top of page
Writer's pictureBulgarianFestAssociation

НА 3 ЮНИ СЕ ОТКРИВА 14 МЕСЕЦ НА ФОТОГРАФИЯТА



Месец на фотографията се организира от Фотографска академия „Янка Кюркчиева“, учредена през 1999. Целта на Сдружението е да популяризира и съхранява фотографското изкуство в България и чужбина. Фестивалът, който е част от семейството на Българската фестивална асоциация, предоставя сцена за фотографски събития, популяризира българската фотография, поощрява млади таланти да представят работата си, показва творби на утвърдени автори пред широката публика.

Откриването на четиринайстото издание ще бъде в Пловдив с две изложби – “Фото Академика” 2023 (24-ти национален годишен преглед на фотографското изкуство в България) и “Гостоприемство, портрети, пейзажи” – сборна изложба на автори от Мароко.

„Надяваме се, че ще бъде едно колоритно, богато и запомнящо се събитие. Защото освен Фото Академиката, която тази година се радва на повече фотографии от предното издание, фото изложбата на гостите и официална делегация на Кралство Мароко, специално поканени за фестивала ни, ще е сцена на самата церемония по откриването“, съобщават организаторите.




На 03.06. в 17:00, в Дом на Културата “Борис Христов” ще започне церемонията, в която по-късно ще бъде обявен и тазгодишния лауреат на статуетката Академика - големият приз на Национално сдружение Фотографска академия „Янка Кюркчиева“ (НСФА). След разглеждането на всички кандидатури, комисията обяви тримата с най-много номинации – ф.х. Галина Ушева, доц. Никола Лаутлиев и ф.х. Станка Цонкова – УША.

На 6 юни в Националния дворец на културата в София ще бъдат открити още две изложби:

TBOURIDA - Изложба на Мустафа Мескин "Мароко" + представяне на книгата "Автентичният кон на Мароко" и 24-та "ФОТОАКАДЕМИКА, учащи 2023" - изложба и връчване на награди на Министерство на културата. И двете изложби ще бъдат разположени в Мраморното фоайе на НДК до 16 юни. Вход - свободен.





Ето я и програмата на целия фестивал, която можете да си свалите като pdf или да си разпечатате и сгънете на 3 в джобен формат.

В програма на Месеца на фотографията са включени двадесет събития през юни в Пловдив и София.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Националeн фонд „Култура“ по проект „НСФА – Годишна програма 2023“, програма „Едногодишен грант“ – 2022 г.

Текстът е подготвен по материали предоставени от НСФА


Comments


bottom of page