top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

„ПАПА ФРАНЦИСК: Човек на думата си” на Вим Вендерс дава началото на ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ

Updated: Apr 10, 2019

ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ е дискусионна програма в Дома на киното, която предоставя възможност на ученици и студенти да гледат и анализират ключови творби на европейското кино през цялата учебна година.

ПАПА ФРАНЦИСК: Човек на думата си

Пролетният семестър на проекта стартира на 8 април, понеделник, в 18:30 часа с уникалната документална творба на майстора Вим Вендерс ПАПА ФРАНЦИСК: Човек на думата си, чиято премиера беше в Кан 2018. Филмът е по-скоро лично пътуване заедно с папа Франциск, отколкото кинобиография. От дълбоката му загриженост за неравенството между бедните и богатите до отдадеността му на каузите за околната среда и социалната справедливост, папа Франциск ангажира публиката лице в лице и призовава за мир.


Месец преди предстоящото посещение на папата в България, младата публика на Дома на киното ще има шанса да се срещне с него на КИНО!


ЧОВЕКЪТ, КОЙТО УБИ ДОН КИХОТ

В самото начало на празничната Великденска седмица – 22 април, от 18:00 часа – ще изненадаме младежите с най-новата творба на колосалния Тери ГилиъмЧОВЕКЪТ, КОЙТО УБИ ДОН КИХОТ. Режисьорът работи по идеята за този филм в продължение на десетилетия и след няколко смени на актьорския екип попада на Адам Драйвър и отдавнашния си приятел Джонатан Прайс (Бразилия), с които успява да реализира фантасмагорично пост-модерния епос, за които е изгубил безброй безсънни нощи и дни на всевъзможни борби с вятърните мелници на реалността. Може ли Дон Кихот да се спаси в лудостта си, без да бъде обречен на смърт? И дали любовта ще покори света? Отговорите са подписани от Тери Гилиъм в шеметен калейдоскоп, който трябва да бъде видян от всеки киноман!


Животът на Брайън

Това твърдение важи с пълна сила и за ОБНОВЕНАТА ВЕРСИЯ на класическата Монти Пайтън-творба ЖИВОТЪТ НА БРАЙЪН – ексклузивната прожекция за учащи е предвидена за 29 април, от 18:00 часа, в понеделника непосредствено след Великден! Няма по-подходящ филм, който да увенчае празничните дни от великолепната сатирична история, режисирана от Тери Джоунс, в която участва целият екип на несравнимите, легендарни „Монти Пайтън“! 40 години след премиерата през 1979 година българската публика ще има възможност да се срещне отново с неповторимия подход към живота (Always look on the bright side of life!) и великолепното чувство за хумор на Греъм, Майкъл, Джон, Ерик, Тери и Тери! Не бива да се пропуска този шанс!


Вече се превърна в традиция в първата неделя на месец май да представяме в Дома на киното ТРИТЕ филма, номинирани от Европейската филмова академия за Наградата на младите зрители. През 2019 година това са БОКСЬОРКАТА (Холандия-Белгия), ГРУПАТА (Норвегия-Швеция) и СТАРИ МОМЧЕТА (Великобритания-Швеция) – копродукции, които впечатляват с увлекателни тийнейджърски истории, разказани с усет и забавни обрати. На осмия Филмов ден на младите зрители, който през 2019 година е на 5 май и стартира в 10:30 часа сутринта, като програмата включва гледане и на трите филма и гласуване от страна на публиката, ще очакваме младежите в София, които са между 9 и 14 години и са влюбени в КИНОТО!


Ван Гог: Пред портите на вечността

Програмата на ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ продължава в традиционния понеделник - 13 май в 18:00 часа - с една от важните биографични творби, поставили специален акцент върху творчеството на Винсент Ван Гог. Новият филм на Джулиън Шнабел ВАН ГОГ: ПРЕД ПОРТИТЕ НА ВЕЧНОСТТА пленява с осезаемия начин, по който ни кара да усетим светлината в света на Ван Гог. Вдъхновеният екип създатели на филма ефикасно съчетава чувственото, емоционалното и духовното, предавайки известните факти от живота на великия художник. Сърцето на този изумителен филм е покъртителното изпълнение на Уилям Дефо, който преди няколко месеца получи номинация за Оскар за главна мъжка роля!


