top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Над 300 деца участват в концерта „Европа танцува“ на 22 май

За трета поредна година Европейски музикален фестивал, организиран от агенция Кунтус Фирмус, представя този музикално-танцов проект, събирайки многобройна и възторжена публика.


Тази година събитието ще се състои на 22 май от 18:30 ч. отново на Ларгото в центъра на столицата, като акцентът пада върху детските състави. Танцови формации от Националния дворец на децата, балетната школа „Маша Илиева“ и фолклорните ансамбли Здравец и Средец към Дом на културата Средец ще представят пъстра палитра от танци в различни стилове. В програмата са включени изпълнения на класически и модерен балет, различни видове спортни танци, а също хип-хоп, рок и български фолклор. Водещ на концерта ще бъде журналистът от Classic FM радио Георги Митов – Геми. Събитието е с вход свободен. Деветнадесетото издание на Европейски музикален фестивал е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2019 г. Съорганизатор на форума е Министерството на културата на Р. България.


От Двореца на децата ще вземат участие няколко представителни състава: ансамбъл Бъдниче и школа по характерни танци с ръководител Милена Велинова, школа по хип-хоп и стрийт танци, ръководена от Ивайло Алексиев, танцово ателие Алегрета с ръководител Илина Агова, студио за модерен балет Цветни мечти с ръководители Снежана Бечева и Борислава Бечева – Георгиева, както и клуб по спортни танци Стил с ръководител Анелия Серафимова. Всички тези формации имат богата биография с участия в множество концерти, телевизионни предавания, шоу-програми, международни и републикански фестивали и са спечелили високи отличия от конкурси и състезания у нас и в чужбина.


Дом на културата Средец ще се представи с две от водещите си формации - танцов ансамбъл Здравец, ръководен от хореографите Александрия и Георги Стоянови, който със своите постижения се нарежда сред най-емблематичните танцови формации в страната, както и най-старият самодеен фолклорен състав в България – ансамбъл Средец, с ръководители Ива Търнева и Николай Илиев. Основан още през 1937 г. този ансамбъл вече над 70 години е еталон за високо-художествено третиране на българския музикално-танцов фолклор, на неговите обичаи и нрави. Изпълненията на неговите танцьори се отличават с изключителна чистота и стил, емоционална сила, и с неподправено художествено майсторство разкриват националните черти и красотата на народното изкуство.


До края на май Европейски музикален фестивал представя още един интересен акцент в програмата си - концерта Tango & Campanella със солист Мила Георгиева. На 29 май цигуларката ще изнесе и майсторски клас с деца от Националното музикално училище „Л. Пипков“ в София.


* * *


Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на Европейския музикален фестивал.

留言


bottom of page