top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Концерт във Facebook по случай рождения ден на Людмил Ангелов

По случай рождения ден на забележителния наш пианист Людмил Ангелов, точно на 27 юни (събота) на Facebook страницата на „Кантус Фирмус“ ще бъде излъчен негов концерт с музика от Шопен. Изпълненията са част от интеграла „Людмил Ангелов свири Шопен“, реализиран през 2010 година по повод 200-годишнината на Фридерик Шопен.


Излъчването ще започне в 19:30 ч., а в програмата са включени следните произведения:


3 Мазурки оп. 17

Брилянтни вариации по тема из оп. „Людовик” от Ф. Херолд  оп. 12

Ноктюрно оп. 15, № 3 в сол минор

Болеро оп. 19 в ла минор

4 Мазурки, оп. 24

2 Полонези, оп. 26

Балада оп. 23 в сол минор

2 Ноктюрни, оп. 27

Валс оп. 34, № 1 в ла бемол мажор

12 Етюда, оп. 25


Записът е реализиран от Телевизионна компания TV1 и се излъчва с тяхното любезно съдействие.


„Шопен е бил винаги до мен, споделя Людмил Ангелов. „Това е автор, когото много обичам и който винаги е бил близък до моя натюрел.“


Признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен, Людмил Ангелов е изпълнявал многократно интеграли с клавирното творчество на великия полски творец и е чест гост на най-известните Шопенови фестивали, включително фестивала „Шопен и неговата Европа“ във Варшава. През сезон 2019/2020 Людмил Ангелов започна в България нов цикъл с творби на великия полски композитор. Поредицата представя за първи път в България интегрално изпълнение на всички творби от Шопен за пиано и оркестър – общо 6 крупни пиеси, както и избрани солови композиции от различни периоди. Двата солови рецитала се състояха през м. ноември и декември 2019 г. и очаквано бяха посрещнати с огромен възторг от публиката. За съжаление, следващите два концерта, планирани за март и април т.г. в рамките на „Европейски музикален фестивал“, бяха отложени заради кризата с COVID-19. Новите дати на събитията бяха обявени съответно за 30 юни и 24 ноември, но според сегашното развитие на епидемичната обстановка у нас, концертът от 30 юни е преместен на 16 септември. Двата концерта са с участието на Оркестъра на Класик ФМ радио и диригентите Григор Паликаров и Пьотр Сулковски (Полша).


Интегралът „Людмил Ангелов свири Шопен“ 2019/2020 се организира от „Кантус Фирмус“ със съдействието на Полския институт и в партньорство със Софийската филхармония.


Линкът към Фейсбук събитието ще откриете тук.


***

Материалът е подготвен на база на информация от пресцентъра на "Кантус Фирмус".

Comments


bottom of page