Врагове
Врагове

Във филма си ВРАГОВЕ с помощта на екип от прекрасни български актьори Светослав Овчаров пресъздава един специален момент от Балканската война през пролетта на 1913 година. Докато турски броненосец тероризира с далекобойните си оръдия българската армия, група отчаяни военни се заемат да пренесат по суша лодка. Те искат да я превърнат в жива торпила и да потопят броненосеца. По пътя се сблъскват с турски войници, които от врагове стават техни съюзници. И както обикновено става в нашата история, противоречията между българите могат да се окажат по-силни от омразата към враговете… Ролите са поверени на Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле, а прожекцията в Дома на киното е предвидена на 20 май с начален час 18:00.


Документалната творба на Боян Папазов ТОВА ИМЕ ГО ЗАБРАВЕТЕ, която ще се представи на 27 май, от 18:00 часа, е посветена на една легенда в българския театър – Юлия Огнянова. Тя е изключително явление в нашата култура! Филмът разказва за биячите, цензурите, клоуните и „децата“ на Юлия Огнянова. Нейните „деца“ са лицето на българския театър днес…


Лудетини

Продължаваме и създадената традиция за прожекции на нетрадиционни локации – очаквайте на 30 май от 20:30 часа на ОТКРИТО в Студентски град – двора на УНСС в София една специална среща с ЛУДЕТИНИ на Паоло Вирдзи. Забавен, ексцентричен, трогателен, вибриращ със свободния дух на героините си, този филм е страхотно предложение в навечерието на първия летен месец! Беатрис е жена, на която някой трудно може да затвори устата. Тя е богата, знатна дама, която вярва, че поддържа интимни отношения със световните лидери. Даниела пък е татуиран интроверт, крехка млада жена, която живее заключена в личната си мистерия. И двете са пациентки на модерната психиатрична клиника Вила Бионди, а какво се случва по пътя, който поемат заедно – елате на кино, и ще узнаете!


Приказка за Астрид

Месец юни е посветен на три загадъчни, увлекателни истории: на 3 юни каним учащите на среща с най-новия филм на Паоло Сорентино ТЕ, спечелил 12 номинации Давид на Донатело, вдъхновен от личността на Силвио Берлускони - яростно политически некоректна комедия, присмиваща се както на своя герой, така и на днешна Италия, като главната роля е поверена на уникалния Тони Сервило; за 10 юни е предвидена прожекцията на ПРИКАЗКА ЗА АСТРИД на Перниле Фишер Кристенсен - първата кинобиография на световноизвестната писателка Астрид Линдгрен, чиито герои са любими на малки и големи в целия свят; на 17 юни ще представим ДРУГИЯТ ЛЮБОВНИК, един от най-новите филм на „лошото момче“ на френското кино Франсоа Озон, в който красива млада дама тръгва на сеанси при привлекателен и мистериозен психолог, а впоследствие двамата започват връзка и обратът в отношенията е наистина неочакван… Началният час на прожекциите за учащи в първите три понеделника на месец юни е 18:00, мястото е познато и обичано – Домът на киното!


Другият любовник

Основни лектори на инициативата, с която продължаваме традицията за образоване на младите кинофенове, са киноведът и директор на БНФ Антония Ковачева и изтъкнатият български режисьор и преподавател проф. Георги Дюлгеров. Освен ангажимент за представяне на филмите, те продължават да поддържат непосредствен контакт с аудиторията след прожекциите и ще предоставят отговори на въпроси на тези, за които киното е страст или бъдеща професионална реализация.


* * *

Европейско кино за учащи е инициатива на Арт Фест и Дома на киното, която се реализира с подкрепата на Програма „КУЛТУРА” на Столична община и ИА Национален филмов център, както и с информационното сътрудничество на Министерство на образованието и науката. Повече информация ще откриете на www.students.siff.bg и във фейсбук страницата на София Филм Фест за учащи.


* * *

Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на София Филм Фест.

Comments


bottom of page