top of page
Writer's pictureBulgarianFestAssociation

15-ти фестивал „Опера в Летния театър“ във Варна


Започва 15-ото издание на фестивала Опера в Летния театър в морската ни столица, организиран от Държавна опера Варна. Летният фестивал отваря врати на 15 юни и след два месеца и половина разнообразна програма ще завърши в края на август 2024 г. Всеки, посетил града през летните месеци, би могъл да съчетае ваканцията си със заглавие от „нашите 20 предложения, разположени балансирано между откриването на 15 юни и закриването на 30 август“, ни кани Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна. Тя гостува в Радио Класик А в предаването „Съботно кафе“ с Радостина Узунова, за да представи акцентите от фестивала, който вече традиционно обхваща почти всички летни месеци от  последните 15 години. По думите й, операта заедно с други кросоувър концерти, оперети, мюзикъли и балети, е част от богатия летен афиш, а освен това, „Варна разшири своето партньорство с Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, Италия, чиято продукция на „Триптих“ ние ще имаме тази година“, допълва тя.



Имаме общо 20 прекрасни вечери с най-разнообразна програма, от които осем са с премиерни заглавия“, разказва Даниела Димова в ефира на радио Класик А. „Ние стартираме традиционно с оперна гала и тази година тя е посветена на творчеството на Джакомо Пучини и на Рихард Щраус, защото големият маестро също има годишнина“. Ето как ще бъде открит фестивала на 15 юни: „Александрина Пендачанска ще бъде нашата звезда, както и най-новата ни млада солистка, която преди два месеца се включи към трупата на Държавна опера-Варна – блестящата Александрина Михайлова, възпитаничка на маестра Райна Кабаиванска. Участват също: Валери Георгиев – нашият първи тенор, Иво Йорданов – великолепен баритон и Оркестър на Държавна опера-Варна, под палката на Григор Паликаров“.

Програмата, която дава старт на фестивалния летен сезон на оперния театър включва: арии от Пучиниевите „Тоска“, „Бохеми“, „Манон Леско“, както и от оперите на Рихард Щраус „Саломе“, „Кавалерът на розата“, „Ариадна на Наксос“.



Първата балетна премиера е още на 19 юни – „Катарина или дъщерята на разбойника“. „Това балетно заглавие е необикновен спектакъл, който се поставя за първи път в България. Смелата хореографска възстановка на Сергей Бобров съживява забравения за повече от век балет на Цезар Пуни, който навремето е делял популярност с „Лебедово езеро“. Той събира на сцената 60 балетисти“, разкрива Даниела Димова. „Вярвам, че всеки един от слушателите ни може да избере някой от модулите по собствен вкус и желание“, добавя тя относно разнообразието на дългия фестивален афиш.


Опера в летния театър тази година отбелязва и мини юбилей – 15 години от началото си, а поканата към публиката звучи така: Очакваме ви, за да споделите с нас едно неповторимо музикално лято!


Повече подробности от организаторите:

ПРЕМИЕРНИТЕ ВЪРХОВЕ НА ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР – ВАРНА 2024

Опера в Летния театър, замислена като празник, се случва като празник и през 2024 година. С XV издание на своя фестивал (15.06-30.08) Държавна опера Варна събира отново изкуство и публика в щастливо съприкосновение. 20-те фестивални вечери, наситени с едно от друго по-интересни събития, включват модулите опера, оперета, балет, мюзикъл и концерт с четири оперни, две балетни премиери и една мюзикълна премиера.

Със специална селекция фестивалът отбелязва 100-годишнината от смъртта на безсмъртния Джакомо Пучини. Пучиниева музика звучи, освен в споменатата Оперна гала, и в премиерата на Триптиха с едноактните опери „Мантията“, „Сестра Анджелика“ и „Джани Скики“ (26.06). Продукцията на Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, Италия дирижира Якопо Сипари ди Пескасероли, удостоен неотдавна от фондация „Пучини“ със званието „Посланик на изкуството на Пучини“. Спектакълът се реализира в колаборация с Националната опера и балет на Албания, в режисьорска адаптация на Ада Гура.



Якопо Сипари ди Пескасероли застава на диригентския пулт и на Пучиниевия шедьовър „Бохеми“ (06.07), в главната роля с оперната прима Красимира Стоянова, чиято вокална техника критиците определят като съвършена.


Един месец по-късно, също в ролята на Мими от „Бохеми“, под диригентската палка на Кръстин Настев, излиза и блестящата Соня Йончева, която наред с триумфа си по световните сцени, не се уморява да поднася красиви жестове и на своите сънародници.


За Опера в Летния театър Соня Йончева ще се превъплъти и в любимата си Чо-Чо-Сан от „Мадам Бътерфлай“ (10.08), дир. Найден Тодоров, реж. Нина Найденова.


Хитовият мюзикъл „Дух“ (17.07) по едноименния холивудски филм е премиера за България. В съвременния прочит с въздействаща визия на реж. Сребрина Соколова и дир. Страцимир Павлов съпреживяваме красивата история на влюбените Сам и Моли, които остават свързани и след смъртта на Сам чрез медиума Ода Мей Браун, в ролята с неподражаемата Милица Гладнишка.

Следващата премиера е на операта „Самсон и Далила“ (27.07) от Камий Сен-Санс, една от трите най-популярни опери от френски композитори. В партньорство с Националната опера и балет на Албания, своята интерпретация на библейската история за силата на Самсон и красотата на Далила поднасят дир. Григор Паликаров и реж. Ада Гура, поканили за централната роля на изкусителката изтъкнатото мецосопрано от Албания Викена Каменица.


Не бива да се пропуска и операта „Летящият холандец“ (11.07) от Рихард Вагнер, дело на маестро Светослав Борисов и именитата режисьорка Вера Немирова, поставяла оперите на Вагнер в най-добрите световни театри. С всеотдайност и висок професионализъм в главните роли се превъплъщават наследникът на големите български баси Деян Вачков – Холандеца и прекрасното украинско сопрано София Солови - Сента.


С приповдигнато настроение идва „Чудният свят на оперетата“ (20.07), зад който стоят маестро Найден Тодоров, реж. Александър Мутафчийски и целият въодушевен ансамбъл от оперни  и хорови артисти на Варненската опера.


В cross over концертите песните на легендите Pink Floyd (22.08) и Queen (27.08) звучат в съпровод на симфоничен оркестър, под диригентската палка на италианските майстори в този хибриден жанр Бенедето Монтебело и Роберто Молинели

Финалната удивителна на вълнуващия XV фестивален сезон на Опера в Летния театър поставя заключителната оперна гала (30.08), в която за пръв път Варна приветства поредната българска певица, предизвикала възторга на оперните ценители по света - мецосопраното Светлина Стоянова.


 

Текстът е подготвен по материали от Радио Класик А и организаторите на фестивала


Comments


bottom of page