top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

ММФ „Варненско лято“ 2024

От откриването на 22 юни до последния концерт на 5 октомври жителите и гостите на Варна ще могат да се насладят на мащабни програми и на бутикови камерни концерти, на нови творби, създадени специално за фестивала, на световни премиери и преоткрити шедьоври от съкровищницата на класическата музика.

Изкуството е това, което може да промени нашето ежедневие, може да промени света и ние вярваме в него! Във фестивала тази година ще има различен тип послания, които ще ни накарат да се почувстваме една общност, която вярва в ценностите и силата на изкуството“, споделя Марио Хосен, артистичен директор на форума от 2019 г., който гостува в предаването „Съботно кафе“ на Радио Класик А. Създаденият още през 1926 г. фестивал е на прага да посрещне голямата си 100-годишнина и все така залага на „традицията и надграждането“, по думите на изявения ни цигулар.


Марио Хосен и Радостина Узунова в студиото на Радио Класик А

Откриваме с една много пъстра и интересна програма“, уверява той. „Панчо Владигеров – рапсодия „Вардар“, която посвещаваме на 125-годишнината от рождението на големия български композитор; световна премиера от белгийския автор Патрик Дюър във връзка с председателството на Белгия на Европейската комисия. И две емблематични произведения в музикалната история: Джордж Гершуин – Концерт във фа със солист Саркис Балтаян (пиано) и Мануел де Файя – „Любовна магия“ (оркестровата сюита). Всичко това под палката на Константин Илиевски, който в момента е главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР“.Традиционно, вече над десет години запазваме модулния принцип да задоволим по възможност очакванията и желанията на по-широка аудитория сред публиката, която посещава фестивала. Естествено, има основна програма, фокусирана върху класическата симфонична и камерна музика, но паралелно с това имаме бароков модул, посветен на бароковата музика“. Цигуларят анонсира и една нова част от програмата, утвърдила се в последните няколко години – международен симпозиум с конференция, научна част и камерни концерти. Разбира се, ще има и опера, джаз, кросоувър концерти, ще се проведе известната Международна лятна академия и пр. „Алтернативните сцени през август са посветени на младите, които на различни места на открито в градска среда представят шедьоври на класиката и на съвременната музика“, допълва Хосен.

 

Още за програмата на ММФ „Варненско лято“ 2024 от неговите организатори:


Няколко са оркестрите, които ще гастролират по време на фестивала  и всички те са емблематични в дадена сфера. Австро - унгарската филхармония „Йозеф Хайдн“ показва как две държави могат да си подадат ръка в името на изкуството и да създадат оркестър, чиято основна, но не и единствена, мисия е да изпълняват музиката на Йозеф Хайдн.


Унгарската филхармония „Йозеф Хайдн“

Камерната формация на един от топ симфоничните оркестри в света – този на Баварското радио, ще се представи под диригентството на концертмайстора на оркестъра Радослав Шулц, лауреат на конкурсите Виенявски, Шпор, Сарасате и Сибелуис.


Радослав Шулц

Камерен оркестър на Баварското радио

Италианският ансамбъл Modo Antiquo е сред най-добрите барокови ансамбли в света, а техният диригент Федерико Сардели е безспорен авторитет и водещ изследовател на творчеството на Антонио Вивалди.

Уникална комбинация от класически музиканти от най-престижните френски симфонични оркестри и етно музика от различни държави, аранжирани и поднесени според най-високите сценични стандарти – това са ансамбъл Сирба от Париж.

Два оркестъра пристигат от Азия – Младежката филхармония на Макао, първият младежки китайски оркестър с изяви в Музикферайн във Виена и в Моцартеума в Залцбург, и етно ансамбъла Ih Tsetsn, обединяващ музиканти и традиции от териториите на Вътрешна Монголия, чиито уникални програми са впечатлявали публиката на няколко континента.

