top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

ВАРНЕНСКИЯТ ХОРОВ КОНКУРС ВЕЧЕ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ

Интервю с Ганчо Ганчев, организатор на форума


След три годишно прекъсване на 14 септември се открива 41 - вото издание на Международния хоров конкурс във Варна. Традиционно провеждан през месец май, форумът твърдо се ориентира към този период на годината по много причини, за които разговарям с Ганчо Ганчев, художествен ръководител и диригент на Варненския камерен оркестър, диригент на детско-юношеската опера и главен експерт в дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна, организиратор на Конкурса.


„Форумът започва през далечната 1975 година, а тази година се навършват точно 20 години, откакто за първи път работих за Конкурса, първоначално с проф. Марин Чонев. Както знаете Варненският хоров конкурс, който носи името на проф. Георги Димитров, създателят на българската хорова школа, е член на Международната хорова асоциация. Периодът на пандемията разруши целия ритъм на работа на Асоциацията. Двете нулеви години спряха взаимодействията с хоровете. Миналата година, когато пандемията приключи, практически нямаше време да бъде организиран конкурс. А провеждането през септември е по много причини. От една страна финансовите фактори в страната тази година с късно приетия държавен и общински бюджет, но от друга страна за самата Варна, от гледна точка на туризма, е по-добре да се провежда през септември. И за Международната хорова асоциация това време е много по-подходящо, тъй като всеки месец от годината в някоя от страните – членове на Асоциацията се провежда конкурс. А това са най-престижните хорови форуми в Европа - конкурсите в Толоса, Испания, в Тур (Франция), в Марибор (Словения), в Дебрецен (Унгария) и в Арецо (Италия). Всяка година в една от страните - членове се провежда и „Grand Prix Europe“ – най-голямото състезание на Европа за хорова музика, като на всеки 5 години Варна е домакин. Следващата година е много важна, защото се пада нашият ред да организираме състезанието и да връчвим ГОЛЯМАТА ЕВРОПЕЙСКА НАГРАДА ЗА ХОРОВО ПЕЕНЕ.

Дирекция „Култура и духовно развитие“ на община Варна преди 4 години основа към междинародния конкурс като съпътстващо събитие и „Национален фестивал на детските и младежките хорове“ и тази година паралелно с Конкурса ще проведем и пето издание на тази среща. Три дни градът ще бъде залят с хорова музика. Септември е един спокоен месец, все още има много туристи. Фестивалът се провежда на много сцени, включително и в моловете, ще има на три места и открити сцени. Самият Конкурс ще се открие традиционно във Фестивален и конгресен цертър – Варна, а състезанията – в една нова зала, която тепърва ще пробваме за хорова музика, а именно Юнашкият салон към Дирекция „Спорт“, която се намира в центъра срещу Катедралата. Ние поставяме допълнителни акустични пана, които да направят залата подходяща за изпълнение на хорова музика. Това ще бъде експеримент, който се надявам да бъде удачен. Тази година в Конкурса ще има хорове от Италия, Испания, Полша, Латвия и два български хора - „Фортисимо“ и „Морски песъчинки“ от Бургас. „Фортисимо“ в последните години печели всички награди по световните хорови сцени, така че да им пожелаем успех и на нашия конкурс.




Във фестивалната програма ще участват 11 хора, като три от тях ще са варненски. Това са Детски хор „Орфей“ – Хасково, Хор „Св. Георги Победоносец“ – Русе, Детски хор – Свиленград, Смесен хор „Добри Чинтулов“ – Сливен, Женски камерен хор „Златна Лира“ – Търговище, Хор на Пловдивските младежи „Стефка Благоева“, Младежка хорова капела към НМУ „Любомир Пипков“ – София, Хор на варненските учители „Арс Музика“ – Варна, Дамски камерен хор при Православен храм „Свети Атанасий“, Хор на девойките и Жените при „Морски звуци“ – Варна и Детски хор „Добри Христов“ при ЦПЛР-ОДК – Варна.

