top of page
Writer's pictureBulgarianFestAssociation

„Световен театър в София“ за 18-и път


Вече 18 години платформата Световен театър в София предлага среща със забележителни театрални спектакли, покорили международните сцени и фестивали.

Откриването на тазгодишното издание се проведе на 2 юни в Сатиричния театър с необичайното документално представление, създадено в разгара на ковид пандемията – „Моят славен живот с баба“. Автор, режисьор и изпълнител е Ласло Гьондор, като спектакълът включва кадри и с неговата 97-годишна баба, преживяла Холокоста и комунизма. Двамата създават трогателен театрален дует за общуването между поколенията, което може да лекува травми на душата.  Спектакълът е отличен вече с няколко награди, сред които за най-добро независимо театрално и за най-добро иновативно представление в Унгария. Платформата представи в София и спектакъла „Морски фар“ на фламенко звездата Едуардо Гереро.

До 9 юли ни очакват още няколко събития от нейната програма.

Познат от хитовите сериали „Шерлок“ и „Флийбег“, Андрю Скот е британската филмова и театрална звезда с най-много награди и номинации за 2023 г., включително и номинацията за „Оскар“ 2024 за главна мъжка роля за „Всички сме непознати“. Прожекция на неговия моноспектакъл на лондонска сцена по пиесата „Вуйчо Ваньо“ от А.П. Чехов в съвременната адаптация на Саймън Стивънс и под режисурата на Сам Йейтс е част от програмата на Световен театър в София с две допълнителни дати 3 и 6 юли в Дом на киното. Спектакълът  вече има няколко награди, сред които и „Оливие“ за най-добра адаптация, а Андрю Скот е номиниран за престижното отличие за най-добър актьор и печели в същата категория наградата на Кръга на критиците.


Само на 1 юли ще може да бъде видян най-новият спектакъл на Тимофей Кулябин, който напусна Русия след началото на войната с Украйна, като жест на съпротива срещу политиката на Кремъл. Всички негови постановки в Русия са вече официално отменени поради антивоенната му позиция. Фокусирана върху жестокостта на властта и възхода на един тоталитарен режим, „Страх и отчаяние в третата империя“ е версия на позната на пиеса на Бертолт Брехт, създадена с Театър Вене от Талин, Естония. 


Кулябин бе открит за българската публика именно през платформата Световен театър в София преди години, когато за първи път бяха показани на киноекран неговите „Три сестри“ на Театър „Червен факел“ – Новосибирск. Последва среща на Кулябин с българската публика на сцената на Народния театър с интерпретацията му на Ибсеновата „Нора“, както обявяването на следващия театрален проект на режисьора с трупата на Народния театър.


На 2 юли в Театър „Българска армия“ ще бъде представена китайската традиционна опера кунцю със „Среща сред цъфналите праскови“. Този сценичен жанр е на повече от 600 години и е прародител на пекинската опера, известна из целия свят като емблема на източните театрални традиции. Гостуването на Шанхайската трупа за опера кунцю се осъществява по повод на 75 години от установяването на дипломатически отношения между Китай и България.


Един от най-значимите източноевропейски режисьори за последните десетилетия – литовецът Оскарас Коршуновас, познат на българската публика благодарение на платформата Световен театър в София, ще представи в София своята версия на „Отело“ на Шекспир. Политически, провокативен и необичаен, спектакълът пристига в София след успешни представяния на Авиньонския фестивал, Temporada Alta в Испания, Шекспировия фестивал в Крайова, Румъния и др.


Спектаклите на Коршуновас гостуват из европейските театрални форуми в продължение на три десетилетия, като още с първия си спектакъл в литовската Музикална академия е поканен на Единбургския фестивал, където печели наградата „Фриндж Фърст“. Последват още отличия, като през 2006 г. на Коршуновас е връчена и Европейската театрална награда „Нови театрални форми“. Международният успех и многобройните турнета на неговите спектакли му позволяват да основе през 1998 г. във Вилнюс театър „Оскарас Коршуновас“. Очаква се тази година Коршуновас да започне репетиции в Народен театър „Иван Вазов“.  

 

Платформата Световен театър в София е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2024 година.

Световен театър в София се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата, на Унгарския културен институт в София, посолството на Китай в България.  

Повече информация: на viafest.org. Следете и блога на Световен театър в София с отзиви от събитията на платформата.


ТЕКСТЪТ Е ПОДГОТВЕН ПО МАТЕРИАЛИ НА ОРГАНИЗАТОРА

Comments


bottom of page