Международен фолклорен фестивал Варна

2 - 6 Август 2020, Варна

Международният фолклорен фестивал  Варненско лято е учреден през 1992 г. по инициатива на Община Варна. Провежда се всяка година през първата седмица на август. Съгласно Статута право на участие имат ансамбли в категориите младежи и възрастни от цял свят, както и групи за автентичен фолклор. В над 27 годишната му история са взели участие  повече от 150 фолклорни ансамбъла или над 15 000 участника от 50 държави на Европа, Азия, Африка и Америка, както и над 60 любителски и професионални фолклорни ансамбли от България, между които: Пирин, Филип Кутев, Тракия, Загоре, Странджа и много други.


Основен организатор на Фестивала е Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие“. Съорганизатори са Дружеството на хореографите – Варна и Шуменски университет- град Варна.
 

Какво го прави уникален ?

  • ​​​​Мотото на Международния фолклорен фестивал „Варненско лято“ е „ЗА ПРИЯТЕЛСТВОТО ЗАЕДНО ДНЕС, ЗА ДА ОСТАНЕМ ПРИЯТЕЛИ ЗАВИНАГИ“. Под това мото всяка година в няколко поредни вечери пищен танцов спектакъл представя участниците от четирите континента. Чрез комбинация от видеокадри и изпълнения на живо публиката преживява пъстро пътуване по света.

 

  • Фестивалът има широка зрителска аудитория от над 15 хиляди зрители. Освен вечерните концерти в Летен театър в Морската градина традиционно в програмата на фолклорната фиеста са включени и концерти на открити сцени в кварталите Аспарухово и Владиславово. Съпътстващите събития са дефилета и демонстрации на фолклорните състави, творческа среща – разговор с художествените ръководители на гостуващите ансамбли по проблемите на фолклорното изкуство, изложби и др.

Сдружение БФА

Българска фестивална асоциация е неправителствена организация, която има за цел създаването и поддържането на благоприятна среда за развитие на фестивалите в България.

ЕЛ. ПОЩА: office@bfa.bg

МОБ. ТЕЛ.: +359 887 54 47 52

БУЛСТАТ: 176405283

© 2023 by BFA. Proudly created with Wix.comTerms of Use  |   Privacy Policy