Сред солистите се открояват имената на Адриан Йотикер, победител на конкурса ARD  в Мюнхен, базирания в САЩ български пианист Саркис Балтаян, който ще свири Гершуин на откриването на фестивала; още един носител на Първа награда от престижния конкурс ARD (и на конкурса „Виторио Гуи“ във Флоренция) – цигуларят Павел Верников, свирил със Святослав Рихтер и Джеймс Голуей.

Диригентите – откриването и закриването са поверени на български диригенти, които представят различни генерации в българската музика: главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Константин Илиевски ще бъде на пулта за първия фестивален концерт, дирижирайки Оркестъра на Варненската опера, а финалната точка ще бъде поставена от един от доайените на диригентското изкуство у нас – Георги Димитров, който ще музицира с Радиооркестъра.Филхармонията „Йозеф Хайдн“ е водена от флейтиста Филип Бернолд, победител от конкурса „Жан-Пиер Рампал“, когото Кент Нагано окуражава да се заеме с дирижиране; а Младежкия оркестър на Макао – от Стивън Лам, виенски възпитаник, един от последните студенти на Урош Лайовиц, наскоро избран от Рикардо Мути да дирижира спектакли в рамките на Italian Opera Academy.


Камерните ансамбли – тук не можем да пропуснем италианския секстет Страдивари, който се чувства еднакво удобно в бутикова концертна зала и на стадион; триото, събрало концертмайсторката на Виенската филхармония Албена Данаилова (първата жена на този пост в историята на оркестъра) с още двама български музиканти с европейски измерения – Александър Сомов и Румен Цветков; Румен Цветков е част и от друг важен фестивален концерт – съвместната програма с Людмил Ангелов, изцяло с музиката на Бетовен.


Творбите във фестивалната програма покриват много векове и епохи – от ренесанса и барока до специално създадени за „Варненско лято“, като Увертюрата във форма на надежда от белгийския композитор Патрик Дюър, част от откриващата програма на фестивала. Много премиерни за България творби, сред тях са и някои от концертите на Вивалди в програмата на Modo Antiquo, но и много традиционно обичани от публиката произведения като Концертът във фа от Джорж Гершуин, Седмата симфония от Бетовен, Прощалната симфония от Йозеф Хайдн, Втория концерт за пиано и оркестър на Фредерик Шопен. Има и творби философски или пък предизвикателни като Деветата симфония на Дмитрий Шостакович, „Смъртта и момичето“ за струнен оркестър (Шуберт/Малер), Еx Contrario за две цигулки, струнни и баскитара от Гия Канчели.  


Специалните проекти свързват Нидерландия, Италия, Франция, Австрия и Англия с Варна. Татяна Колева, истинска вълшебница в света на маримбата и перкусиите, базирана в Нидерландия, ще представи във Варна една програма с Живко Василев (кавал) и Рубен Кийфтенбелт, съчетавайки балканска звучност с модерните и иновативни световни музикални тенденции.

Един от големите преподаватели в света на цигулката ще бъде почетен със специален концерт по идея на Яна Бурова, която е родена във Варна, но живее в Англия – концерт в памет на Ифра Нийман, изградил цяла плеяда (и български) цигулари. Яна Бурова заедно с Богдан Станев ще представи творби от знакови британски композитори, но и разкази и спомени за Ифра Нийман.

Още една варненска пианистка, която след това учи в Лондон, Мария Савова е подготвила заедно с баритона Родни Кларк интригуваща и рядко изпълнявана в България комбинация от песенни творби на трима композитори, вдъхновени от литературата и пътешествията, а именно Ралф Вон Уилямс – от поемите на Робърт Луис Стивънсън, Джералд Финци – от Уилям Шекспир, и Аарон Копланд – от фолклора на индианското племе апалачи.

