открехна завесата на предстоящия 28-и София Филм Фест и представи нова визия и тийзър на международния филмов фестивал през 2024 г.

Три от най-важните световни филма за 2023 година  ще бъдат акценти в програмата на фестивала, който ще се проведе от 13 до 31 март догодина. Това са носителят на „Златна мечка“ за най-добър филм от Берлинале 2023 „На борда на „Адамант“ на Никола Филибер, спечелилият награда на журито в Кан „Паднали листа“ на Аки Каурисмаки и специалната награда на журито от Венеция – „Зелена граница“ на Агнешка Холанд.



„На борда на „Адамант“ е уникален документален киноразказ, който спечели сърцата на публиката и журито, както и престижната „Златна мечка“ в началото на отминаващата година. Неговият създател Никола Филибер е автор със завидна филмография и авторитет в документалното кино, чиито ретроспективи са представяни в цял свят, включително Британския филмов институт в Лондон и МоМА в Ню Йорк. Най-новата му творба проследява живота на пациентите и лекарите в психиатричния център „Адамант“, който действа върху уникална плаваща структура по река Сена, в самия център на Париж.



Удостоен с награда на журито и с номинация за „Златна палма“, най-новият филм на финландския майстор Аки Каурисмаки „Паднали листа“ бе една от най-обсъжданите творби в Кан. Това е четвърта част от своеобразната кинопоредица, посветена на хората от работническата класа – „Сенки в рая“ (1986), „Ариел“ (1988) и „Момичето от кибритената фабрика“ (1990). Двама самотници се срещат случайно една нощ в Хелзинки и се опитват да открият първата любов в живота си. Филмът е поредната възхитителна комедия на Каурисмаки, в която има сериозен рокендрол саундтрак. С номинации за европейски филм, режисьор и сценарий - Каурисмаки, актриса и актьор – Алма Пьойсти и Юси Ватанен, „Паднали листа“ е един от най-харесваните филми от членовете на Европейската Филмова Академия през 2023 година.



Премиерата на „Зелена граница“ беше в конкурсната програма на фестивала във Венеция – там на легендарната режисьорка Агнешка Холанд бе връчена Специалната награда на журито. Най-новата ѝ творба получи и отличието за най-добър филм Arca Cinema Giovani Award, наградата UNIMED за културно многообразие, призовете Premio CinemaSarà, Sorriso Diverso Venezia за най-добър чуждоезичен филм и наградата Leoncino d'Oro Agiscuola - Cinema for UNICEF. „Зелена граница“ бе трикратно номиниран и за наградите на ЕФА – за европейски филм, режисьор и сценарист. Противоречиво приета в Полша, мащабната копродукция проследява съдбата на семейство сирийци, което бяга от гражданската война в Сирия и заедно с учител афганистанец искат да влязат в Европейския съюз, без да подозират, че в опит да пресекат беларуско-полската граница, се оказват въвлечени в политическите машинации на властите в Беларус.


„На борда на „Адамант“ и „Паднали листа“ са сред селектираните творби за Наградата на публиката LUX 2024.


Очаквйте след Нова година пълната програма на Международния София Филм Фест 2024


Текстът е подготвен по материали на организатора



bottom of page