top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

"Мистър Джоунс" на Агнешка Холанд - на екран от 6-ти декември 2019

Филмът на Агнешка Холанд - "Мистър Джоунс", с номинация за "Златна Мечка" от Берлин 2019, може да бъде видян на кино от 6 декември.

Разпространява Арт Фест с подкрепа от Творческа програма МЕДИА на Европейския съюз.


1933 година. Гарет Джоунс е амбициозен млад журналист от Уелс, който става известен като единствения чуждестранен журналист, летял с Хитлер. Докато работи като съветник на Лойд Джордж, той започва да се оглежда за следващата голяма история. Във всички новини се говори за съветската „утопия“ и Джоунс иска да разбере как Сталин финансира светкавичната модернизация на Съветския съюз. Той приключва ангажимента си с правителството и решава да замине за Москва, за да се опита да вземе интервю от Сталин. Там среща Ада Брукс – британска журналистка, работеща в Москва, която му разкрива, че истината за режима е строго прикривана. Джоунс чува слухове за гладуващи хора, които режимът пази в тайна. Той успява да заблуди властите и заминава за Украйна. Там става свидетел на истински ужас – милиони са оставени да умират от глад, за да може цялото зърно да се продава в чужбина и така да се финансира Съветската империя.


"Агнешка Холанд има истинска история за разказване – история, която не е разказвана достатъчно – и единствен завладяващ привлекателен персонаж, чрез който да я предаде. Това е филм, изпълнен със сила и емоции." - The Guardian


„Искахме да опишем целия механизъм, по който Джоунс преминава през кръговете на ада, сблъсквайки бруталната реалност със своя идеализъм, младежки дух и кураж по жив и емоционален начин, просто и директно. Когато снимахме филма знаехме, че разказваме важна история извън времето. Но чак след това осъзнах колко адекватна на днешния ден е тази история за фалшиви новини, алтернативни реалности, медийна корупция, малодушие от правителства и безразличие към хората. Проявата на смелост и решителност у Джоунс срещу циничния опортюнизъм на Дюранти все още са толкова актуални. Днес не ни липсват корумпирани конформисти и егоисти; липсват ни такива като Оруел и Джоунс. Затова и ги връщаме отново към живот.“ - Агнешка Холанд пред Variety


Агнешка Холанд е родена на 28 ноември 1948 година във Варшава. Заминава за Чехословакия, за да учи кинорежисура във Филмовата и телевизионна академия в Прага (FAMU). Филмовата ѝ кариера започва в Полша като асистент-режисьор на Кшищоф Зануси, а менторът ѝ е Анджей Вайда. Холанд пише няколко сценария с Вайда, преди да се заеме с режисирането на филми, които скоро започват да печелят награди по международните фестивали: в Кан (наградата на ФИПРЕССИ за „Провинциални актьори“ през 1978), Берлин (номинация за „Златна мечка” за „Треска. Историята на един снаряд“ през 1981), Монреал (номинация за Наградата на журито за „Горчива реколта“ през 1985), Венеция (номинация за „Златен лъв” за „Джули си отива у дома“ през 2002). „Горчива реколта“ е номиниран и за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм, а „Партитурите на Бетовен“ е номиниран за „Златна раковина” за най-добър филм в Сан Себастиан през 2006 година. Агнешка Холанд е номинирана за „Оскар” за сценария на „Европа, Европа“. „В мрака“ също има номинация за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм, а на Полските филмови награди през 2012 година печели три от общо десетте си номинации.
* * *


Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на София Филм Фест.


Comments


bottom of page