Необичаен, но и много шармантен е проектът Винофония, в който възпитаникът на Парижката консерватория и лауреат на много конкурси пианист Жюлиен Жерне изминава пътя от Хендел до Дебюси с великолепно подбрани пиеси от Шуман, Шуберт, Лист, Брамс, Форе и Албенис, всяка в компанията на точно подбраното вино.

Плод на задълбочено изучаване и познание е концертът, събрал сонатите за цигулка и басо континуо от двете централни фигури на барока – Йохан Себастиан Бах и Георг Фридрих Хендел – ще ги представят Марио Хосен и Пиеро Барбарески заедно с виолончелистката Лиляна Кехайова.Барокът има своето ключово място и в това издание на „Варненско лято“. Освен Modo Antiquo, ще има фестивален бароков оркестър, който ще представи една от най-значимите творби на всички времена – Месата h moll от Йохан Себастиан Бах с четирима солисти от най-висока класа, като трима от тях са солисти на Виенската опера. Тук на пулта е именитият австрийски диригент Мартин Зигхарт.


Научният симпозиум се превръща в неотменен и важен елемент от фестивала. Тази година във Варна се събират водещи учени от Дунавските страни (Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Румъния, България, Сърбия), които ще покажат техния поглед върху влиянията на Дунава и на различните течения в музиката върху всяка една национална школа. Свои кратки доклади ще представят и докторанти от музикалните институти в България.Младите музиканти са под светлината на прожекторите в няколко посоки – изявени млади инструменталисти (ученици и студенти) ще свирят между докладите на научната конференция, те ще изпълняват миниатюри от композитори от Дунавските страни и така се създава мост между водещите музиколози и техните задълбочени доклади и младите музиканти, тези, които ще продължат традициите; трима млади музиканти, всеки от тях вече печелил множество награди, ще бъдат представени в концерта Големите малки – Богомила Кръстева, Дарин Ламбрев, Филип Ангелов.

Майсторските класове на Минчо Минчев, Румен Цветков, Емил Иванов, Димитър Буров, Божидар Николов превръщат Варна в истински инкубатор за развитие на млади таланти в музиката.

И малко джаз… Тромбонистът Георги Корназов пристига от Париж с френския пианист Армен Дюпа в джаз модула на Варненско лято с програма, изтъкана от джазови хармонии, балкански ритми и постромантични мелодии. Другото джаз изкушение в рамките на фестивала се нарича Даниела Белчева, елегантна и изтънчена певица, която ще представи новия си албум Naive в компанията на Милен Кукошаров, Михаил Иванов и Димитър Семов. Васил Петров пък ще отпразнува със стил и симфоничен оркестър забележителните свои 30 години на сцената с програма с джаз стандарти, красиви световни (и авторски) поп песни и теми от филми.

 

МЕЖДУНАРОДЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО” 2024

ПРОГРАМА


Официално откриване

22.06. 20.00 Държавна опера Варна – основна сцена

Симфоничен оркестър на Държавна опера Варна

Диригент Константин Илиевски

Солист Саркис Балтаян – пиано

Панчо Владигеров -  Рапсодия „Вардар“

Патрик Дюър – "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43, световна премиера 

Джордж Гершуин – Концерт във Фа

Мануел де Файя – Любовна магия - оркестрова сюита

Концертът се осъществява със съдействието на Посолството на  Белгия в България

 

26.06  19.00  Държавна опера Варна – основна сцена

Ансамбъл Sirbа, Франция 

TANTZ!   Класическа world музика

Клезмер и цигански танци от Румъния, Молдова, Русия, Унгария в съвременен аранжимент

Ришар Шмуклер – цигулка, Ан-Софи Ле Рол – цигулка, Сесил Граси – виола

Клод Жирон – виолончело, Станислас Кучински – контрабас, Реми Деланж – кларинет

Юрий Морар – цимбал, Кристоф Анри – пиано

 

27.06. 19.00 Фестивален и конгресен център

Австро-унгарска филхармония „Йозеф Хайдн” 

