top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

ОТКРИВА СЕ НОВОГОДИШНИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ В НАЦИОНАЛНИЯ ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА

От 1986 г. в НДК се провежда един от най-значимите български фестивали, създаден от Емил Чакъров, за да радва публиката по време на коледните и новогодишните празници. Своите контакти като диригент Емил Чакъров е използвал, за да покани в София именити певци и инструменталисти със световна слава като Мирела Френи, Николай Гяуров, Ана Томова-Синтова, Алексис Вайсенберг – незабравими имена, както за световната така и за нашата музикална история.



На 14 декември 2022 се открива тазгодишното издание. „Програмата е шарена и атрактивна“, споделя Юлиана Караатанасова, която от 2008 г. е част от екипа, създаващ програмата на фестивала. „През годините фестивалът непрекъснато се промени, израства, отговаряйки на актуалните тенденции в музикалния бизнес. Оформиха се редица рубрики посветени на камерната музика, операта, балетното изкуство, младите таланти, които винаги са били във фокуса на фестивалната програма. Водещи имена, както български така и световни, винаги са били добре дошли на сцените на Националния дворец на културата.


"Тази година откриваме с балетния спектакъл на Пловдивската опера по романа на Лев Толостой „Ана Каренина“ - интересен прочит на сюжета на романа по музика на Чайковски – компилация от известни негови произведения, като романс, 5 -та симфония и цигулковия му концерт в изпълнение на живо от цигуларката Лия Петрова и Оркестъра на Държавна опера - Пловдив. Много е важно това живо присъствие на солист и оркестър под ръководството на ДИАН ЧОБАНОВ. Известният хореограф ЛЕО МУИЧ поставя балета, а международната трупа на балета дава заявки за световно ниво. В главните роли публиката ще види МАРТА ПЕТКОВА и НИКОЛА ХАДЖИТАНЕВ от трупата на Националния ни балет, както и ГИЛЕРМЕ АЛВЕШ от Португалия, който в момента е премиер солист на хърватския балет."



"В годините Новогодишния музикален фестивал винаги е давал сцена и възможност за изява на най-добрите постижение на националните оперни театри и оркестри. Този път отново наш партньор е Софийската филхармония с Националния филхармоничен хор и диригент Найден Тодоров, които бяха така любезни да се съгласят да участват във фестивала с оперна гала тенора РОЛАНДО ВИЙАЗОН. Той ще представи новия оперен талант Емили Погорелц. Роляндо Вийазон е един от най-бързо спечелилите световна слава тенори, започвайки от 1999 г., когато печели награда на конкурса на Пласидо Доминго „Опералия“. След това кариерата му шеметно се развива и от 2007 г. е ексклузивен артист на Дойче грамофон. Освен певец, той е и режисьор, автор на книги и телевизионен водещ. Неговото гостуване е изключителен подарък за публиката в навечерието на коледните празници. 22 декември, зала 1 на НДК."




"Тазгодишният фестивал ще завърши по традиция с празничен новогодишен концерт, който нарекохме „Музикален фойерверк“, тъй като сме събрали композитори, написали кратки, но много ефектни произведения, създаващи празнично настроение. Фестивалният симфоничен оркестър под диригентството на Емил Табаков ще изпълни такива ярки пиеси като увертюрата „Крадливата сврака“ от Росини, още музика от Щраус, Понкиели, Делиб, Офенбах. Солисти тази година са сопрана Светлана Иванова и тенора Георги Султанов. По традиция в Новогодишния празничен концерт представяме и млади изпълнители. От сцената на зала 1 на НДК са тръгнали цигуларите Васко Василев, Веско Ешкенази, Светлин Русев, а тази година сме поканили един от съвременните млади таланти на България - 15 годишната цигуларка Диана Чаушева от Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Изключителен млад музикант, носител на тазгодишните награди на „Концертино“, Прага и конкурса „Кантус Фирмус“.

Очакват ви изключителни емоции ако посетите зала 1 на НДК на 1 януари 2023 от 18:30 ч. Този път концертът отново ще бъде излъчен директно по БНТ.“


Из интервю на Радостина Узунова в ефира на Класик ФМ радио

bottom of page