top of page
Writer's pictureBulgarianFestAssociation

ОТ 8 ЮЛИ ДО 12 СЕПТЕМВРИ – 13 ЗАГЛАВИЯ НА „СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ“, ВЕЛИКО ТЪРНОВО


Фестивалите „Сцена на вековете“ и „Arbanassi sumпer music“, организирани от община Велико Търново получиха престижното звание – печат на Европейската фестивална асоциация. https://www.efa-aef.eu/en/initiatives/effe-seal-for-festival-cities-and-regions/



Меморандумът за отличието бе подписан от зам.-кмета Нейко Генчев на конгреса на Европейската фестивална асоциация в испанския град Жирона тази пролет. С този акт Старата столица влиза в мрежата на най-елитните фестивални градове на континента. Печатът дава възможност за собствен раздел на Велико Търново в най-големия портал за фестивали, който има милиони потребители, както и перспективи за обмен на добри практики и ноу-хау в културния сектор. Признанието е задължаващо, защото се препазглежда на всеки три години, същевременно дава много перспективи пред града. Велико Търново ще има собствен раздел в най-голямата платформата за фестивалите в Европа с милиони потребители по целия свят https://www.festivalfinder.eu/



„Сцена на вековете” е класически музикален формат, провеждащ се на крепостта Царевец във Велико Търново като летен сезон на българските оперни театри. Превърнал се в емблема на старата столица, фестивалът е сред най-значимите културни събития в България.

Фестивалът ще бъде открит официално на 8 юли с „Бал с маски” - постановка на Държавна опера – Бургас под диригенството на Иван Кожухаров.


На 15 юли на сцената на царския дворец ще се представи Държавната опера в Стара Загора с прочутата „Тоска” на Джакомо Пучини.

Великотърновския музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ също ще се включи в програмата на фестивала, на 21 юли с операта на Моцарт „Дон Жуан“, представена с голям успех в Зала 1 на НДК в София.

Историческата българска опера „Лето 893” на Парашкев Хаджиев ще представи Държавна опера – Русе на 29 юли.

„Опера DIVA“ по музика на Верди, Пучини и Белини ще представи на 12 август екипът на Държавна опера – Пловдив


На 24 август във Велико Търново ще гостува Театрално-продуцентски център – Варна с най-новия си спектакъл „Дон Паскуале” на Доницети.

На 2 септември за пръв път в рамките на „Сцена на вековете“ гостува и Музикалният театър „Стефан Македонски” с пищния си спектакъл „Гала вечер на оперетата и мюзикъла“.

Деца пеят и играят за деца – това е и другата линия, която следва фестивала. По традицията в рамките на фестивала „Сцена на вековете” се провеждат поредица от спектакли под надслов „Поглед към бъдещето“.

На 10 юли приказката „Снежната кралица” ще представят възпитаниците на Балетна школа „Класика” – Велико Търново, които ще танцуват на сцената в крепостта Царевец. На 19 юли в Летния театър е танцовия спектакъл на Виргиния балет „Тайната градина”. „Поглед към бъдещето” продължава на 12 септември с мюзикъла на „Бон-Бон Мюзик” – София „Вълшебната корона” също в Летния театър.

Много атрактивни и интересни са и проявите от съпътстващата програма. Мултимедиен концерт по музика на Хауърд Шор в изпълнение на Симфониета – Враца ще пренесе зрителите във вълшебния свят на „Властелинът на пръстените”. Милица Гладнишка и Люси Дяковска ще гледат гостите и жителите на Велико Търново в концерта ABBA Symphony на Плевенската филхармония, на Летния театър на 1 август.



На 26 август на цената в крепостта Царевец ще бъде представена рок-операта „Есмералда – Парижката света Богородица” постановка на Държавна опера – Стара Загора.

Подробности за програмата можете да научите от https://www.facebook.com/opera.vt/

Comments


bottom of page