Диригент и солист Филип Бернолд  - флейта

Солисти Павел Верников - цигулка, Светлана Макарова - цигулка

Moцарт - Концерт за флейта и оркестър №2 , Хайдн - Прощална симфония

Гия Канчели -  Ex Contrario за две цигулки и струнни, бас китара,  keyboard и CD

Андрей Пушкарьов - Утюсов фантазия ( компилация от известни песни, изпълнявани някога от Леонид Утюсов), Барток – Румънски танци

 

29.06, 20.00 Фестивален и конгресен център

Камерен оркестър на Симфоничния оркестър на Баварското радио, Мюнхен

Концертмайстор и водещ Радослав Шулц

Солист Адриан Йотикер – пиано, Швейцария

Шопен -  Концерт за пиано и оркестър №2

Шуберт/Малер – „Смъртта и момичето” за струнен оркестър

Проектът се реализира с финансовата подкрепата на Фонд за подпомагане на музикални проекти на професионални музиканти и ансамбли в чужбина на Гьоте-институт, Германия.

                                  

30.06. 19.00 Градска художествена галерия

ВИНОФОНИЯ

Клавирен рецитал на Жюлиен Жерне, Франция

специален гост Марион Куше – сомелиер, Франция

Със съдействието на Сдружението на избите от Североизток

Вход с куверти, които могат да бъдат закупени предварително от Wineground Bottles & Beans, ул. „Добри Чинтулов“ 18, тел: 087 733 9818  Местата са ограничени!

04.07. 20.00  Археологически музей

ДЪРВО – КОЖА – ДЪХ

Татяна Колева- маримба/перкусии & Живко Василев - кавал/електроника

Рубен Кийфтенбелт - live electronics

Музика от Татяна Колева, Живко Василев и други

 

ЛЯТНА АКАДЕМИЯ   

Майсторски класове 6 -14 юли, НУИ „Добри Христов“

6 - 10 юли   Виола Румен Цветков       6 - 10 юли   Цигулка – Димитър Буров

6 - 11  юли   Оперно пеене – Емил Иванов    8 -14  юли  Цигулка – проф. Минчо Минчев

 

Концерти – 7 - 14 юли

7 юли, 19.00 Градска художествен галерия

Големите малки

Богомила Кръстева – цигулка  Дарин Ламбрев – виолончело  Филип Ангелов – пиано

 

10 юли,19.00 Градска художествен галерия

Концерт на майсторския клас по цигулка на Димитър Буров и по виола на Румен Цветков

Вход свободен

 

11 юли,19.00 Градска художествена галерия

Концерт на майсторския клас по оперно пеене на Емил Иванов

Вход свободен

 

12 юли,19.00 Градска художествен галерия

Албена Данаилова – цигулка и

Румен Цветков - виола

Александър Сомов - виолончело

Творби от Франц Шуберт, Жан Франсе, Лудвиг ван Бетовен 

 

13 юли,19.00 Градска художествена галерия

Людмил Ангелов - пиано

Румен Цветков - виола

Творби от Бетовен

  

14 юли, 9.00 – 13.00 НУИ „Добри Христов”

Състезание – Фонд Цигулките на проф.Минчев

 

14 юли, 19.00 Градска художествен галерия

Концерт на майсторския клас по цигулка на проф. Минчев

Вход свободен

Съпътстваща програма

9 юли, 20.00  Археологически музей

Концерт на

Eтно ансамбъл Ih Tsetsn 

от Китай, провинция Вътрешна Монголия

В партньорство с Посолството на Китайската народна република в България

 

Съпътстваща програма

12.07. 20.00  Юнашки салон 

Еврохор 2024  Заключителен концерт

Организиран от Европейската хорова асоциация и Българския хоров съюз

 

 

