top of page
Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Петиция на Liberties призовава Google и IAB да спрат да нарушават поверителността на личните данни

The Civil Liberties Union for Europe (Liberties) стартира петицията „Твоите лични данни са само твоя работa“. Днес Google и IAB Europe, най-голямото глобално сдружение на медии и технологични компании, са призовани да ревизират метода за наддаване в реално време (RTB) и да разработят лесно за ползване решение за защита на данните онлайн.


„Стартираме петицията днес, защото е крайно време за промяна. Защото искаме да вдъхновим хората и да им покажем, че техният глас има значение и че могат да защитят личния си живот, както и този на семейството и приятелите си. Съгласно GDPR, наддаването в реално време е незаконна практика и поради тази причина трябва да се промени и да гарантира онлайн безопасността на европейските граждани“, коментира Ева Саймън, старши адвокат в Liberties.


Това не е първото действие срещу RTB. Още през юни 2019 г. Liberties и партньори подадоха серия от жалби в 9 държави до 13 национални бюра за защита на данните, като ги призоваха да започнат разследване срещу рекламната индустрия онлайн.


„Google и IAB Europe трябва да променят своите стандарти, да ограничат използването на лични данни и да се уверят, че последните не попадат в лоши ръце. Това е втората стъпка, която предприемаме, за да докажем, че личните ни данни принадлежат само и единствено на нас самите”, добавя Орсоля Райх, застъпник в Liberties.


В момента текат процедури в 16 страни членки на ЕС: Белгия, България, Чехия, Естония, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Полша, Португалия, Словения, Испания и Обединеното кралство. Повечето от тях насочиха своите дела към Ирландската комисия за защита на данните, която започна законово разследване срещу Google Ireland.


Твоите данни са само твоя работа. Подпиши петицията тук и защити  поверителността на личните си данни.


Повече информация относно петицията точно тук.

留言


bottom of page