top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Община Варна отново подкрепя Джаз фестивала "Варненско лято"

31-ият Международен джаз фестивал започва на 29 юли 2022Английският двор на Археологическия музей във Варна отново става място за срещи и импровизации в прохладните нощи край морето. Форумът се открива на 29 юли от 20:30 и ще продължи 3 дни, като импровизации ще има още и на плажа, в книжарница, в Дома на архитекта, дори и в магазин за месо.„Международният джаз фестивал „Варненско лято“ превръща морската ни столица от периферна зона на джазовия живот в България в централно средоточие и витрина на творческите търсения и постижения в музикалното изкуство“, пише джаз критика Владо Гаджев в каталога на феста за 2022 г.

Триото на Кристиан Баканич от Австрия открива фестивала на 29 юли. Самият Кристиян Баканич свири на акордеон, клавишни и перкусия заедно с Кристиан Вендт /контрабас/ и Йорг Хаберл /барабани/. Музиканти от най-висока класа, те предизвикват живо и ярко звуково изживяване с виртоузност и въображение.Същата вечер на сцената излиза Антонио Флинта квартет от Италия. Антонио Флинта е пианист, композитор и педагог, роден в Чили. Като дете живее в Перу, Италия и Испания, а на 14 години започва да свири на пиано, повлиян от музикалната среда на семейството на майка си в Мадрид. На 17 учи физика в университета, но скоро разбира, че музиката е неговото признание. Посещава редица майсторски класове с Бари Харис, Боб Моузес, Чък Израелс и печели стипендия за музикалния колеж Бъркли в Бостън. Там учи композиция, аранжимент и импровизация. Връща се в Рим, където сформира свое собствено трио с Роберто Бучи (контрабас) и Клаудио Джоанини (барабани), започвайки музикална връзка и приятелство, което продължава повече от двадесет години. И като квартет – с Лучано Оролоджи – саксофон, музикантите са обиколили джаз фестивали, театри и клубове по целия свят - от Китай до Гватемала, от Финландия до Мароко, винаги изпълнявайки своя собствена музика.


Антонио Флинта квартет


Очаквайте хармония от човешки гласове на 30 юли в двора на музея. Стилът на Spectrum Vocal Band от България съчетава поп, фънк, джаз и етно с бийтбокс. Членовете на групата са Боряна Йорданова, Весела Морова, Даниел Николов, Янк Янков и Константин Бейков. От 2012 досега групата има участия във всички значими джаз-форуми. През септември 2021 г. излезе вторият й самостоятелен албум Singerprints, който представя съчетание от авторска музика и оригинални обработки на фолклорни пиеси.


Spectrum vocal band


Във втората част на вечерта своите силни, лирични и оригинални композиции ще представи Алф Карлсон & Иржи Котача Квартет. В него влизат шведски, чешки и словашки джаз музиканти. Голяма част от композициите са аранжименти на чешки, словашки и шведски народни мелодии и модерно електронно звучене. Всички членове на групата, въпреки младостта си, вече са утвърдени на националните и европейски сцени. Алф Карлсон е писал музика за Нобеловите награди, а Иржи Котача е номиниран за чешката награда “Грами” – наградата “Андел” през 2020.

Обичаният от джаз-почитателите Антони Дончев ще се появи със своето трио в третата фестивална вечер – на 31-ви юли. С името му са свързани почти всички престижни изяви на българския джаз през последните години. Диригент на Биг Бенда на Българското радио от 2010 г., преподавател по пиано в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ и Югозападния университет „Неофит Рилски“, Антони Дончев е ярък пример за съвременен музикант, който с лекота и умение се справя с разнородните форми на музициране в началото на 21. век. Вокалът на триото Павел Терзийски използва гласа си като музикален инструмент и импровизира в различни жанрове. Мнозина го намират за новатор в определени постановъчни похвати в пеенето. Своята класа и харизма в триото внася и легендарния в музикалните среди Росен Захариев – тромпет, корнет, флюгелхорн и перкусия.

Шарън Кларк Квартет от САЩ влива класически американски джаз във варненския фестивал. Самата Шарън Кларк е била солист на оркестъра на Дюк Елингтън, оркестър Джаз мастъруъркс към Смитсониън (SJMO), симфоничните оркестри на Ричмънд и Балтимор. Участвала е в безброй фестивали в страната и чужбина. Както SJMO, така и Фондация Лудакрис избират Шарон Кларк да изпълни техните отделни трибюти на Куинси Джоунс.


Шарън Кларк


Силна е и съпътстващата програма на фестивала. Естествено продължение на музиката в дните на фестивала ще са постерите на Мария Зафиркова Jazz Divas forever. Владимир Гаджев ще води кинопоредица с джаз свидетелства в Дома на архитекта с начало 18 ч. Афтър парти ще върви в клуб Menthol на плажа: с Brazil Acoustic на 28 юли, Brazz Vilidj – на 29 юли, Орлин Павлов – на 30 юли от 22.30 ч. Богдан Богдев представя „Азбука на жеста“ - живопис и рисунки в Дома на архитекта. От 6 юли в МЕСО+ Георги Пасев показва „Ранните koшмари на съгрешилия вегетарианец“ – живопис, рисунки. Гуруто на график дизайна във Варна и страстен поддръжник на джаз фестивала Димитър Трайчев показва реализирани проекти на CD digipak “Хвърли го“ в Pibooks – книжарница и специално място на ул. “Бдин” 1. Изложбата продължава до 7 септември.

Джаз фестивалът "Варненско лято" се реализира с финансовата подкрепа на фонд "Култура" на Община Варна.

За билети и подробности: https://www.facebook.com/vsijf


Текстът е подготвен по материали подадени от Джаз фестивала "Варненско лято"Comments


bottom of page