top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

ММФ “Варненско лято”: Представяне на книгата „Оркестровото дело в Шумен“

Благодарение на интереса и подкрепата на любителите на фестивала, намерено бе решение след Covid 19 за издание 2020 на първия български фестивал –Международен музикален фестивал “Варненско лято”/ Varna Summer Music Fest.


Представяне на книгата „Оркестровото дело в Шумен“ с участието на авторката Калина Василева и проф. Пламен Джуров ще се случи на 12 август. Събитието е част от паралелната програма на МФФ "Варненско лято". Началото е в 19:00 в Археологически музей Варна.


Калина Василева е млад диригент, работи с ансамбъл „Симфониета“ – Шумен. Историята на шуменските оркестри е една от важните теми на нейното професионално израстване – дисертацията й е на такава тема, а и фамилната й история като дете на оркестранти я свързва много лично с това изследване. Проф. Пламен Джуров, неин ментор в Академията, насърчава Калина да събере проучванията си в книга и така се появява "Оркестровото дело в Шумен от първия български оркестър до днес". Книгата е посветена на 170-годишнината от създаването на първия оркестър в България през 1850 г.


Младата диригентка споделя вълнението си по БНР: "Всичко е вдъхновяващо! Като се започне от факта, че още не сме имали държава, а вече сме имали оркестър - и то с европейски инструменти, с европейска музика, която толкова бързо е навлязла в живота на хората, а преди това е била напълно непознато усещане и преживяване. Този дух, който се наблюдава в поколенията и който се предава - това са фамилии като Дюкмеджиеви, като Стоянови, като Владигерови, всички те тръгнали от Шумен и пренесли се през поколенията точно в музикалните среди, и стигнали до най-високо европейско ниво. Наистина всичко това е много вдъхновяващо за млад музикант като мен."


Калина Василева завършва Музикалната академия в класа на проф. Лидия Ошавкова със специалност флейта и свири един сезон в оркестъра на Софийската опера и балет. Изявява се като солистка на Академичния симфоничен оркестър, на Симфониета - Шумен, камерния оркестър „Орфей“ – Перник и Разградската филхармония. След това става една от малкото жени, които се посвещават на дирижирането. Учители в Академията са й проф. Пламен Джуров и ас. Георги Патриков. Маестро Станислав Ушев я кани на диригентския подиум в родния Шумен, където работи вече седем години.


Представянето на книгата на ММФ "Варненско лято" е премиерата на книгата.


Още информация ще откриете тук.***


Материалът е подготвен на база на информация от Фейсбук страницата на фестивала.

Comments


bottom of page