top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

ДЖАЗ В БУРГАС 2024


Неизменна част от бургаското музикално лято е фестивалът „Джаз в Бургас“. Единадесетото му издание идва с три дати през юли и две през август. Мястото е известно – уютният двор на експоцентър „Флора“. С годините събитието, организирано с желание от Община Бургас, си създаде редовна публика от ценители, които се наслаждават на стилен джаз, изпълнен от виртуози от страната и чужбина под звездното нощно небе.


Фестивалът се открива на 11 юли с концерт на “Дейвид Дауър Трио”. Вълнуваща, жизнена и забавна, тази австралийска банда съчетава джаз, рок и дори български музикални влияния, за да създаде свое собствено оригиналнo звучене. “Дейвид Дауър Трио” станаха редовни гости на България. Те са свирили на големи фестивали, включително на Международния Джаз Фестивал в Банско, “Джаз в Бургас”, Дикси Джаз Фест във Велико Търново, както и на други места в цялата страна. Техните изпълнения винаги са вълнуващи, с явна страст и ентусиазъм, и винаги поднесени с много усмивки и смях. Музиката им е достъпна за всякаква публика. Триото вече има записани три албума в България, включително най-новия „Мравка“, който включва съвместна работа c български музиканти, фолклорен хор и изпълнител на кавал. Дейвид Дауър е много изобретателен пианист и композитор и любовта му към България и българската музика оказва влияние върху неговия композиторски стил по уникален начин. Тази година триото добавя и четвърти член - базираният в Обединеното Кралство китарист Елиът Фрост, като специален гост в състава.


В първата вечер на фестивала „Джаз в Бургас“ певицата Мирослава Кацарова ще представи новата си концертна поредица  "Paloma“. През последните десет години джаз певицата Мирослава Кацарова създава ежегодно по една нова концертна програма, която се отличава със специфичен музикален материал, нова звучност, силни аранжименти, разказани истории. „Палома“ е вдъхновена от едноименната стара мексиканска песен. Една от любимите версии на Мира Кацарова на тази песен е на Каетано Велосо. Особено важен акцент в този своеобразен музикален, но и филмов разказ, който вече се състоя при огромен интерес и успех в Пловдив и София, е преработката на познатите стари латино песни. Оркестрациите за струнния квартет са в съзвучие с типично джазовата хармонизация, силно подчертана от класическото джаз трио - пиано, бас, барабани. А новите аранжименти са изцяло на пианиста, композитор и преподавател Мирослав Турийски.

"Тиха и сладостна носталгия по черно-белите филми на XX век, по техния саундтрак и естетика, по наивните им, но автентични настроения - това е фокусът на новата ни концертна програма. Внимателно и с любов съм избрала музикални теми, които ме изразяват и отговарят на идеала ми за песен - мелодична, красива линия, със съвършено втъкан текст в нея. В програмата съм подбрала песни с фини препратки към магическия реализъм на латиноамериканската култура като "Cucurucucu Paloma", "Samba de Bencao", "Manha de Carnaval (Black Orpheus)", "Desafinado", "Amapola", "Mas Que Nada", "Dindi" и още други, повечето от тях - свързани с филми. Миро Турийски е претворил стария музикален материал и преосмислил темите в него така, че да звучи модернистично, но и носталгично", споделя Мирослава Кацарова.


Традиционна арменска мелодия и езиците: френски, португалски, испански, японски, гръцки, арабски, италиански, немски, шведски, албански, турски, босненски, есперанто, арбарешки, английски, български и др. ще завладеят сцената във втората вечер на фестивала - 12 юли, петък – 20 ч. В репертоара на Джорджия Павлова – вокал, Илко Градев – акордеон, Влади Михайлов – бас и Стоил Иванов – ударни, има нещото, което свързва всички тези песни, и това е любовта, затова Multilingual има и своето подзаглавие - "The music speaks about love".


"Turn To Love" е озаглавен вторият албум на един от най-търсените концертиращи и студийни контрабасисти в България  - Димитър Карамфилов. На „Джаз в Бургас“, на 12 юли, ще свири заедно с Антони Дончев, пиано, и Васил Вутев, барабани  - едни от най-ярките музиканти на българската джаз сцена.


Две групи ще свирят и на третата юлска вечер от фестивала  - „Martin Markov Trio“ и младият виртуозен китарист и вокалист Уил Сант.


„Martin Markov Trio“ е в състав Мартин Марков, пиано, Михаил Иванов, контрабас и Атанас Попов, барабани. Триото е създадено през 2010 г. и изпълнява изцяло авторска музика. То има два записани албума - Curves 2011 г. - с басист Васил Хаджигрудев, и New Sight 2019 г. - с басист Михаил Иванов. На барабани и в двата албума е Атанас Попов. През 2022 г. Любо Денев избира триото за участие в написаната от него джаз опера "Вечеря в Манхатън", съвместно с Арнау Гарофе - саксофон. Групата участва на различни престижни сцени из страната.


Младият виртуоз Уил Сант (Сао Паоло, Бразилия) пристига в България за първи път като начало на европейското си турне през лятото на 2024 г. Серията концерти са посветени на творчеството на легендарния Жоао Жилберто, чиято годишнина отбелязваме тази година заедно с 60-годишнината от издаването на величествения албум Getz/Gilberto. Именно тези емблематични пиеси ще бъдат изпълнени от Уил Сант по време на европейското му лятно турне. Уил, чиято кариера се развива стремглаво, след като стъпи на сцената в Европа за първи път през 2022 г., е сочен за наследник на Жилберто, а уникалният му автентичен начин на музициране и специфичен начин на звукоизвличане от китарата го изпраща на различни места по света с музика, която публиката обожава. След небивалия си успех в Испания, Португалия, Италия и Германия през 2023 г., Уил се завърна в Европа този януари с напълно разпродадени концерти в Мадрид, Барселона, Познан и Варшава.


Първата августовска вечер - 16 август, е за „Iris Jenster quartet“ и „Безклавишно трио“ на Теодосий Спасов - кавал, вокали, Александър Леков – китара и Начо Господинов – ударни, а на 17 август ще бъдат представени проектите „Frantik Zen“ и „The best of ВАСИЛ ПЕТРОВ“ със „Симфониета Враца“ под диригентството на Христо Павлов.Текстът е подготвен по материали на организатора

Comentarios


bottom of page