top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

ФИНАЛЪТ НА "ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ" 2023 в СОФИЯ – СРЕЩИ СЪС ЗВЕЗДНИ АРТИСТИЕвропеският музикален фестивал 2023, организиран от Кантус Фирмус, ще завърши с два привлекателни концерта за ценителите на класическата музика в София и един спектакъл за детска публика.

На 20 октомври в зала „България“ предстои един от акцентите в есенната програма – концертът на Оркестър „Кантус Фирмус“ с музика на Бетовен под диригентството на Росен Гергов и звезден състав от трима солисти. Централно място в програмата заема изпълнението на Тройния концерт за цигулка, виолончело, пиано и оркестър оп. 56 от Л. ван Бетовен – крупна и уникална по рода си композиция, която рядко звучи на концертния подиум. Именитите български музиканти Пламена Мангова (пиано), Димитър Иванов (цигулка) и Атанас Кръстев (виолончело) ще обединят своята творческа енергия за първи път на една сцена. „Тройният концерт е едно от най-сложните произведения на Бетовен и едно от най-феноменалните, най-мащабните“, споделя в интервю за радио „Класик А“ Пламена Мангова, която неотдавна беше поканена да замести великата Марта Аргерих на концерт в „Розенгартен Театър“ в Манхайм под диригентството на младия български маестро Боян Виденов. През 2023 г. Мангова е гостувала за първи път в Индия за рецитал и концерт с оркестър. Дебютът й Гърция е реализиран по повод честването на 150-годишнината от рождението на Сергей Рахманинов в атинската зала „Мегарон“. Там Пламена Мангова е взела участие в цикъл с клавирните концерти на Рахманинов, наред със световните звезди на пианото Михаил Плетньов, Даниил Трифонов, Иво Погорелич и Николай Лугански.От 2008 година цигуларят Димитър Иванов е първи концертмайстор на Frankfurt Opern- und Museumsorchester – оркестърът на Операта във Франкфурт (Майн) в Германия. През последните 10 години той е редовен гост-концертмайстор на Баварската държавна опера в Мюнхен, както и в оперните театри в Хамбург и Берлин. Като солист той е имал изяви с редица оркестри, сред които Симфоничен оркестър на Краковското радио, Нюрнбергски симфоничен оркестър, Филхармония на Вюрцбург, Концертхаус Оркестър, Берлин, Оркестър на „Театро Лирико“ Каляри, Оркестър на Франфуртската опера, Оркестър „Кантус Фирмус“ и Софийската филхармония. Тройният концерт на Бетовен присъства в неговия репертоар още от студентските му години в Блумингтън (САЩ), когато за първи път го изпълнява на сцена. Освен като солист, той познава детайлно композицията и като преподавател във Висшето училище за музика „Ханс Айслер” в Берлин, където е работил.

За изявения виолончелист доц. д-р Атанас Кръстев концертът на Бетовен също има специално значение. „Това е един от любимите ми концерти, защото всеки път, когато го изпълнявам с различни музиканти, усещам различна енергия, споделена между нас и винаги откривам нещо ново в музиката. Всеки от нас, солистите носи еднакво голяма отговорност на сцената. Ние сме едно трио и този концерт е един от най- хубавите примери, че дори когато човек е солист на оркестър, ние всички просто свирим камерна музика и трябва да се слушаме като един ансамбъл. Това е най-голямата радост – да свирим заедно!“, казва музикантът. Атанас Кръстев е роден в семейство на известни музиканти. Завършва НМУ „Любомир Пипков” и НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София в класа на проф. Анатоли Кръстев. Специализира при проф. Наталия Шаховская в Кралската академия „Кралица София“ в Мадрид. През 2016 получава научна и образователна степен „доктор”. От 2021 е доцент и преподава виолончело в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Талантливият виолончелист е солист на всички български и много чуждестранни оркестри. Концертирал е в Австрия, Франция, Нидерландия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и на всички отговорни български подиуми и фестивали. От 2002 участва и изнася концерти в България и чужбина с виолончеловото трио „Cellissimo” заедно с проф. Анатоли Кръстев и проф. д-р Калина Кръстева.

