top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Reconnect – Да се свържем отново чрез киното!


На 16 март започва 27 - то издание на един от най-престижните кино фестивали в България София филм фест. Мотото тази година е Reconnect – Да се свържем отново чрез киното.


По какъв начин киното ни свързва? С този въпрос започваме разговора с Мира Сталева, изпълнителен директор на форума.


„Киното е тази магия, която показва историите, които споделяме. Киното е митология, както и сънищата ни. То събира в себе си всички изкуства и по някакъв начин ги синтезира на ново ниво като засяга всички наши възприятия – чуваме, виждаме и има история. В цялата тази амалгама от изкуства се ражда киното.“


Твоят живот как те свърза с киното?


„Аз не съм започнала като академично образование с кино. Занимавах се с психология и богословие и философия. В началото на 90 те годинии на 20 в. Кита (Стефан Китанов) тъкмо беше станал директор Дома на киното и беше пуснал обява, че търси хора със страст към киното. Събрахме се група приятели и започнахме да работим заедно. Екипът беше прекрасен. Всъщност всички хубави неща се случват с прекрасен екип. Киното, както и фестивалите, са много екипна работа. Така започнах в Дома на киното и това се оказа моят път. И ето ме сега 27 години по-късно.“Всяка година вие изненадвате зрителите с изключително разнообразна програма. Как се прави подобна селекция?


„ Нашата амбиция е да дадем самочувствието на българската публика, че има достъп до световното кино. Не ни интересуват комерсиалните заглавия. Не че нямаме такива, но нашата цел е да покажем какво се случва в света на киното в последната година в най-големите форуми като фестивалите, какви са последните тенденции, кои са новите режисьори, които се харесват и които печелят, за да може наистина България да е отворена към този процес. Киното е много вдъхновяващо и за музиканти, и за писатели, и за художници. Обикаляме фестивали, познаваме режисьори, да, ние сме „ограничени“ в едни 180 филма, но в морето от заглавия по света, ние правим такава селекция, че да застанем зад всяко едно заглавие, на което сме се спрели.

София филм фест е уникален, защото каним режисьорите, актьорите или продуцентите. Даваме възможност на публиката да си говори с тях. Това са творчески срещи, които зареждат. Част от имената на режисьорите може да ви звучат непознато, но повярвайте ми, скоро време те ще станат известни. В изкуството няма нужда да чакаме някой да идва от световните подиуми. Добре е да им гледаме първите филми. Рубен Йостлунд преди да направи „Идиотският триъгълник“ и „Квадратът“, които спечелиха в Кан, първите му филми са страхотни.


Гледайте ги тези млади изгряващи таланти! Те ще станат известни.


Тази година гости на СФФ са Ян Сверак, който е носител на Оскар, Кшищов Зануси. На 25 март Джералдин Чаплин ще бъде с нас на официалното закриване на фестивала и на церемонията по раздаване на наградите и ще представи последния филм „Лука“ на режисьорката Джесика Удуърт. Ние сме копродуценти на лентата. В този филм има и българско участие. Като актьор участва Валентин Ганев рамо до рамо с Джералдин Чаплин.“За първа година правите конкурс за филми на тийнейджърска тематика.


„Много се надяваме да се утвърди и да стане популярно чрез добрата селекция. Мисията ни е децата да гледат кино, което говори на тях. Да могат да изучат езика на киното. А киното развива въображението.“


София мийтингс е част от София филм фест и ти си пряко свързана с това събитие, а тази година празнувате 20 годишен юбилей. Какво представлява?


"София мийтингс е професионален копродукционен пазар. Големите фестивали по света като тези в Кан, Берлин, Венеция, Торонто имат подобни пазари. Ние, разбира се, не сме в този размер и имаме леко по-различен формат, но това е начинът, по който се случва киното. София мийтингс се състои от два модула. В единия се представят филмови проекти, а в другия незавършени филми, които си търсят фестивална кариера или дистрибутор. Това е международно събитие, което събира над 500 различни професионалисти предимно от Европа. В София пристигат продуценти, режисьори, сценаристи, дистрибутори, филмови фондове. През годините на София мийтингс сме представяли имена, които в началото са били непознати и по-късно са добили световна слава. Като например Ласло Немеш, който с първия си филм „Синът на Саул“ взе Оскар. Нивото е много високо, играем в група А на световните платформи за производство на кино. Не случайно една от най-престижните кино медии в света Варайъти обяви София филм фест и София мийтингс за едно от 50 те „Unmissable events“ в света. Едно от 50 те събития в света, които не трябва да се пропускат. Много български проекти са тръгнали от София мийтингс, намерили са финансиране там и фестивална селекция. Говорим за имена като филми на Камен Калев, Петър Вълчанов и Кристина Грозева, Стефан Командарев, Милко Лазаров, Драго Шолев, Ралица Петрова, Томислав Христов и много други. И един интересен факт. Във втория филм на Константин Божанов – „И после светлина“ (Light Thereafter) водещата роля беше поверена на ирландския актьор Бари Коган, същият, който беше номиниран за Оскар за ролята си в „Баншите от Инишерин“. Този актьор вече е бил в български филм и то преди 8-9 години! Българското кино също е част от световното кино, просто тук много малко се говори и малко хора го гледат.

Трябва да гледаме българско кино! Трябва да знаем, историите, които разказваме. Някои неща ще ни харесат, други – не. Това е нормално. Изкуството е субективно. Но нека да го гледаме и след това да коментираме.

Фестивалите са единственото място, където хората могат да си сверят часовника. Фестивалите са фиеста, празник, да се съберем, за да празнуваме изкуството и да се свържем чрез него. Reconnect.“

София Филм Фест се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община и Министерство на културата. Основни съорганизатори и партньори са ИА „Национален филмов център“ и Програма „Творческа Европа МЕДИА“ на Европейския съюз.


Из интервю за Радио КласикА на Радостина Узунова, изпълнителен директор на Българската фестивална асоциация.
Comments


bottom of page