top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Дом на сънища - самостоятелна изложба на Харуко Чо

Изложбата на токийската графичка Харуко Чо е рядко показвано събитие в рамките на Културните Дни на Япония в България. Ще продължи до 25-ти октомври 2019 в галерия Мисията в София.


Япония е известна с великолепните си автори в сферата на печатаната графика и изложби в това направление са посрещани с огромен интерес от българската публика и професионалните среди. Харуко Чо е известен автор с концептулна абстрактна печатана графика, носител на редица световни призове не само в родината си , но и по света. Позната е в България като награден автор в няколко международни изложби през последното десетилетие. Тя е автор с ярък творчески изказ и стил, монументално звучене и уникален колорит, характерен за последните тенденции в световната печатана графика.

Целта на изложбата е да покаже минималистична знакова печатана графика, характерна за едно от теченията в съвременната японска графика. Авторката в своя творчески път е работила в сферата на офорта, литографията и сухата игла, но последните й колекции се отличават с по-внушителния си формат и са с дигитален цветен печат. Звученето на произведенията е доста живописно, подчертано от силния лаконичен силует. Характерният минималистичен изказ на японските автори се вижда и в творчеството на Харуко Чо. Художничката е била представяна в няколко големи международни изложби в София и България, но за първи път участва в програмата на Културните дни на Япония в България.


Освен като автор, Харуко Чо е собственик и куратор на известна токийска галерия, специализирана в печатна графика и показвала българско изкуство през последните 10 години. Тя е радетел за българо-японския културен диалог и представянето на българска култура – визуални изкуства и музика в събития, които организира в Токио.

bottom of page