top of page
Writer's pictureBulgarianFestAssociation

“Arbanassi Summer Music” 2024


Четиринадесетото издание на фестивала за класическа камерна музика “Arbanassi Summer Music” ще се състои от 7 до 12 юли 2024 г. в прекрасните късно средновековни църкви-музеи „Свети Георги“ и „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ в с. Арбанаси, Община Велико Търново.



От 2010 г. насам Фестивалът Arbanassi Summer Music събира през лятото музиканти от различни страни и любители на класическата камерна музика за поредица от вечерни концерти. Всяка година фестивалът представя първокласни солисти от известни европейски оркестри, които представят богата програма от камерна музика в изумителните с акустиката си църкви-музеи, сред безценните й стенописи от XVII век.


Село Арбанаси е архитектурен резерват и е включено в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Фестивалът се утвърди като един от най-авторитетните фестивали за класическа камерна музика не само в България, но и в Югоизточна Европа. Вече 8 години фестивалът е носител на престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация. Чрез Община Велико Търново е член и на Българската фестивална асоциация.

Домакин на фестивала е Регионален Исторически Музей – Велико Търново. Създатели на фестивала са Юлита Фъсева и Димитри Местдаг, те са и негови артистични директори.




Верни на визията си, артистичните директори на фестивала Юлита Фъсева и Димитри Местдаг (Белгия) са подготвили разнообразна и нестандартна програма, която за поредна година ще вдъхнови зрителите сред прекрасната акустика на старинните църкви.

След избраните произведения, аранжирани за камерен оркестър, са Струнен квинтет, оп. 17 от Лудвиг ван Бетховен, Фантазия върху тема от Томас Талис на Ралф Воън Уилямс, сюитата „Майка ми Гъската“ от Морис Равел, Партита за соло цигулка от Витаутас Баракаускас и други.

Сред интернационалния състав от изпълнители са Лизан Сотербрук (Холандия) – цигулка, концертмайстор на Антверпенския симфоничен оркестър (Белгия), Мона Верхас, която свири на цигулка от Франсоа Пик, 1805 г., Париж, виолистката Илейн Нг от Хонконг, известният концертиращ обоист Луис Бауман (Франция), Стефания Янкова – виола и Теодора Атанасова – виолончело (България), както и самите артистични директори на фестивала.

Трите концерта от фестивалната програма ще се проведат на 7, 10 и 12 юли 2024 г..


ARBANASSI SUMMER MUSIC 2024

 

ПРОГРАМА

 

7 ЮЛИ (неделя)

ЦЪРКВА „СВ. ГЕОРГИ“ – АРБАНАСИ

19:30 часа

 

Струнен квинтет, оп. 17 (Лудвиг ван Бетховен)

Трио за обой в до мажор, оп. 87  (Лудвиг ван Бетховен)

Струнен квинтет, оп.38 „Куршумът“ (Джордж Онслоу)

 

10 ЮЛИ (сряда)

ЦЪРКВА „СВ. АРХАНГЕЛИ МИХАИЛ И ГАВРАИЛ“ – АРБАНАСИ

19:30 часа

 

Фантазия върху тема от Томас Талис (Ралф Воън Уилямс)

Вариации по тема от Хендел (Йоханес Брамс)

Струнен секстет в ла мажор, оп. 48 (Антонин Дворжак)

 

12 ЮЛИ (петък)

ЦЪРКВА „СВ. АРХАНГЕЛИ МИХАИЛ И ГАВРАИЛ“ – АРБАНАСИ

19:30 часа

 

Секстет за обой и струнен квартет (Камий Сен-Санс)

Сюита „Майка ми Гъската“ (Морис Равел)

Партита за соло цигулка (Витаутас Баракаускас)

Струнен секстет „Спомен от Флоренция” (Пьотър Чайковски)

 

Изпълнители:

 

 

Лизан Сотербрук – цигулка

Мона Верхас – цигулка

Юлита Фъсева – контрабас

Стефания Янкова – виола

Теодора Атанасова – виолончело

Елейн Нг – виола

Виктор Трайков – виолончело

Ерик Спелер - обой

Луис Бауман – обой

Димитри Местдаг – английски рог

 


Текстът е подготвен по материали предоставени от организатора





Kommentarer


bottom of page