top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Сцена на вековете със заключителен за 2019 спектакъл: Опера в цирка "Палячи"

"Палячи", опера от Руджеро Леонкавало под купола на Академичен цирк "Балкански" на 4 октомври във Велико Търново.


Уникалната продукция на Държавна опера-Стара Загора съвместно с Академичен цирк „Балкански“, ще бъде представена за първи път в град Велико Търново на 4 октомври от 19:00 часа в шапитото на цирка /цирковата площадка Булевард Краков/.

„Палячи“ на Старозагорската опера се превърна в едно от най-ярките събития в оперна България. Иновативен спектакъл и същевременно напълно в оперната традиция, смел и провокативен без да излиза от рамките на добрия вкус – едно необичайно и същевременно абсолютно обосновано и логично съжителство на двете велики изкуства – операта и цирка. Спектакълът се радва на небивал успех и бе представен през изминалия сезон освен в Стара Загора, където бе осъществена премиерата, във Варна, Пловдив и София.

Идеята за Опера в цирка е на световно признатия тенор Калуди Калудов, прегърната възторжено и осъществена от режисьора и директор на Старозагорската опера Огнян Драганов. Изборът на заглавието е без колебание – операта „Палячи“ на Леонкавало е единствената опера със сюжет по действителен случай и разказващ за живота и личната драма на артиста. В постановката на операта „Палячи“ – пътуващата трупа е циркова и действието се развива в цирка сред естествения декор на арената на Академичен цирк „Балкански“.Спектакълът в Търново ще дирижира Владимир Бошнаков. Художници на костюмите са Каталин Йонеску-Арборе /Румъния/ и Салваторе Русо /Италия/. Зрителите могат да очакват една необикновена и силно въздействаща класическа постановка с участието на звездни солисти, хора и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора. Участват Нико Исаков-гост, Александър Крунев, Георги Динев, Деси Стефанова, Ивайло Йовчев, Валери Турманов, Игнат Желев, Христо Иванов, Милен Денев.

Номерата са прецизно подбрани от творческия екип, за да се впишат логично в музикалната драматургия и да подсилят колорита на реалистичната артистична атмосфера. Изключително вълнуващо и въздействащо е лазерното шоу на Цирк „Балкански“ на фона на музиката на интермецото.

Билети, можете да закупите от офиса на Туристическия информационен център във Велико Търново на ул. "Хр. Ботев" №5.


Събитието във Фейсбук е тук.„Сцена на вековете” е летен класически музикален формат, провеждащ се на крепостта Царевец във Велико Търново. Превърналсе в емблема на старата столица, фестивалът е сред най-значимитекултурни събития в България. Организатор на събитието е община Велико Търново.* * *


Материалът е изготвен на база на информация от страницата на фестивала във Фейсбук.

Kommentare


bottom of page