top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

ЖЕНИТЕ НА ПУЧИНИ" ОТКРИВАТ ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР - ВАРНА 2022

11 юни, 21.00, Основна сцена, Държавна опера Варна


Поради неблагоприятната метеорологична прогноза спектакълът се измества на Основна сцена, Държавна опера Варна





XIII издание на Опера в Летния театър 2022 на Театрално-музикален продуцентски център Варна – Държавна опера Варна, започва емоционално с „Жените на Пучини“. Мултимедийният концерт на 11 юни от 21.00 часа, е замислен като проникновен и дълбоко интимен разказ за героините и музите на великия композитор. Увенчали с имената си всички негови опери, деликатната Мими, жизнерадостната Мюзета, ревнивата Тоска, студената Турандот, доверчивата, но горда Бътерфлай ще разкрият различни страни от многопластовата женска природа. Влюбен във всяка една от героините си, Пучини е вложил цялата си душа в разтърсваща музика с пълнокръвни и дълбоко вълнуващи образи.


На диригентския пулт ще застане главният диригент на Festival Puccini Torre del Lago маестро Якопо Сипари Ди Пескасероли, постоянен гост диригент на Държавна опера Варна. Преподавател в Националната консерватория на Mexico City и ръководител на департамента "Singing And Pop Music Class“ в Консерватория „Чайковски“ в Италия, той дирижира Puccini Philharmonic Orchestra, Bellini Opera Festival Symphony Orchestra, Националните симфонични оркестри на Украйна, Истанбул, Мексико, Солун и др. „Пучини и неговите героини винаги ще ни вълнуват“, споделя диригентът. „Мими, Мюзета, Турандот, Тоска, Мадам Бътерфлай - те са толкова различни, но всички носят в сърцето си най-красивото човешко чувство – любовта. Те обичат и страдат, борят се за любовта, жертват се за нея, защото любовта е смисълът на живота. Това е посланието на Пучини, което неговите музи пренасят до нас.“




Мултимедийният концерт е под режисурата на Сребрина Соколова и с участието на солистите Доната Д`Анунцио Ломбарди - награда Пучини 2019, Илина Михайлова и Ирина Жекова от Държавна опера Варна, Рейналдо Дроз от Испания, възпитаник на маестра Райна Кабаиванска и др.

Пълната програма можете да видите тук.

bottom of page