top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Филмът “Ирина” се завръща от САЩ с цели две отличия и успех от Италия

Най-добър филм и Наградата на публиката са престижните отличия присъдени на дебюта на Надежда Косева в Лос Анжелис, а Мартина Апостолова с награда от кинофестивала в Бари


Ирина участва в конкурсната програма на 14-тия SEEFest (South East European Film Festival), проведен от 1 до 8 май в Лос Анжелис, САЩ. В конкуренция с 11 филма от югоизточна Европа, пълнометражният дебют на Надежда Косева спечели както журито, така и зрителите, които имаха възможност да проведат вълнуващ разговор с режисьорката след прожекцията в Бевърли Хилс.


Очаквайте снимки от церемонията в Лос Анжелис на сайтовете на филма ИРИНА на София Филм Фест.


Ирина е продукция на Арт Фест в копродукция с Фронт Филм, Доли Медиа Студио и Райт Солюшънс, с подкрепата на ИА Национален филмов център, Програма Творческа Европа МЕДИА на Европейския съюз и Югоизточната европейска филмова мрежа.


Малко преди това отличие дебютният игрален филм на Надежда Косева покори и още един международен връх. На 10-тия кинофестивал в Бари, Италия, бе връчен специален почетен диплом (Special Mention) от артистичното ръководство на фестивала на българската актриса Мартина Апостолова за ролята й в Ирина. Мотивацията на журито гласи: „За вдъхване живот на героинята, която преминава през трудностите с незабравима сила на човешкия дух”.


Филмът участва в международната конкурсна програма с още 9 заглавия от цял свят. Юбилейното издание в Бари с президент Маргарете фон Трота връчи специална награда на името на Федерико Фелини (Federico Fellini Platinum Award for Cinematic Excellence) на знаменити творци на италианското и световното кино, сред които Енио Мориконе, Бруно Ганц (посмъртно) и Валерия Голино.


Поздравления за целия екип на филма!


Очаквайте ИРИНА по кината в България тази есен!

* * * Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на Арт Фест.

Comments


bottom of page