top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Людмил Ангелов свири Шопен в интеграл от 4 концерта

10 години след последния Шопенов интеграл, пианистът ще представи солови и оркестрови композиции с Оркестъра на Класик ФМ радио.


Забележителният български пианист Людмил Ангелов подготвя нов интеграл от

4 концерта с музика на великия полски композитор Фредерик Шопен. Цикълът включва два солови рецитала и два концерта с Оркестъра на Класик ФМ радио, които ще се състоят в столичната зала „България“ през сезон 2019-2020.


Поредицата ще представи за първи път в България интегрално изпълнение на всички шопенови творби за пиано и оркестър – общо 6 пиеси, както и избрани солови композиции от различни периоди. Събитието ще отбележи две кръгли годишнини, които се навършват през сезона – 170 години от смъртта на Шопен (октомври 2019) и 210 години от рождението му (февруари 2020).


„Шопен винаги ще бъде актуален“, счита пианистът Людмил Ангелов. „Наблюдавал съм как неговата музика установява непосредствен и много бърз контакт със слушателите. Само няколко такта са достатъчни и сякаш се чува една въздишка в публиката. Има някаква магия, която е необяснима, която присъства и в най-малката му миниатюра, и която вълнува хората. Това е просто гениална музика.“


Интегралът „Людмил Ангелов свири Шопен“ се организира от „Кантус Фирмус“ със съдействието на Полския институт и в партньорство със Софийската филхармония.


Първата част на цикъла е съставена от два рецитала, в които пианистът е подбрал

някои от най-забележителните и обичани от публиката шедьоври за соло пиано от

творчеството на Шопен. Програмата на 5 ноември 2019 г. съдържа седем валса от

различни периоди, драматичното Скерцо №2, четирите балади и три ноктюрни. Този концерт се посвещава на Националния празник на Полша (11 ноември - Ден на независимостта) и се организира със специалната подкрепа на Посолството на Република Полша в България.


Вторият рецитал е на 4 декември т.г., когато публиката ще има възможност да чуе два крупни цикъла на полския майстор – Етюди оп. 12 и грандиозната Соната №2. Те се допълват от Прелюд оп. 45, четири Мазурки оп. 24 и Полонез оп. 53.


През 2020 година Людмил Ангелов ще продължи шопеновия цикъл, вече в

партньорство с Оркестъра на Класик ФМ радио и гостуване на двама изявени полски диригенти. На 25 март програмата представя Концерт за пиано във фа минор, известен като №2. На пулта ще застане Якуб Хренович – главен диригент на Филхармонията на Кошалин.


Финалното събитие от цикъла е на 15 април 2020, отново в зала „България“.

Людмил Ангелов и Оркестърът на Класик ФМ радио ще музицират под палката на

Пьотр Сулковски - артистичен директор на Варминско-Мазурската Филхармония в

североизточна Полша и преподавател в Музикалната академия на Краков. В програмата са предвидени Концерт за пиано и оркестър №1, Фантазия върху полски теми оп. 13 и Andante spianato et Grande polonaise brillante оп. 22.


Двата оркестрови концерта са част от програмата на „Европейски музикален фестивал“, по традиция подкрепян от Столичната община.


През цялата си блестяща творческа кариера пианистът изпълнява шопеновото творчество, постепенно развивайки и задълбочавайки своите интерпретации. Именно той изпълнява за първи път у нас интегрално всички шопенови произведения - над 2000 страници нотен материал, събрани в 12 концерта през сезон 1987-1988 г. Пианистите, които са го правили по света, са единици. През 1998 г. е издаден неговият диск Complete Rondos and Variations от Шопен, който е удостоен от Националния институт „Шопен“ във Варшава с отличието “Grand Prix du Disque Chopin”. През 1999 г. Людмил изпълнява интеграла с музика на Шопен в Мадрид и други градове в Испания. По повод „Годината на Шопен“ (2010) пианистът реализира цикъл от 6 концерта, изпълнявайки в България и Испания всички публикувани приживе солови произведения на Шопен. Интересът на столичната публика към тези концерти беше толкова голям, че част от слушателите бяха разположени на самата сцена.


Популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка и Азия, Людмил Ангелов е изнасял концерти с всички български и с много реномирани чуждестранни оркестри и диригенти. Има огромен репертоар с творби от всички епохи. През 2011 г. е удостоен със званието Почетен професор в НБУ, където работи с най-талантливите млади български пианисти.


Билетите за отделните концерти на цикъла „Людмил Ангелов свири Шопен“ ще бъдат на цени от 15 до 45 лв., а закупилите абонамент ще получат намаление от 10%. Продажбата започва от 3 септември на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на http://ticketsbg.com.


Comments


bottom of page