top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Петото издание на VIVACOM Регионален грант /2019-2020/

Началото на петото издание на VIVACOM Регионален грант бе обявено на 20-ти ноември в пет града на България – София, Монтана, Габрово, Сандански и Русе. Във всеки от градовете бяха организирани специални събития, представящи разнообразието от инициативи, подкрепени от Програмата. Досега Програмата е подкрепила над 50 инициативи от цялата страна с общо 244 717 лв. VIVACOM Регионален грант се провежда в партньорство с Български център за нестопанско право.


„VIVACOM Регионалeн грант е една от любимите ни инициативи, защото илюстрира на практика идеята за равния старт, което е наша основна ценност като компания. Програмата дава начална скорост на всички идеи, целящи да развият местната общност, независимо колко голямо или малко е населеното място. Уверени сме, че подкрепата и постигнатите резултати ще оставят траен отпечатък върху просперитета на регионите", Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации”, VIVACOM.


„За 4 години най-малкото, което постигнахме, са тези над 50 подкрепени прекрасни идеи на хора и общности, които получиха финансиране. Това, което е най-удовлетворяващо, е невероятният дух за промяна на хората, които се включиха със своите организации, които са активни, и със своя хъс променят живота на градовете и селата си към по-добро. Това само ни мотивира да продължаваме и все повече да им помагаме“, Надя Шабани, Директор на Български център за нестопанско право.


КАНДИДАТСТВАНЕ


VIVACOM Регионален грант подкрепя добрите идеи от всеки български град или село чрез безвъзмездна финансова подкрепа (грант), за която могат да кандидатстват:

Граждански организации (фондации и сдружения), регистрирани в обществена полза; Народни читалища; Училищни настоятелства, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел в обществена полза; Настоятелства към детски градини, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел в обществена полза.


Програмата няма ограничение за сферите, в които ще се развиват идеите, важно е инициативите да са насочени към промяна, полезна за общността. При оценяване на проектите ще се вземат под внимание доколко отговарят на следните 3 критерия:

Полза от реализирането на инициативата или решаването на проблем за конкретна общност; Въвличане на местната общност; Новаторство.


Подкрепата за всеки проект, както и до сега, може да бъде до 5 000 лева. Няма ограничения в броя проекти, които една организация може да подаде. Ако организацията е била сред печелившите в предходно издание, обаче, трябва да кандидатства с различна от вече подкрепената идея. Общата стойност на фонда на VIVACOM Регионален грант е 60 000 лева. Програмата ще подкрепи инициативи с продължителност до 1 година.


Срокът за подаване на проектни предложения е до 12 януари 2020 г. За кандидатстване е необходимо идеята и обосновката ѝ да бъдат представени в електронен формуляр: www.vivacomfund.bg/regionalgrant/applyСъбитията на откриването на петото издание на VIVACOM Регионален грант:


В София фондация „Детски книги“ заедно с деца от читателски клубове на фондацията предизвикаха журито със забавни игри и въпроси от детски книги. Събитието се проведе в обучителната Академия „Никола Тесла“.


Сдружение „Закрилници“ в Монтана проведе символичен маратон под наслов „Да надбягаме различията“ в градския парк „Монтанезиум“. Целта му бе да насърчи спортната активност на местните хора в името на обща кауза – повече разбиране и приемане на хората от уязвими групи. Програмата включи и спортни занимания, водени от капитана на българския национален отбор по баскетбол за жени – Димана Макариева. Събитието бе отворено за деца, младежи, хора с увреждания и техните придружители и всеки любител на спорта и движението.


Младежите от сдружение „С идея за бъдещето – спорт, образование, култура“ в Сандански организират литературно четене на разкази от съвременни автори пред стълбите на Дома на културата. Мястото е избрано неслучайно – през 2018 г. екипът на Сдружението изписва стълбите, водещи към Дома на културата, с цитати на емблематични чуждестранни и български личности, подбрани след гласуване от местните жители на Сандански.


„Планетарният клуб“ на Сдружение „Обсерватория за идеи 2Д“ в Габрово организира в центъра на града „космически“ демонстрации от децата, участвали в занятията на Клуба, подкрепен от предното издание на Регионалния грант.


Туристическо дружество „Приста“ в Русе покани гостите на изненадваща клубна проява, където се развихриха нови идеи за съвместни проекти и партньорства между организациите, а след това се продължи с кратко скално приключение в района на село Басарбово, на 8 км от Русе, в каньона на Русенски Лом, което включи пешеходен опознавателен преход по скална пътека на монасите исихасти до старинна монашеска килия в скалите.

Информация за проектите, които получиха подкрепа през първото, второто, третото и четвъртото издание на Програма, можете да прочетете на Информационния портал за неправителствените организации в България и на сайта www.vivacomfund.bg. Някои от проектите, финансирани през годините, са представени по-подробно на НПО портала в рубриката "Разкази за НПО":

Да си доброволец в детски болнично отделение – 2018 г.


ЗА ВЪПРОСИ И КОНТАКТИ


За въпроси, свързани с кандидатстването, може да се свържете с екипа на Български център за нестопанско право на тел.: /+359/ 88 851 99 91 и /02/ 981 66 17 или да пишете на електронната поща на Регионалния грант: regional.grant@vivacom.bg. Повече информация може да намерите на www.vivacomfund.bg и www.bcnl.org.

Comments


bottom of page