top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

На 26 юли на Сцена на вековете във Велико Търново "Теменужката от Монмартр"

Кралят на оперетата Имре Калман на сцената на величествения Царевец!„Теменужката от Монмартър” е призната от световната музикална критика за най-зрялата творба на австро-унгареца Имре Калман. Това произведение е поставило основите на жанра мюзикъл. Като част от "Сцена на вековете", ще бъде поставено от музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” в основен екип:


Режисьор-постановчик - Бойко Богданов

Диригент-постановчик - Игор Богданов

Сценография и костюми - Лидия Къркеланова

Хореография - Катя Богданова

Хормайстор - Яница Брънзелова

За основа на либретото на „La violette de Montmartre”, написано от Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд, е послужила една малка книжка - „Сцени от живота на бохемата”. Това е своеобразен бестселър за времето си, написан от Анри Мюрже. Историята е мила и романтично-мечтателна: разказ за живота на три момчета – музикант, художник и поет. Те са от оня вид „хвърчащи” хора, на които у нас често им притурят определението, че вместо да трупат материални блага, бохемстват.


Заедно с тяхната история е представена и историята на едно момиче - улична цветарка и певица от квартала на парижката бохема Монмартр, името й е Виолета. Едно най-обикновено бедно момиче, което от цветарка по пътя на случайността се превръща в истинска оперетна звезда в театър „Водевил”. Нинон е друга жена, също част от тази компания. Тя олицетворява жената – кокетка - привлекателна, сексапилна и амбициозна, която жертва любовта си в името на кариерата и далеч преди чудото да връхлети нашата теменужка Виолета, постига своя мечтан успех...слава, лукс, пари...И когато го постига, признава на своя любим, че има всичко „освен...любов”.

В центъра на любовния триъгълник по стар класически обичай е художникът Раул Дьолакроа, раздвоен в избора си между тези две жени – преуспяващата леконравна авантюристка Нинон и влюбеното скромно дете на улицата, което пее като чучулига, трудолюбивото и стеснително момиче Виолета.

В края на нашия спектакъл, както често се случва в оперетата, тук всички са щастливи. Но преди края е началото на 26 юли в 21:00 ч., а билети може да закупите тук.„Сцена на вековете” е летен класически музикален формат, провеждащ се на крепостта Царевец във Велико Търново. Превърналсе в емблема на старата столица, фестивалът е сред най-значимитекултурни събития в България. Организатор на събитието е община Велико Търново.


* * *


Материалът е изготвен на база на информация от страницата на фестивала във Фейсбук.

Comentarios


bottom of page