top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

20 години „Панаир на куклите”

Международният фестивал за уличен и куклен театър започва на 9 септември 2022 в София20 години от създаването на форума честват неговите организатори - Столичния куклен театър. Международният фестивал-биенале за уличен и куклен театър "ПАНАИР НА КУКЛИТЕ" се организира за пръв път през 2002 г. От 2004 г. става част от Календара на културните събития на Столична община. Трупи от над 25 държави са гостували до този момент.

Градът ни се превърна в привлекателно място за срещи на творци от световния куклен театър, на бляскави артисти, играещи под открито небе и на млади таланти със смели и провокативни изяви.“ – споделя Кирякос Аргиропулос, артистичен директор и създател на фестивала.

От 9 до 18 септември 2022 г. София ще се превърне в дом на магията на кукленото изкуство, като събере артисти от цял свят. В 12-тото издание на фестивала ще участват 13 български трупи и 15 чуждестранни театри. Повече от 200 творци от Франция, Канада, Испания, Италия, Гърция, Белгия, Чехия, Словения, Словакия, Германия и България ще представят своето изкуство пред столичани и гости на София. Представленията ще се играят на сцените на Столичен куклен театър, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Общински културен институт „Красно село“, „Топлоцентрала“, “I am studio”, “City Mark Art Center”, театър “Ателие 313”. Уличните спектакли ще се състоят в Борисова градина, парк „Заимов“, парк „Света троица“, Градска градина, парк НДК, Южен парк, археологическия комплекс „Западната порта на Сердика“, градина Кристал.

Официалното откриване ще се състои на 9 септември с премиерния спектакъл на СКТ - „Приключенията на Доктор Дулитъл“ по Хю Лофтинг, режисьор Катя Петрова. Сценографията и костюмите са на Юлиян Табаков, а музиката е написана от Христо Йоцов.Невероятните артисти от Zero en Conducta (Испания) ще са гости на София с представлението “Механика на душата”. Канадската трупа La Fille Du Laitier ще представи своя прочит на популярното произведение на Шекспир – „Макбет“, със спектакъла “Макбет мюе”. Приказните герои, от още една класическа история, ще пренесат малки и големи във вълшебния свят на куклите. На 16.09.2022, Столичен куклен театър ще представи още едно премиерно представление в рамките на фестивала - „Палечка“ по Х. Кр. Андерсен. Драматизация, режисура и сценография - Магдалена Митева, музика - Никола Стоянов.Любопитни са и участниците, които ще представят изкуството си на открито. Парковете на София ще се изпълнят с огнедишащи дракони (Compagnie les Contes d'Asphaldt – „Отфрид“), музиканти – марионетки (Antamapantahou – „Струните на музиката“), индийски слон в реални размери (Centre de Titelles de Lleida – „Хатхи), актьори с огледални костюми, светещи в тъмното (Mirror Family – „Сини братя“) и много други.И тази есен онлайн платформата fest.sofiapuppet.bg ще е активна. Представленията ще са достъпни в рамките на 48 часа и ще са напълно безплатни за всеки на територията на Република България.

Пълната програма на фестивала можете да откриете на www.sofiapuppet.com и на www.fest.sofiapuppet.bg


Текстът е подготвен по материали подадени от Столичния куклен театър.

Commentaires


bottom of page