top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

ФЕСТИВАЛНА АКАДЕМИЯ – ВАРНА ВРЪЧИ ПЪРВИТЕ СИ НАГРАДИ ЗА 2022


Фестивална академия - Варна бе създадена през септември тази година по идея на Платформата https://varnafestivals.eu/ с цел да систематизира богатото нематериално културно наследство на многобройните фестивали, които Варна домакинства. За да насърчи организаторите на фестивални събития, Академията връчи първите си годишни награди за принос на фестивалите в обществения живот на града и региона. През 2022 г. Фестивална академия – Варна организира системно наблюдение на близо 40 фестивала, които се провеждат във Варна. През цялата година те бяха обект на наблюдение – интернет, социални мрежи, критически отзиви и публичното им финансиране. Анкетното проучване сред членовете на Фестивална академия - Варна и сред потребителите в интернет и социалните мрежи обработи над 450 анкетни карти. Като резултат, с първите награди на Фестивална академия – Варна бяха удостоени следните фестивали:


В категорията АРТИСТИЧЕН ПРИНОС бе отличен Международния театрален фестивал "Варненско лято", за представяне на актуални тенденции в националното и световното театрално изкуство в широк жанров спектър. Наградата беше връчена от Валентина Добринчева от БТА – Варна на Антония Йовчева, директор на Дирекция „Култура и духовно развитие“ в Община Варна.София филм фест – Варна получи отличие в категорията ДИГИТАЛНА СРЕДА за активното използване на интернет и социалните мрежи в популяризирането на фестивала. Наградата беше връчена от Елица Виденова, завеждаща връзки с обществеността на Икономически университет – Варна. Организаторът на фестивала Александър Николов от Артин вижън филмс, благодари на Академията и на екипа си за високата оценка.

„Аспарухово пее и танцува“ бе оценен в категорията ГРИЖА ЗА ПУБЛИКАТА за преобразяването на Аспарухов парк като територия за творчество и среща с културата и изкуството. Наградата беше връчена от Наталия Чешмеджиева, директор на Радио Варна, на кмета на Район Аспарухово Ивайло Маринов, Николай Бинев, председател, и Любка Тодорова, секретар на Народно читалище „Просвета – 1927“.Международен фестивал за куклено изкуство “Златният делфин” получи отличие в категорията СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ, за активната ангажираност на фестивала към изкуствата за деца. Наградата получиха от Кристиана Димчева, главен библиотекар на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна, Веселина Калчева и Красимир Добрев, актьори от Куклен театър – Варна. Към тях се присъедини и водещата на церемонията Евгения Василева, актриса в същия театър.Независимо, че не се провежда от четири години Международен балетен конкурс – Варна беше удостоен с ИЗВЪНРЕДНА НАГРАДА от инициатора на Фестивална академия – Варна, Любомир Кутин. Събитието се радва на най-голям брой последователи в социалните мрежи, който трудно може да бъде достигнат като показател. Любомир Кутин заяви желанието българските фестивали с висок престиж и принос в националната култура и международния диалог, да получават в дългосрочен план гарантирано финансиране, за да изпълняват благородната си и високоотговорна мисия.В инициативата Фестивална академия - Варна участват обществени медии, институти за съхраняване и изследване на култура, професионални сдружения и организации: БТА, Българска фестивална асоциация, Държавен архив - Варна, Икономически университет - Варна, Обсерватория по икономика на културата, Радио Варна, Регионален исторически музей - Варна, Регионален телевизионен център - Варна, Регионална библиотека "Пенчо Славейков".


Текстът е подготвен по Материяли на Фестивална академия - Варна

Comentarios


bottom of page