top of page

Фестивал за камерна музика "Неотъпкана пътека" в с. Ковачевица и гр. Гоце Делчев

1 - 4 Август 2024, с. Ковачевица и Гоце Делчев

viber_image_2024-07-09_09-37-50-129_edit

През 2018 г. се открива първият фестивал за камерна музика в Западните Родопи – "Неотъпкана пътека", основан от българските музиканти Лора Чекоратова, пиано /  Георги Вълчев, цигулка / Мариана Карпатова, мецосопран / Никола Таков, цигулка /. Фестивалът насърчава любовта към класическата камерна музика, вдъхновява дарителството и доброволчеството. След успеха на новата камерна творба от Добринка Табакова „Каменна следа“ (2023), програмите на фестивала се фокусират върху създаването на нови произведения специално за музикантите на фестивала и представянето на световни премиери в България. Всяко от премиерните изпълнения е комбинирано със специално подбрани шедьоври от класическия камерен репертоар. 

Фестивалът продължава да гради силна и ангажирана общност от съмишленици, които не само ценят музиката, но подкрепят различни съпътстващи каузи, които включват ремонт и поддръжка на читалището в Ковачевица, засаждане на нови дръвчета и почистване на селото в последния ден на фестивала. Нови съпътстващи инициативи през 2024 са фермерски пазар и представяне на уникалните вкусове на родопската кухня. Ковачевица и региона има висок потенциал да се превърне в европейски културен център и организаторите се стремят да засилят видимостта привкличайки локална и международна публика.

Какво го прави уникален ?

  • Неотъпкана пътека е постоянен форум за творчество и връзка с българската публика на световноизвестни класически музиканти от България и чужбина – на място, където класическа музика рядко се изпълнява на живо.

  • Виртуозни изпълнения на това необетовано от този вид музика крайче на вселената – красиво преживяване, еманация на лукса за градския ценител на класическата музика.

  • През 2024 година програмите ни ще представят световните премиери на три нови произведения от български композитори – „Доста: обречена на небесното” от Лора Ал-Ахмад, ... и после звънна цялото пространство… от Петър Керкелов и „По пътеката на сънищата” от Светлин Христов.

Portraits - DSCF6971
DSCF6888
Portraits - DSCF6873-Enhanced
DSCF5517
DSCF2221
DSCF5153
DSCF2773
DSCF2463
DSCF2492
bottom of page