top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

400 участниците в над 100 събития на Софийски музикални седмици 2023


Над 400 участниците в над 100 събития включва 54-тото издание на Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици“, който бе открит по традиция на 23 май. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община и е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация.


„Единство в многообразието“ е мотото на тазгодишния фестивал“, представя форума Момчил Георгиев, изпълнителният директор на Фондация „Софийски музикални седмици“ и член на управителния съвет на Българската фестивална асоциация. „Заехме този девиз от европейския слогън, защото ние имаме наистина една много пъстра програма, която предлага единство в качеството, единство в търсенето на нови музиканти, единство в многото премиери и единство в нашата изконна мисия да подкрепяме българската музика. Ще имаме над 40 български премиери. Даваме сцена на младите музиканти и възможност за представяне на първите им записи.“

На софийска сцена ще се отбележат редица музикални годишнини, като само част от тях са: 190 г. Йоханес Брамс, 150 г. Сергей Рахманинов и Фьодор Шаляпин, 125 г. Джордж Гершуин, 100 г. Добрин Петков, Михаил Милков, Петър Ступел – дългогодишният директор на Фестивала и много други. Държава с акцент тази година е Австрия,но ще участват гости освен от Австрия и от Великобритания, Дания, Германия, Италия, Израел, Канада, Китай, Люксембург, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Сърбия, Франция, Южна Корея, Япония.


Артист във фокус е именитият наш цигулар Минчо Минчев, който ще участва в концерти с Камерният ансамбъл“Софийски солисти“ и със Софийската филхармония.



За четвърта година продължава идеята за „Преглед на българските оркестри“. „Това е възстановка на един по-стар формат, който ние добре помним“, продължава представянето на програмата Момчил Георгиев. „Тази година в оркестровата програма ще участват Симфониета Враца със силни премиери и нови солисти, Плевенска филхармония с Росен Гергов на диригентския пулт и неговите синове, които свирят на различни инструменти – също един интересен концерт, Русенската филхармония, които правят чудеса с българската музика в София. Цели 10 симфонични премиери ще има в техния концерт озаглавен „Ново поколение“. Цигуларката Албена Данаилова е солист на Варненската филхармония под диригентството на Павел Балев. Още Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Оркестър „Генезис“ с премиера на концерт за пиано и оркестър от Васил Казанджиев, Симфоничен оркестър – Сливен, който чества 90 годишен юбилей, Симфониета Шумен и съорганизаторът Софийска филхармония. И за първи път фестивалът има свой Фестивален международен оркестър с диригентството Христо Павлов и солист Анна Леви.“


Акцент има и върху сценичните жанрове. Още на 3 май беше представена премиерата на радио опера на Албена Петрович – Врачанска, част от съпътстващата програма на фестивала. На 31 май спектакълът „В очакване на Моцарт“ с режисьор Вера Немирова ще даде сцена за изява на млади музиканти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. На 2 юни в Театър “Азарян” в НДК Държавна опера – Стара Загора ще се представи със спектакъла "Стон или драмата на Яворов" по либрето на Бойко Илиев и музика на Любомир Денев, режисьор Огнян Драганов. А на 15 юни в Зала 1 на НДК ще гостува Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново с премиерата на „Дон Жуан“ – опера от В. А. Моцарт под режисурата на Петко Бонев. Първата радио акустична опера отново с автор Албена Петрович – Врачанска ще бъде сценично поставена в Софийската опера на 25 юни.


И поканата на Момчил Георгиев:

„Заповядайте на фестивала! Ще се заредите с оптимизъм и добро настроение, ще чуете нови произведения и познати солисти. Сигурен съм, че ще намерите своето удовлетворение чрез фестивала „Софийски музикални седмици“.


Из интервю на Момчил Георгиев за Радио Класик А с водещ Радостина Узунова, изпълнителен директор на Българската фестивална асоциация




Официални страници:


bottom of page