top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Момчил Георгиев за годишната среща на EFA в ЕреванЕвропейската фестивална асоциация (EFA) през септември 2022 отбеляза своя 70 годишен юбилей в Ереван, Армения по време на годишната среща на фестивалите на изкуствата. Това е най-старата организация от подобен тип, която обединява фестивали от всички области на културата в различни точки на нашия континент. Българската фестивална асоциация става част от EFA през 2013 г. като колективен член и представител на редица водещи фестивали като Мартенски музикални дни, Софийски музикални седмици, София филм фест, Европейски музикален фестивал, Варненско лято и др.

В Ереван България беше представлявана от Момчил Георгиев, директор на Софийски музикални седмици и член на управителния съвет на БФА. Пред микрофона на Радостина Узунова, водещ в Класик ФМ радио и изпълнителен директор на БФА той разказа за срещите си с арменската култура и колегите си от Европа:


РУ: Още си под емоцията от събитията в Ереван, но преди да ни разкажеш за тях, ще те помоля да представиш БФА и защо България има нужда от подобно обединение на фестивалите?


МГ: Българската фестивална асоциация беше създадена през 2012 г. в една екстремна ситуация. Може би не всички помнят, че тогава имаше опит да се раздадат едни европейски пари от Министерството на културата за „фестивали“ в кавички, които не бяха насочени към действителни фестивални организатори, а по-скоро към фирми, близки до тогавашната власт. Това предизвика спонтанна реакция и обедини фестивали и други хора от сферата на културата в отпор срещу този акт. Това беше подтикът да се създаде Българската фестивална асоциация, която съществува вече 10 години. Подобно обединение имаше и през 90 те години на 20 в. оглавявано от проф. Димо Димов, но неговият живот не продължи дълго.

Фестивалите имат нужда от своето обединение, от своя лобист, който да показва тяхното значение. През годините с различен успех се занимавахме с промени в законодателството, с идеи за по-мощно и по-справедливо финансиране на фестивалите.


РУ: Защо има нужда от европейско обединение на фестивалите?


МГ: Всъщност Софийски музикални седмици е член на Европейската фестивална асоциация още от 1981 г. Разбира се, след като се учреди Българската фестивална асоциация, ние станахме колективен член, благодарение на нея, което ни дава достъп до международната платформа. От 8 години не бях ходил на среща на европейските фестивали. Между другото бях и на 50 годишния юбилей на EFA преди 20 години в Швейцария. EFA е създадена след Втората световна война във време, в което индикациите в поствоенния период дават знак, че травмите от войната трябва да бъдат преодолени по различен начин. Тогава се ражда Европейския съюз, Европейската икономическа общност и през 1952 година диригентът с украински произход Игор Маркевич, който живее в Швейцария и швейцарският философ Денис дьо Ружмон обединяват няколко фестивала с идеята да има обмен между фестивалите и чрез тях, най-вече чрез сценичните изкуства да се утвърждава хуманизма и диалогичността между народите, които да заместят оръдията.

70 годишнината на EFA беше чествана в Ереван, едно неслучайно избрано място. На всеки 2-3 години европейската асоциация отива на подобно място с проблеми и фокусът тази година бяха фестивалите в този регион – Армния, Грузия, Украйна. Над 120 фестивални мениджъри, импресарски агенции и представители на различни градове в Европа се запознаха с арменската култура. Впечатляващ беше концертът, организиран от фестивала – домакин, на арменския държавен симфоничен оркестър със солист Сергей Хачатрян, който въпреки тежкия и дългъг концерт за цигулка на Сибелиус направи три невероятни биса, сред които Изаи, Комитас и Бах. Другото впечатляващо нещо беше музеят на ръкописите, уникален музей, в който се пазят от папируси до най-малката 16 грамова библия и най-голямата тежаща 800 килограма. Посетихме мемориала в памет на арменския геноцид през 1915 г. и даже засадихме там едно борче от името на Европейската фестивална асоциация.


РУ: Каква е основната дейност на Европейската фестивална асоциация, освен ежегодните срещи?


МГ: Напоследък се лансират много проекти. Еди от тях е EFFEA - Европейски фестивален фонд за изгряващи артисти – с цел подпомагане на своите членове. Тук е и ролята и на Българската фестивална асоциация – да бъде информатор и посредник и да подпомага дейността на своите членове.


Comments


bottom of page