17.07. 19.00  Аула на Икономически университет Варна

Страдивари секстет, Италия

Чайковски - Сувенир от Флоренция, опус 70

Брамс - Струнен секстет No.1 опус 8

Концертът се осъществява съвместно с Посолството на Италия и Италианския културен институт в България

 

Музикална лаборатория

20.07. 19.00 Градска художествена галерия

Марина Савова – пиано 

Родни Кларк - баритон    

"От Британските острови до Новия свят"

Вон Уилямс -  Песни от странство, Джералд Финци - Да ни донесат гирлянди

Аарон Копланд - Стари американски песни

 

Crossover

23.07, 20.00 . Английски двор на Археологически музей - Варна

Дани Белчева - "Naive"album 

Милен Кукошаров - пиано  Михаил Иванов – контрабас  Димитър Семов - барабани

 

Crossover

24.07, 20.00 Английски двор на Археологически музей - Варна

Георги Корназов/Армел Дюпа квартет

Георги Корназов - тромбон  Армел Дюпа - пиано 

Васил Хаджигрудев – контрабас  Атанас Попов - барабани

 

Музикална лаборатория

25.07. 19.00 Градска художествена галерия

Концерт в памет на проф.Ифра Нийман

Яна Бурова - цигулка

Богдан Станев  - пиано

Е. Елгар  - Соната за цигулка и пиано от оп. 82, Б. Бритън  - Три пиеси от Сюита за цигулка и пиано оп. 6, У. Уолтън  - Соната за цигулка и пиано 

 

Съпътстваща програма/Parallel Program

25.07.  20.00   Фестивален и конгресен център

Младежки симфоничен оркестър Макао/Macao Youth Symphony Orchestra

Диригент/Conductor Stephen, Lam Lik Hin

Солист/Soloist Jessica, Hoi Yan Ching – обой/oboe

Бун -Чинг Лам, Жоли Брага Сантуш, Карл Мария фон Вебер  

Рихард Щраус, Лудвиг ван Бетовен

 

ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР   ДВА СПЕКТАКЪЛА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА

06.07. 21.00 – Летен театър – Премиера

БОХЕМИ опера от Джакомо Пучини

Диригент  Якопо Сипари ди Пескасероли

В колаборация с Национална Опера и Балет на Албания

Адаптация Ада Гурра

Със специалното участие на Красимира Стоянова в ролята на Мими.

 

11.07. 21.00 – Летен театър

ЛЕТЯЩИЯТ ХОЛАНДЕЦ опера от Рихард Вагнер

Режисьор  Вера Немирова

Диригент  Светослав Борисов

 

 

АЛТЕРНАТИВНИ СЦЕНИ 

6 - 11 .08. Концерти на открито и майсторски класове

Майсторски класове на Марио Хосен - цигулка, Стефания Янкова – виола, Лиляна Кехайова  - виолончело, Божана Павлова – китара, Милена Лазарова – пиано, Марио Карбота - флейта, Михаел Фришеншлагер - цигулка, Илиян Илиев - кларинет, Мичико Дате - пеене, Божидар  Николов – оперно пеене  

и концерти на техни студенти в Курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена” и Варна

 

Алтернативни сцени

11.08. 19.00 Градска художествена галерия

Концерт на майсторския клас по оперно пеене на Божидар Николов

Вход свободен

 

Crossover

9.08   21.00   Летен театър

The best of Васил Петров. 30 години в музиката

Врачанска филхармония, диригент Христо Павлов

Гост-солист Зорница Иларионова - цигулка

Йордан Тоновски – пиано Христо Минчев – бас Кристиан Желев - ударни

 

Съпътстваща програма

29.08.  20.00 Археологически музей  Филхармония “Пионер”  Диригент Любомир Денев - син

Симфонични танци -  Брамс, Рахманинов, Владигеров, Алан Менкен 

 

Барок

08 09. 19.00  Аула на Икономически университет

Немски инструментален барок

Сонатите за цигулка и басо континуо на Хендел и Бах

Марио Хосен – цигулка   Лиляна Кехайова – виолончело   Пиеро Барбарески – клавесин

 

МЕЖДУНАРОДЕН СИМПОЗИУМ  09 - 11.09. Теоретичен форум и концерти

Музиката на Дунавските държави. Традиция и съвременност.

