top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Democracy Needs Imagination: Отворена покана за Грантове от Европейска културна фондация

Крайният срок за безвъзмездни средства между 5.000 - 50.000 евро е 27 септември 2019, а мотивиращото име на Гранта е Демокрацията се нуждае от въображение.


През 2019 г. наблюдавахме концепцията за демокрация пред различни предизвикателства в много общества по цял свят.


А ето и какво гласи сайтът на Европейската културна фондация:


"В Европа национализмът, изолацията и сепаратизмът добиват определена наситеност, яркост, и все по-често карат хората да се чувстват категорийно разделени и безсилни. Свидетели сме на повишаване на речта на омразата (hate speech), насочена към онези, борещи се с несправедливите неравенства между хората. Правото да разказваме и изразяваме културни или лични истории и мнения е все по-застрашено. Нашето право на публично пространство се отнема

и нашите физически лични свободи се оспорват. НИЕ ВЯРВАМЕ, ЧЕ ТЕЗИ ЗАПЛАХИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА СА АТАКА СРЕЩУ ВАЖНИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ НА КУЛТУРАТА И ЦИВИЛИЗАЦИЯТА, ТОЛКОВА ТРУДНО ИЗОЮВАНИ В ЕВРОПЕЙСКО ЕДИНСТВО.


Въпреки че на изборите за Европейски парламент през май тази година видяхме

обнадеждаваща избирателната активност, демокрацията все още е доминирана от

национализъм и неравенство в много европейски страни. По-рано през 2019 година Европейската културна фондация стартира Гранта ДЕМОКРАЦИЯТА СЕ НУЖДАЕ ОТ ВЪОБРАЖЕНИЕ, за да се противопостави на тази радикализация. Дълбоко убедени сме, че повечето европейци не искат да живеят в неравнопоставено, поляризирано, недемократично общество, и това се потвърждава от големия брой кандидатури, които получихме в отговор на призива ни. Хората и каузите, които подкрепихме, надминаха очакванията ни със своя творчески активизъм и впечатляващи методи за мобилизиране на демокрацията. Те направиха голяма стъпка напред.


Сега отново трябва да действаме.


Искаме да подкрепим ХОРА, КОИТО РАБОТЯТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ДЕМОКРАТИЧНИ ЦЕННОСТИ. ХОРА, КОИТО СЕ БОРЯТ ЗА ГРАЖДАНСКИТЕ СИ ПРАВА, ЗА ПРАВОТО СИ НА ОБЩЕСТВЕНО ПРОСТРАНСТВО И ЛИЧНИ СВОБОДИ, И ЗА ПРАВОТО СИ НА

ТВОРЧЕСКО ИЗРАЗЯВАНЕ." Търсим лица или организации, работещи на местно, национално или транснационално ниво. Искаме да чуем вашите най-креативни идеи в областта на изкуствата и културата, медии/журналистика, граждански акции, образование, дигиталното и дори в смесици и преплитания на различните сектори.


ИЗПОЛЗВАЙТЕ СВОЕТО ВЪОБРАЖЕНИЕ, ЗА ДА НАПРАВЕТЕ НАШЕТО ЕВРОПЕЙСКО ОБЕДИНЕНИЕ ПО-СИЛНО И ПО-ДОБРО, УСТОЙЧИВО И ГОТОВО ЗА БЪДЕЩЕТО. ЗАПИШЕТЕ СЕ СЕГА!


КАК мога да кандидатствам?


Вашата идея може да бъде на локално, национално, транснационално ниво, онлайн или офлайн, и можете да сте базирани където и да е по света, но трябва да стремежът на проекта Ви да е към по-силно единство в Европа. Това означава, че проекти, чийто фокус е единствено артистичен или единствено образователен, не отговарят на нашите критерии.


Трябва да сте над 18 години и може да кандидатствате като физическо лице или като организация.


Грантове са налични в три количества:


  o Малък: € 5.000 - 15.000


  o Среден: 15 000 - 30 000 евро


  o Големи: 30 000 - 50 000 евро


Моля, представете реалистичен бюджет, който отговаря на една от тези суми. Почти всичко е възможно: стартиращо финансиране; съфинансиране или попълване на междина в бюджет. Също така можем да покрием разходи за персонал, материални и пътни разходи. Моля, уверете се, че бюджетът Ви е ясен и се обърнете към предоставения шаблон.


Не подкрепяме предложения, подадени от политически партии. Нашата работа е

строго безпартийна, макар и проевропейска.


Оторената покана е с краен срок до 27 септември 12:00 часа.


Изпратете предложението си, като използвате нашия формуляр, включително Вашия бюджет [шаблон предоставен във формуляра].


Ще комуникираме за Грантовете, които сме отпуснали чрез нашите

комуникационни канали, използвайки #democracyneedsimagination.


Моля, вижте често задаваните въпроси, ако имате нужда от повече

информация. Също, можете да ни изпратите имейл на DNIcall@culturalfoundation.eu.


Късмет на всички!"

bottom of page