top of page

Опера в Летния Театър

 15 юни – 30 август 2024, Варна
OLT.png

„Опера в Летния Театър“ е летен фестивал за класическа музика, опера и балет на открито в изпълнение на съставите на Държавна Опера – Варна и с участието на световноизвестни творци от най-висок ранг.


Създаден през 2009 г. от Театрално-музикален продуцентски център – Варна, фестивалът „Опера в Летния театър“ привлича повече от 20 000 посетители годишно, утвърждавайки се като културна традиция от международно значение.


Всяка година от юни до август, в прохладата на морския бриз след залез слънце, сцената на Летния театър в Морската градина на Варна среща ценителите на операта, симфоничната
музика и балета с емблематични шедьоври и забележителни музиканти. Амбициозната селекция на фестивала залага високо ниво с всяко свое издание.

 

През летните месеци на 2020 г. културните среди ще бъдат оживени от обещаваща селекция – „Аида“ на Верди, пресъздадена в емблематичната постановка на Франко Дзефирели, Кармен от Бизе в модерния режисьорски прочит на академик Пламен Карталов, премиера на „Макбет“ в сътрудничество с Националната опера и балет на Северна Македония и с участието на оперната прима Александрина Пендачанска, премиерите за България на мюзикъла „Чаплин“ и „Парижката Света Богородица“, последния от които в концертна версия, балетната премиера на „Ромео и Жулиета“.

Какво го прави уникален ?

  • Един от малкото в България летни

музикални фестивали за опера, класическа
музика и балет на открито.

  • Премиери на емблематични шедьоври на

операта, мюзикъла и балета.

  •  Амбициозна селекция и участие на

световноизвестни творци и музиканти от
най-висок ранг.

  • Уникално предложение за култура, слънце и море, една различна ваканция във Варна – любима дестинация за морски и културен туризъм в България.

  • Приемственост и културна традиция със забележителен принос за разширяване на публиката на оперния театър във Варна.

1120-2019.08.08-Симон Боканегра
ЧИКАГО
Opera-33 (1)
bottom of page