top of page

МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА АНИМАЦИОННИЯ ФИЛМ "ЗЛАТЕН КУКЕР" – СОФИЯ

7 - 11 Юни 2023, София

13697243_1756261724659551_32660741094969
Вход свободен

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФЕСТИВАЛ НА АНИМАЦИОННИЯ ФИЛМ (МФАФ) ЗЛАТЕН КУКЕР – СОФИЯ, страртира дейността си през октомври 2010 г. в София и е първият фестивал на изкуството на анимационните филми в България от новия век. Провежда се всяка пролет през май и е едно от най-атрактивните културни събития в България. 

Фестивалът показва най-доброто от българската и световната анимация, като се стреми и да стимулира творческите изяви на аниматорите от цял свят.
 

По време на фестивала и през цялата година, аниматорите и публиката имат възможността да присъстват на професионални майсторски класове водени от световно известни режисьори и аниматори, на изложби, семинари, кръгли маси, презентации и впечатляващи събития, свързани с анимационното изкуство. Провежда се и пътуващ фестивал в страната.

Какво го прави уникален ?

  • Организира се от филмово анимационно студио АНИМАРТ ЕООД www.animart-bg. com и Българската Асоциация на Независимите Художници Аниматори (БАНХА) “Пройко Пройков” (легендарен български аниматор) www.baicaa.org/en/gallery/ – неправителствена организация. Асоциацията е създадена и председателствана от г-жа Надежда Славова (аниматор, режисьор и сценарист на множество анимационни филми), която създава и фестивала, като негов директор.  

 

  • Фестивалът получава подкрепа  от Национален филмов център, Столична община, Национален фонд “Култура”, Българска национална телевизия, Българско национално радио  и множество културни институти.

bottom of page