top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

24 от най-добрите европейски арт фестивали са избрани за ЕФФЕ лауреати 2019-2020

ЕФФЕ или Европа за фестивали, фестивали за Европа, е програма за арт фестивали и инструмент за търсене на фестивали по света от страна на публиката: www.festivalfinder.eu

Европейската асоциация на фестивалите (ЕФА) и международното жури на ЕФФЕ под председателството на сър Джонатан Милс (бивш директор на Международния фестивал в Единбург) с удоволствие обявяват 24-те лауреати на ЕФФЕ, които участват в конкурса за наградите ЕФФЕ 2019-2020. Тази двугодишна награда чества фестивали на изкуствата, които демонстрират артистично съвършенство в своите програми, като в същото време имат силно влияние върху местното и регионалното развитие на културното сътрудничество. ЕФФЕ - Европа за фестивали, фестивали за Европа е инициирана от Европейската асоциация на фестивалите (ЕФА) и подкрепена от Европейската комисия.


Победителите ще бъдат представени по време на церемонията по награждаване ЕФФЕ в БОЗАР, Център за изящни изкуства в Брюксел на 26 септември 2019 година.


Президентът на ЕФА Ян Брайърс с удоволствие отбелязва, че лауреатите на ЕФФЕ 2019-2020 представляват разнообразната културна сцена на Европа и различните формати от дигитални изкуства до опера. Тези фестивали са избрани от списък от 715 фестивала, носители на ЕФФЕ лейбъл, който е знак, че фестивалът е посветен на изкуствата, на локалните общности и демонстрира откритост към света. Всички те са представени заедно с повече от 2000 фестивала на FestivalFinder.eu, интерактивен инструмент за търсене на фестивали на изкуствата в Европа.


Наред с решението на международното жури на ЕФФЕ за лауреатите на ЕФФЕ, Европейската асоциация на фестивалите се радва да обяви гласуване за избор на публиката на ЕФФЕ. Онлайн гласуването вече е отворено на FestivalFinder.eu и позволява на публиката от цял ​​свят до церемонията по награждаването на ЕФФЕ на 26 септември да гласува за любимия си фестивал измежду лауреатите. През лятото ще има седмична задълбочена статия, посветена на представянето на всеки един от 24-те лауреати на ЕФФЕ.


Лауреатите на EFFE 2019-2020 са (по азбучен ред):


Afropolitan Festival, Белгия (Дигитални изкуства, Филм, Литература)

Ars Electronica, Австрия (Дигитални изкуства)

Baltic Circle International Theatre Festival, Финландия (Интердисциплинарност, Музика)

BBC Proms, Великобритания (Музика)

Bergen International Festival, Норвегия (Музика, Театър, Танц, Интердисциплинарност)

Conrad Festival, Полша (Литература)

Dark Music Days, Исландия (Музика, Интердисциплинарност, Опера)

Festival del Silenzio / Festival of Silence, Италия (Съвременен танц, Интердисциплинарност, Театър)

Festival Deltebre Dansa, Испания (Съвременен танц, Цирк, Дигитални изкуства, Интердисциплинарност, Музика)

Festival KHAMORO, Чехия (Фолклор и фолклорни изкуства, Културно наследство, Литература, Музика, Театър)

Förde, Норвегия (Уърлд музика)

GAIDA Festival, Литва (Дигитални изкуства, Музика, Опера, Театър)

GogolFEST - Multidisciplinary International Festival of Contemporary Art, Украйна (Интердисциплинарност, Литература, Музика, Театър, Съвременен танц)

HIGH FEST International Performing Arts Festival, Армения (Театър, Съвременен танц, Цирк, Интердисциплинарност, Стрийт арт)

Jazz'n Chişinău International Festival, Молдова (Джаз музика)

Kassel Documentary Film and Video Festival, Германия (Дигитални изкуства, Филм)

Kuhmo Chamber Music Festival, Финландия (Класическа музика)

Maggio Musicale Fiorentino, Италия (Музика, Опера)

Mother Tongues Festival, Ирландия (Архитектура, Цирк, Филм, Интердисциплинарност)

Music Biennale Zagreb, Хърватия (Музика)

Prague Spring Festival, Чехия (Класическа музика, Джаз)

Varna Summer International Music Festival, България (Балет, Съвременен танц, Интердисциплинарност, Музика, Опера)

Welcome to The Village, Холандия (Музика, Интердициплинарност, Литеартура, Театърм Скулптура)


Важно е да се отбележи, че този списък представлява подбор на онези фестивали, които вече са се регистрирали за ЕФФЕ Лейбъл 2019-2020. От само себе си се разбира, че има стотици и хиляди фестивали, посветени на изкуствата, на нашите общности и на предизвикателствата пред Европа в света. Фестивалите, готови да се присъединят към общността, могат да го направят като се регистрират на FestivalFinder.eu и да кандидатстват за ЕФФЕ лейбъл. Фестивалите, свързани с членовете на международното жури на ЕФФЕ, са изключени от номинацията.


Членове на международното жури на ЕФФЕ са:


Sir Jonathan Mills – Президент на журито, Директор на Edinburgh International Culture Summit Mrs. Tamar Brüggemann - Съдиректор на Wonderfeel festival Холандия Mr. George Delnon - Артистичен директор на Hamburg State Opera Mr. Peter Florence - Основател и директор на Hay Festival group, Великобритания Mrs. Fairouz Nishanova - Директор на Aga Khan Music Initiative в Женева Mr. Keng Sen Ong - Основател на Singapore International Festival of Arts (SIFA) Mr. Haris Pasovic - Директор на Mittelfest and директор на East West Centre Sarajevo Mr. Pawel Potoroczyn - Дипломат, автор, продуцент от Варшава Mrs. Ruta Pruseviciene - Изпълнителен директор на Vilnius Festival и генерален директор на National Philharmonic Society of Lithuania Mr. Renato Quaglia - Генерален директор на FOQUS Foundation и Проектен координатор на Friuli Future Forum Mrs. Virve Sutinen - Артистичен директор на Tanz im August, Берлин


* * *

Материалът е изготвен на база на информация, получена от Европейската фестивална асоциация.


bottom of page