top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

БЪЛГАРСКА ФЕСТИВАЛНА АСОЦИАЦИЯ С НОВ УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ

Председател на управителния съвет продължава да бъде Васил Димитров, избран на тази позиция още при създаването на сдружението през 2012 г.



На общо събрание на БФА единодушни бяха преизбрани досегашните членове на  управителния съвет. Българската фестивална асоциация /БФА/ обединява над 20 представителни форуми и общини организатори на фестивали като „Варненско лято“, „Мартенски музикални дни“, „Европейски музикален фестивал“, „Софийски музикални седмици“, „София филм фест“, „Новогодишен музикален фестивал“ в НДК, „Сцена на ветовете“, „Фестивал на пясъчните скулптури“, както и общините София, Варна, Бургас, Русе и Велико Търново.


Председател на управителния съвет продължава да бъде Васил Димитров, избран на тази позиция още при създаването на сдружението през 2012 г. От 2007 г. той е изпълнителен директор на „Кантус Фирмус“ АД, както и президент на „Европейски музикален фестивал” (от 2001 г.). През 2005 г. Васил Димитров е учредител на Асоциацията на Арт мениджърите в България. Създател на единственото в България радио за класическа музика. От 2017 г. Васил Димитров е управител на „Фреш Радио Груп“ ЕООД, в която са включени радиостанциите „ФМ+“, „Фреш“, „Z Rock“, „Melody“ и  „Класик А“.


Васил Димитров, председател на УС на БФА и Президент на "Европейски музикален фестивал", София

И останалите членове на управителния съвет имат богат опит в организирането на фестивали и представляват престижни български форуми с международна значимост:

Ива Чавдарова е мениджър на Международния музикален фестивал „Мартенски музикални дни“, който се провежда в Русе от 1961 г. Продуцирала е над 30 успешни издания на фестивала. В качеството си на мениджър - селекционер има 30-годишен опит и експертиза, както в областта на секторните културни политики така и на терена на фестивалния мениджмънт.


Ива Чавдарова, член на УС на БФА и артистичен директор на ММФ "Мартенски музикални дни"

Мира Сталева е изпълнителен директор на престижния „София филм фест“ и създател на София Мийтингс, а от 2022 г. е сред новоизбраните членове на борда на Европейската филмова академия.


Мира Сталева, член на УС на БФА и артистичен директор на София Филм Фест

Момчил Георгиев  е програмен директор и председател на Фондация „Международен фестивал Софийски музикални седмици“ от 2007 г. – един от най-старите музикални форуми у нас. Професор, ръководител на магистърска програма  „Мениджмънт на музикалните индустрии“ в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.


Момчил Георгиев, член на УС на БФА и организатор на МФ "Софийски музикални седмици"

Пени Раева е изпълнителен директор на НДК, организатор на два големи фестивални форума – „Киномания“ и „Новогодишен музикален фестивал“.


Пени Раева, член на УС на БФА и Изпълнителен директор на НДК - организатор на "Новогодишен музикален фестивал"

Българската фестивална асоциация /БФА/  е общност от съмишленици и основната й задача е постигане на признание на фестивалите като важна част от националното и световно нематериално културно наследство. От 2013 година БФА е колективен член на Европейската фестивална асоциация /EFA/ и партньор в реализирането на многогодишния съвместен проект с Европейската комисия - „Европа за Фестивалите и Фестивалите за Европа“ / www.effe.eu/. Благодарение на това сътрудничество редица престижни български форуми получават най-високата оценка от Европейската фестивална асоциация – сартификат за качество - лейбълът „Европейски фестивал“ от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“. Един от най-успешните проекти на БФА до този момент е издаването на „Бяла книга на фестивалите“ с анализи и препоръки за реформи в сферата на фестивалите в България, както и структурирани предложения за изграждане на нови механизъм за публично финансиране на фестивалите.



В периода на Ковид през 2020-2022 г. форсмажорните обстоятелства възпрепятстваха дейността на БФА, но в края на 2022 г. организацията спечели проект по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“ и през настоящата година реализира мащабно изследване на дигиталните активности на фестивалите в градовете Русе, Велико Търново и Бургас и даде препоръки за цялостна стратегия за повишаване на публичността на фестивалните форуми. 


bottom of page