top of page

Международен театрален фестивал "Варненско лято"

Юни 2024, Варна

VIAFEST_logo_ITF_BG-e1458722245536.jpg

Международен театрален фестивал „Варненско лято” е основан през 1993 г. и първите му издания се състоят от селекционирани български спектакли. Постепенно фестивалната програма се структурира около четири основни модула: основна програма – българска селекция; основна програма – международна селекция; театрален шоукейс - витрина от иновативни и мобилни български продукции, насочена не само към публиката, но и към специално поканените селекционери и програматори на международни фестивали и организации и съпътстваща програма. От 2018 г. съвместно с Международния музикален фестивал „Варненско лято“ фестивалът реализира и програмата „Интермецо“, която представя интересни хибридни форми между театъра, танца и музиката.

Този мозаечен принцип на изграждане на програмата отговаря на стремежа да се създаде пространство за диалог, в което се срещат различни видове театър, творци от различни части на света и разнородни публики. Фестивалът се организира от Фондация „Виа Фест“ с подкрепата на Община Варна и Министерството на културата.

Какво го прави уникален ?

  • Международен театрален фестивал Варненско Лято е най-мащабното международно театрално събитие в България.

 

  • Носител е на лейбъла Европейски фестивал – европейски сертификат за качество, част от платформата Европа за фестивалите – фестивалите за Европа, инициирана от Европейската фестивална асоциация. През 2017г. фестивалът става част от 26-те лауреати на лейбъла „забележителен фестивал“ с номинация за наградата на платформата.

bottom of page