Градска художествена галерия

 

9, 10 и 11  септември ТЕОРЕТИЧЕН ФОРУМ  от 10.00 - 13.00 Вход свободен

Международният симпозиум „Музиката на Дунавските държави” е посветен на традициите и съвременните тенденции в класическата музика на Дунавските страни и взаимните влияния между тях.

 

9.09. 19.00 Градска художествена галерия 

Международен симпозиум  Музиката на Дунавските страни

КОНЦЕРТ

Творби от БЕЛА БАРТОК, РАЙНЕР БИШОФ, ГИДЕОН КЛАЙН, ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ

В изпълнение на

Дора Делийска, Симеон Гошев - пиано

Александър Гордън, Марина Димитрова - цигулка

Деница Лафчиева – кларинет ,  Марта Потулска - виола

Лиляна Кехайова, Милан Каранович, Рудолф Леополд  -  виолончело

 

С любезното съдействие на Посолството на Австрия в България

Посвещава се на 125-годишнината от рождението на Панчо Владигеров

 

10 .09. 19.00 Градска художествена галерия

Международен симпозиум Музиката на Дунавските страни

КОНЦЕРТ

Творби от ЛЮБОМИР ПИПКОВ  МАКС РЕГЕР  РИХАРД ЩРАУС  

В изпълнение на

Андрий Мурза, Йозеф Хорват - цигулка

Александър Гордън, Марта Потулска - виола

Лиляна Кехайова - виолончело

Адела Ликулеску, Наташа Великович - пиано

 

С любезното съдействие на Посолството на Австрия в България

Посвещава се на 120-годишнината от рождението на Любомир Пипков

 

11.09. 19.00 Градска художествена галерия

Международен симпозиум  Музиката на Дунавските страни

КОНЦЕРТ

Творби от  ДЖОРДЖЕ ЕНЕСКУ     ЕГОН ВЕЛЕС   ИСИДОРА ЗЕБЕЛЯН    ЙОХАН НЕПОМУК ХУМЕЛ  

В изпълнение на

Андрий Мурза,  Десислава Чолакова, Лусия Харванова, Габриел Кройтору, Йозеф Хорват, Марина Димитрова - цигулка

Мариан Мовилеану, Марта Потулска - виола

Антон Никулеску, Милан Каранович, Рудолф Леополд - виолончело

Дора Делийска, Наташа Великович, Симеон Гошев – пиано

 

С любезното съдействие на Посолството на Австрия в България

 

Барок

12.09. 19.00  Фестивален и конгресен център

Й.С. Бах - Меса h moll

Фестивален бароков оркестър

Фестивален хор   

Хедър Нюхаус – сопран   Хермине Хазелбьок – алт

Франц Гюртелшмид – тенор  Клеменс Сандер – бас

Диригент на хора Силвия Фабианчик-Макуч

Диригент Мартин Зигхард

 

Барок

13 09. 19.00  Аула на Икономически университет

Ансамбъл Modo Antiquo, Италия

Диригент Федерико Сардели

Вечният Вивалди

 

Закриване

05.10. 19.00  Фестивален и конгресен център

Симфоничен оркестър на Българското национално радио

Диригент Георги Димитров

Марио Хосен - цигулка

Хачатурян - Aдажио от балета “Спартак”

Юлиус Конюс - Концерт за цигулка и оркестър

Шостакович - Симфония №9

 

Билети на касата на Фестивален и конгресен център Варна,  онлайн на https://fccvarna.bg/ и на място преди концертите.


Текстът е подготвен по материали от Радио Класик А и организаторите на фестивала

Comments


bottom of page