top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Сибусиле К‘аба в България: Афро-джаз турне по пътя към изгрева

След два концерта в София и Пловдив, предстоят още две дати, 30 юни в Бургас и 1 юли във Варна, когато пак ще бъдат отворени магическите портали, свързващи джаза с предколониалните му корени.Рядко автентичен и завладяващ музикант от Южна Африка, влязъл в годишните класации на музикални законодатели като Джайлс Питърсън от BBC 6 Music, избира именно български градове за турне. И то в самите дни преди появата си на един от титаничните европейски летни фестивали – датския Roskilde, в един и същи ден с Нене Чери, Фатумата Диауара и Робърт Плант.


Сибусиле К’аба (Sibusile Xaba) е родом от провинция КваЗулу-Натал. Интернет твърди, че е пряк потомък на легендарен зулуски цар. По-официалните медии от ЮАР до Англия и чак до Финландия обаче обръщат внимание на музиката му. Вероятно защото любимият ни етикет “афро” е крайно недостатъчен за тази магия. Тя звучи като джаз, защото е свободна и освобождаваща. Звучи като госпъл, защото се пее със звуците на Първите песни. Звучи като соул, защото е искрена. Може би дори е фолк или блус. Познавачите биха разпознали класическите африкански жанрове масканди и маломбо.


Думите са малки и не могат да опишат живия контакт с китарата и гласа на шамана от Претория, подкрепян на сцената от бек-вокалите, хармониката и перкусиите на своя духовен брат Naftali (Нафтали). Пробуждане, зареждане, смирение, вдъхновение, доброта и любов - ценностите на самия изпълнител - въздействат на всеки, докоснал се до изкуството му. Те струят дори и от илюстрацията на Михаела Караджова, посветени на поредицата от неповторими музикални вечери.


Гостувалият преди две години у нас лондонски титан на новия джаз Шабака Хъчингс пък твърди, че музиката на необикновения бард е променила вътрешната му музикална философия. Изненада или не, преди около две седмици двамата – Шабака и Сибусиле – се засякоха в Париж за записи, които предстои да влязат във втория албум на Сибусиле. Песни от него ще слушаме на The Bulgarian Sunrise Tour, с което изпращаме оригиналния изпълнител за Дания.


Турнето на Сибусиле К‘аба се организира от радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ и

Stretch.


30 юни (неделя) – 22:00ч. – Бургас – Barbossa


1 юли (понеделник) – 19:00ч. – Варна – Studio 21


Facebook събития: Бургас и Варна.


Youtube:* * *


Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на София Филм Фест.

Comments


bottom of page