top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Утре започва 59-то издание на МФ „МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ“

И тази година град Русе ще привлече отново световноизвестни български и чужди музиканти, участници в най-стария по рода си фестивал за класическа музика в България. Повече от половин столетие една от най-реномираните фестивални сцени в България превръща Русе в музикална столица на страната, в територия на духа и сетивата.


Фестивалът се открива на утре - 15 март с концерт на оркестъра домакин - Русенската филхармония, под диригентството на Йордан Камджалов и продължава до 31 март, включително.


Предстоят 2 седмици, заредени с творческата енергия на десетки елитни български и международни артисти и състави, над 40 събития и над 650 участници от 3 континента, серия от силни фестивални дебюти, нови имена, огромно разнообразие от ярки оркестрови и ансамблови програми с вълнуващи и предизвикателни сценични партньорства, майсторски класове и изложби – истински художествен пик, който ще привлече в Русе стотици почитатели на класическата музика от България и чужбина.


Програмата тази година изобилства от атрактивни, пъстри, свежи и предизвикателни за меломаните и младата публика артистични и музикални идеи, ярки личности, проекти в различни жанрове на музиката в един широк стилистичен и художествен диапазон – от старата европейска музика до най-новите явления на съвременния 21. век.


Със специални акценти в програмата фестивалът ще отбележи 120-годишнината на патриарха на българската музика Панчо Владигеров. Със специална програма ще бъде отбелязана и 70-годишнината на живеещия в Германия именит български композитор Божидар Спасов. Специално за годишнината в България пристига реномираният немски ансамбъл за съвременна музика Crush.

Фестивалът ще предложи пространство за над 15 световни и български премиери на музика от Емил Табаков, Васил Казанджиев, Симеон Пиронков, Драгомир Йосифов, Петър Керкелов и редица други български и европейски композитори от различни генерации.


Струнен квартет Модиляни

Сред дебютантите на българската фестивална сцена са топ артисти и ансамбли от класата на Елена Башкирова, Михаел Баренбойм, както и силно нашумелите днес инструментални ансамбли Модиляни и Вандерер. Към звездните имена на изпълнители, гостуващи за първи път в България, бихме прибавили с радост и един от майсторите на европейския барок, гамбистът Родни Прада, допълващ фантастично бароковия ансамбъл на Зефира Вълова и Явор Генов.


Фестивалната публика в Русе ще има привилегията да чуе за първи и редица млади и особено надарени артисти, носители на престижни международни награди като блестящият литовски пианист Лукас Генюшас и невероятният испански виолончелист Пабло Ферандес – и двамата носители на награди от XV Международен конкурс „Чайковски“ в Москва. Към забележителната фестивална компания на младите европейски медалисти ще присъединим и прекрасния френски пианист Тео Фушенре, спечелил само преди няколко месеца първата награда от Международния конкурс за пианисти в Женева.


Мие Мики

Листата на фестивалните гости допълват и такива реномирани артисти и състави като италианския ансамбъл La Rossignol, струнен квартет „Шуман“, феноменалната японска акордеонистка Мие Мики и двама легендарни френски инструменталисти – виолистът Жерар Косе и кларинетистът Паскал Морагес, в една забележителна ансамблова програма с Елена Башкирова.

И тази година фестивалът ще предостави сцена за големите имена в българското изпълнителско изкуство, сред които Емил Табаков, Минчо Минчев, Светлин Русев, Евгени Божанов, Красимир Щерев, Георги Василев, Драгомир Йосифов, Мариета Петкова, Нона кръстникова и Мария Русева, Николай Минчев, клавирното дуо Генова – Димитров, Зефира Вълова, Явор Генов и още редица елитни български оркестри и ансамбли, сред които Софийска филхармония, КА „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров, ансамбъл „Музика Нова“, струнният квартет „Фрош“, Русенската филхармония, хор „Проф. В. Арнаудов“ и др.

Фестивалът е повод и за Държавна опера Русе да отбележи своя 70-годишен юбилей с премиерата на „Дон Карлос“ от Верди, под диригентството на Сунай Муратов (реж. Александър Текелиев, сценография Иван Токаджиев) и един наистина блестящ екип от първокласни български и международни артисти, сред които Светла Кръстева, Ивайло Джуров, Марио Маланини, Пламен Кумпиков и др.


Фестивален оркестър, Светлин Русев, Емил Табаков

Очакваме с нетърпение и двата концера на Русенския фестивален оркестър под диригентството на Маестро Емил Табаков (28 и31 март), с участието на световноизвестните български артисти Светлин Русев и Клавирното дуо Генова – Димитров. Фестивалният оркестър е уникален проект, без аналог в България, проект, чиято необикновена енергия привлича в Русе за пети пореден сезон първокласни български музиканти от България и целия свят, голяма част от които възпитаници на Русенското училище по изкуствата. За първи път оркестърът ще партнира и с прекрасните млади инструменталисти от международно известния Румънския нациноален симфоничен оркестър от Букурещ.Генерален спонсор на фестивала от 15 години е Обединена българска банка. Сериозен дял в подготовката и провеждането на фестивала имат и редица фирми и дарители от Русе, страната и чужбина, сред които Инвестбанк АД, Монтюпе България, А1, Дунарит, Винпром, Дунав турс, БТБ България, Общински пазари, както и русенските хотели „Дунав плаза“ и „Бистра и Галина“.


* * *

Материалът е изготвен от пресцентъра на Международен фестивал Мартенски Музикални Дни.

Comments


bottom of page