Концертната програма на 20 октомври ще представи още два от оркестровите шедьоври на Лудвиг ван Бетовен. Началото на вечерта ще бъде с Увертюра „Кориолан“, по едноименната пиеса на австрийския драматург Х. Й. фон Колин. Във втората част диригентът Росен Гергов и музикантите от Оркестър „Кантус Фирмус“ ще представят своята интерпретация на Седмата симфония от Бетовен. Музиката на Бетовен присъства трайно в репертоара на Росен Гергов с всички симфонии, концерти и повечето увертюри. Той многократно е дирижирал симфониите в Япония, Европа, както и в България. Изпълнявал е и повечето увертюри. Има записи на една от по-малко познатите увертюри на Бетовен „Крал Стефан“.
На 21 октомври програмата на „Европейски музикален фестивал“ ще представи специално събитие за детска аудитория. Спектакълът „Пепеляшка“ по музика на Сергей Прокофиев е създаден от трупата на Балет „Арабеск“ с амбицията да остави незабравим спомен у малките зрители. Нов прочит на познатата и обичана приказка на братя Грим, направен от хореографа Мариана Крънчева, ще пренесе малчуганите във вълшебния свят на изкуството, където сюжетът придобива непредсказуемо развитие. Любопитен е образът на Феята - стара и загубила паметта си жена, която през цялото време се опитва да си спомни и разкаже историята на Пепеляшка, за да върне силата на своята вълшебна пръчица. Тя постоянно обърква разказите си и вмъква герои от други приказки - Баба Яга, Червената шапчица, Пипи Дългото чорапче и др. Това създава много комични ситуации, които ще предизвикат и участието на зрителите в залата. В ролята на старата фея ще дебютира прима балерината и хореограф Ангелина Гаврилова, която приема предизвикателството на говорната роля в спектакъла.
Финалното събитие от 23-тия „Европейски музикален фестивал“ в София ще срещне на една сцена двама от най-обичаните български музиканти - цигуларката Мила Георгиева и пианистът Георги Черкин, за да зарадват почитателите на камерната музика с изискана селекция от творби за цигулка и пиано. Техният рецитал с произведения от Вивалди, Сарасате, Паганини, Рахманинов, Франк и Равел ще се състои на 27 октомври от 19:30 ч. в залата на Централния военен клуб. „Програмата е едно много хубаво съчетание на различни стилове. Има значими композиции от цигулковия репертоар, но и малки „бисерчета“, които ние, музикантите, свирим с голямо удоволствие, като „Вокализ“ от Рахманинов и „Лунна светлина“ от Дебюси. За всеки има по нещо, дори за хора, които никога не са ходили на концерт с класическа музика“, споделя Мила Георгиева. Концертът на 27 октомври не е първата обща сценична изява на Мила Георгиева и Георги Черкин. Преди повече от 20 години те свирят заедно в Тройния концерт от Лудвиг ван Бетовен. „Още тогава бях впечатлен от нейната музикалност и впоследствие съм следил кариерата й. Винаги се радвам, когато имаме шанс да музицираме заедно“, споделя пианистът Георги Черкин. През 2020 година двамата участваха с голям успех в концертите „Кино и класика“ в София и Пловдив с аранжименти на филмови хитове, направени от Георги Черкин специално за Мила Георгиева. Сега музикантите с нетърпение очакват предстоящата си изява в „Европейски музикален фестивал“. Освен в София, те ще гостуват също в Стара Загора и Пловдив.


„Европейски музикален фестивал“ т. г. се реализира в пролетен и есенен дял с общо 15 открояващи се събития с основен фокус класическата музика. Форумът започна през март с гостуването на Симфоничния оркестър на Принстънския университет, САЩ. Гости в програмата бяха още изключителни артисти от Испания, Франция, Италия, Унгария, както и утвърдени български солисти и младите изпълнители. Сред акцентите в програмата бяха световната премиера на „Галактически концерт“ за пиано и оркестър от Георги Черкин, с 3D мапинг за първи път в зала „България“, клавирният рецитал „Фантазии и сонати“ на пианиста Людмил Ангелов, първия български танго оркестър „Orquesta Típica Libertango“ с неговия създател и ръководител Стоян Караиванов (бандонеон), програмата „От барок до рок“ на унгарския ансамбъл SzegEd TRombone Ensemble и Концерт за група и оркестър на Джон Лорд и музиката на Deep Purple – гостуващо събитие в програмата на фестивала.


Людмил Ангелов, рецитал "Фантазии и сонати", 2 октомври 2023 в Европейския музикален фестивал 2023

Премиера на "Галактически концерт" от Георги Черкин, с 3D мапинг в зала "България", 16 септември 2023 в Европейския музикален фестивал 2023

„Европейски музикален фестивал“ се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община – Календар на културните събития на Столична община за 2023 г.


Текстът е подготвен по материали на Кантус Фирмус.

Информация за фестивала можете да намерите на:コメント


bottom of page