top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНО ПРИСЪСТВИЕ НА МЛАДИ МУЗИКАНТИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ 2023

Updated: Mar 16, 2023


С концерт на Симфоничния оркестър на Принстънския университет на 14 март започва 23-тото издание на „Европейски музикален фестивал“ в София. Един от най-добрите американски младежки оркестри за първи път гостува на Балканския полуостров, избирайки именно София за начало на своята концертна обиколка. Студентите от САЩ под ръководството на маестро Майкъл Прат, както и 40 -те момичета от Младежка хорова капела към Нациналното музикално училище“ Любомир Пипков“ с диригент Славил Димитров очароваха публиката в зала „България“, в която преобладаваше младата аудитория.


„Европейски музикален фестивал“ т. г. ще се реализира в пролетен и есенен дял с общо 15 открояващи се събития с основен фокус класическата музика. Основната програма от симфонични и камерни концерти се допълва от атрактивни проекти с танго, фламенко, джаз, български и европейски фолклор и дори рок музика.

През м. април фестивалът отбелязва с тържествен концерт 90-годишнината от рождението на големия български диригент и педагог акад. Емил Янев. Събитието „Поклон, маестро!“ на 4 април в зала „България“ е с участието на виртуозната цигуларка Мила Георгиева, която прави първите стъпки от своята сценична кариера под диригентството на маестро Янев, в годините, когато той ръководи оркестъра на НМУ „Любомир Пипков“.


На 18 април „Европейски музикален фестивал“ представя концерт, в който ще оживее богатството на българските фолклорни традиции, пресъздадени с любовта и професионализма на младите музиканти. „Завръщане към корените“ е програма с участие на студенти от класовете по фолклорно пеене, фолклорни инструменти и фолклорни ансамбли в Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“.

Вълнуваща среща с испанския ансамбъл Сантяго Лара квартет очаква столичната публика на 26 април. Уникалната програма съчетава в едно страстта на фламенкото с импровизационната енергия на джаза. “Фламенко трибют на Пат Матини“ включва оригинални фламенко аранжименти на пиеси от легендарния джаз китарист Пат Матини. Танцьорката Мерседес Руис, една от големите звезди на този жанр, допълва ритъма на музиката със своите изящни и пълни със страст движения.


На 15 май в зала “България” почитателите на тангото могат да слушат първия български танго оркестър „Orquesta Típica Libertango“ с неговия създател и ръководител, Стоян Караиванов (бандонеон). Амбициозният млад музикант, който е само на 25 години, ще ни изкуши с концертна програма, която открива нови съкровища от историята на аржентинското танго. Специални гости са Лисандре Доносо, бандонеон (Франция) и солистите от Националната опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев, които ще представят специално създадена хореография на Светлин Ивелинов.


Част от програмата на фестивала тази пролет е също и музикално-танцовият спектакъл „Европа танцува“ на представителни младежки и детски състави от столицата.

На 31 май на сцената на Централния военен клуб ще оживее слънчевата красота на италианската канцонета. Ансамбъл Paese Mio Bellо (Италия), изпълнява неаполитански песни от 40-те и 50-те години на миналия век, които са част от националната музикална традиция на Италия, както и свои авторски композиции.

На вълнуващо пътуване през различните музикални стилове, но обединени от благородния звук на тромбоните, ще ни отведе в своя концерт унгарският ансамбъл Szeged Trombone Ensemble. 12 тромбонисти ще представят програмата „От предкласиката до джаза“, съставена от транскрипции на класически образци и композиции, написани специално за ансамбъла.


Основни акценти от есенната програма са двата концерта с участие на Оркестър „Кантус Фирмус“. Ансамбълът с 20-годишна история, който до скоро носеше името Оркестър на Класик ФМ радио, ще изпълни на 16 септември световна премиера на „Галактически концерт“ за пиано и оркестър от Георги Черкин, а на 20 октомври ще съпровожда на солистите, спечелили световно признание Пламена Мангова (пиано), Димитър Иванов (цигулка) и Атанас Кръстев, (виолончело). Програмата ще зарадва почитателите на „чистата“ класика с творби от Лудвиг ван Бетовен под диригентството на Росен Гергов.

„Фантазии и сонати“ се нарича соловият рецитал на пианиста Людмил Ангелов, който ще свири отново за почитателите си в столичния град на 2 октомври в зала „България“. Световнопризнатият интерпретатор на шопеновото творчество ще съчетае този път любимата си музика с творби от Моцарт и Бетовен. Също с камерен рецитал на 27 октомври във Военния клуб фестивалът представя в нова светлина обичаните български музиканти Мила Георгиева и Георги Черкин.

Вече над 20 години форумът продължава да следва своята водеща мисия, да представя на българската публика изтъкнати наши и чуждестранни артисти от световната класическа сцена. Гости в програмата са изключителни артисти от Испания, Франция, Италия, Унгария, САЩ. Присъствието на младите музиканти в селекцията през тази година е особено ярко и забележимо – те са водещите изпълнители в почти половината от фестивалните прояви.

Двадесет и третото издание на фестивала, организиран от „Кантус Фирмус“, се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община – Календар на културните събития на Столична община.


Текстът е подготвен по материали на Кантус Фирмус


bottom of page