top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

БУРГАС – ГРАДЪТ НА ФЕСТИВАЛИТЕ ПРЕЗ ЛЯТО 2023


„Атмосферата в Бургас е лятна, гореща и фестивална с много събития всеки ден – разнородни и приятни за всички гости и граждани на града“, сподели в интервю за Радио Класик А Димитър Маджаров, директор на ОП „Летен театър, фестивали и концерти“.



Бургас е притегателна дестинация не само със своите плажове и хубава храна, но и с богатия културен живот, който предлага.

„Много са местата, които Община Бургас е осигурила за събития през летния сезон. Като започнем с Летния театър, емблематичен за града, новата дестинация, която се оформи от няколко години Морска гара – домакин на всички по-големи фестивали, пространството около Експо център „Флора“, Морското казино, сцена Охлюва. Все места в близост до морето, в морската градина. Разбира се, има и места в централната част като площад Тройката, културен дом НХК, площад Кирил и Методий, който е обновен съвсем наскоро. Надяваме се всеки да припознае някое от многобройните събития и да стане част от него, като го посети. Много са атрактивни острова Св. Анастасия, Ченгене скеле, банята на Сюлейман Великолепни - Аква Калиде в с. Ветрен – пространство, което се оформи съвсем наскоро и предстои там да се случи фестивала Металхед. Последният уикенд на юли на Морската гара в квартал Сарафово предстои фестивал с българска музика.“

На 29 юли една от емблемите на града Фестивалът „Бургас и морето“ ще чества 50 годишен юбилей. През сцената на Летния театър са минали всички по-популярни имена в естрадната музика. Много млади изпълнители тръгват от този фестивал. „Конкурсът е един оазис, тъй като е единственият, който оцеля през всичките тези години и дава поле за изява на музиканти, текстописци, композитори, аранжори. Тази година са селектирани 11 песни, но наред с тях ще се чуят още 10 песни, които през последните 5 години бяха представени на „Бургас и морето“ и спечелиха симпатиите и на публиката, и на журито".



Уникален по своя характер е и още един фестивал с традиции в Бургас – Фестивалът на пясъчните скулптури, който се откри в началото на м. юли.

„Всяка година темата се избира от децата и тази година е посветена на комиксовите и филмовите герои. До края на септември могат да бъдат видяни такива персонажи като Капитан Америка и Хари Потър. Фигурите наистина са направени само от пясък, но разбира се, има и тайна съставка, който ги съхранява от лошите метеорологични условия.“



Своята 10 годишнина празнува „Джаз в Бургас“, който стартира през юли и ще продължи с концерти през август. На 11 август ще гостува Камелия Тодорова, а на 12-ти Жан - Ив Кандела и неговото трио. По същото време на алеята пред Флората ще се представи още един от утвърдените за Бургас фестивали - „С книга на плажа“. Бургас ще е домакин на десетото издание на международния фестивал "Дни на куклите", който ще се проведе от 30 юли до 5 август в Морската градина. В рамките на събитието ще има театрални представления на трупи от страната и чужбина, изложби, детски работилници, игри и премиери на книги.



През август голямата сцена на Морска гара ще посрещне участниците в Петото издание на SPICE music festival на 4 и 5 август, подготвил много изненади за почитателите на музиката на 90-те.; Teen boom fest на 19 и 20 август - единственият по рода си фестивал в Европа, насочен към тийнеджърите; новият рап фестивал в Бургас от 25 до 27 август, който организаторите са нарекли с нестандартното име "Егаси феста" - първото подобно събитие, което се провежда в България от 2000 година насам; SOLAR Summer Festival през юли и август.



Почитателите на класическата музика отново ще имат възможност да се потопят в атмосферата на "Бургаски музикални празници - Емил Чакъров“ на 2, 11, 21, 24 август. Закриването на фестивала ще се състои в началото на септември.



Все по-голяма популярност печели Фестивалът на рибата и виното. Тази година той ще се проведе в дните от 7 до 10 септември.



„Бургас със своите атракции се превърна в дестинация, предпочитана през лятото. Отправям поканата от името на Община Бургас да посетите нашия град, да се насладите на хубава морска храна и да съчетаете със събитията, които организираме и подкрепяме.“



Община Бургас е член на Българската фестивална асоциация. Повече информация за събитията в Бургас можете да прочетете на официалния туристически портал на общината https://www.gotoburgas.com/


bottom of page