top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

"Сестра" на Светла Цоцоркова получи награда на 67-ия филмов фестивал в Сан Себастиан

"Сестра", стартирал като проект на София Мийтингс, е вторият пълнометражен филм на Светла Цоцоркова след носителя на много международни отличия "Жажда". На приключилия преди дни 67-и филмов фестивал в Сан Себастиан, "Сестра" бе отличен със специален диплом в програмата "Нови режисьори".


Филмът започва пътя си като проект на София Мийтингс и е подкрепен от фестивалите в Арас, Солун, Хонконг. "Сестра" е продукция на "Омега Филмс" и "Фронт филм" в копродукция с Катар.

Историята проследява живота на едно момиче и как нейните трагикомични лъжи са на път да унищожат света на семейството й. В главната роля е младата Моника Найденова, откритие на Цоцоркова от филма й "Жажда". Останалите централни роли са поверени на Светлана Янчева, Асен Блатечки, Елена Замяркова, Валентин Ганев и Иван Савов. Сценарият е дело на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на филма.

Отзивът за филма в списание "Variety" е на Ксавие Анри-Рашид (Film Republic) е: „Филмът на Цоцоркова е за семейния живот и сестринството; за малките, уж невинни лъжи, които споделят членовете на едно семейство и за начина, по който могат да бъдат преодолени противоречията между близки хора – теми, които са познати на всеки от нас.“


Ето какво публикува след премиерата на "Сестра" Кристобал Соаги в списание "Cineuropa": „Вторият пълнометражен филм на Светла Цоцоркова е доказателство за нейния талант и способности да пресъздава отношения между членовете на едно семейство, обусловени от средата, в която живеят.“Сърдечно пожелаваме още много успехи на целия екип на филма!* * *


Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на София Филм Фест.

Comments


bottom of page