Хоровата музика съществува от много векове. България е страна със стойностни качествени хорови състави. Убеден съм, че във Варна тази година можете да чуете много добри хорове от цяла Европа. С желание ще ви посрещнем във Варна по време на Международният хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“. Заповядайте!“


Интервю на Радостина Узунова, изпълнителен директор на Българската фестивална асоциация и водещ в Радио Класик А, София.

Снимките са от архива на Международният хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“



ХОРОВИ ПРАЗНИЦИ – Варна 2023

14 – 17 септември

XLI МЕЖДУНАРОДЕН ХОРОВ КОНКУРС „ПРОФ. ГЕОРГИ ДИМИТРОВ“ – 2023

V НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКИТЕ И МЛАДЕЖКИ ХОРОВЕ – 2023


ПРОГРАМА


14 СЕПТЕМВРИ – ЧЕТВЪРТЪК

18:00 – 18:30 Дефиле на участващите хорови колективи

18:30 – 19:30 Поднасяне на венци и цветя пред паметника на

композитора Добри Христов

Фестивален и конгресен център – зала I

20:00 – 21:30 Официално откриване на Хоровите празници и Конкурса


15 СЕПТЕМВРИ – ПЕТЪК

Юнашки салон

10:00 – 10:30 Заседание на Международното жури на Конкурса

Конкурсна програма

11:00 – 12:30 Категория „Детски и детско-юношески хорове“ и „Камерни хорове“

1. Малките певци от Барчелона П.Г. – Сицилия, Италия – IV кат.

2. Вокална формация „Морски песъчинки“ – Бургас, България – IV кат.

3. Вокален ансамбъл „Фортисимо“ – Бургас, България – III кат.

15:00 – 17:00 Категория„Смесени хорове“

1. Хор на Морския технологичен университет – Шчечин, Полша – I кат.

2. Младежки хор на Мадрид – Мадрид, Испания – I кат.

3. Смесен хор „Емилс Дарзинш“ – Рига, Латвия – I кат.

Фестивална програма

17:30-18:30 Концерти на открити сцени

- Открита сцена на пл. „Независимост“ пред Драматичен театър „Стоян Бъчваров“

- Открита сцена пред храм „Свети Николай“

19:30-20:30 Концерти в курортните комплекси „Златни пясъци“ и „Св. св. Константин и Елена“

- дестинации – по назначение


16 СЕПТЕМВРИ – СЪБОТА

Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна

11:00 – 13:00 Концерт на участващите хорове в Хоровите празници и V Национален фестивал на детските и младежки хорове – Варна 2023.

13:15–14:00 Представяне на книгата Хорово изкуство и музикално възпитание, посветен на 90-годишнините от рождението на Проф. Венета Вичева и Проф. Марин Чонев - проф. д.изк.н. Стефан Хърков.

Хорова школа ''Проф. Марин Чонев''

15:00 – 16:00 Творческа среща на младежки-мъжки хор при хор на Варненските момчета и младежи „Предизвикателствата при работа в/у Моцарт-Реквием с младежки-мъжки гласове – интонация, ритмика, фразировка, стил.

Диригент: Дарина Кроснева

Пианист: Светлана Панайотова

Юнашки салон

16:30 – 18:00 КОНКУРС ЗА ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА ВАРНА

(участват победителите в отделните категории на Конкурса)

18:30 – 19:00 Връчване награди на победителите от Конкурса и закриванe на Конкурса

Площад „Антон Новак“ – пред входа на Морската градина

19:30 – 21:00 Гала концерт на участниците в Хоровите празници, V Национален фестивал на детските и младежки хорове и XLI Международен хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“ – Варна 2023 и закриване на Хоровите празници


17 СЕПТЕМВРИ – НЕДЕЛЯ Гранд Мол и Делта Планет Мол – Варна

11:00 – 13:00 Концерти на участниците във V Национален фестивал на детските и младежки хорове – Варна 2023 и участниците в XLI Международен хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“ – Варна 2023

_ _ _

Предстоящи издания

12 – 15 септември 2024 11 – 14 септември 2025 17 – 20 септември 2026










bottom of page