top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Ива Чавдарова получи званието „Почетен гражданин на Русе“

Артистичният директор на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ - Ива Чавдарова, получи званието „Почетен гражданин на Русе“ заради принос й за развитието на фестивала. Много силна подкрепа и признание за работата на артистичния директор изразиха общинските съветници Асен Даскалов, Елеонора Николова, Косьо Станев, Теодора Константинова и Росица Георгиева, които категорично застанаха зад предложението.


Тази година „Мартенски музикални дни“ навършва 60 години от създаването си, като в почти половината от тях фестивалът се ръководи успешно от Ива Чавдарова.


През 1973 година Ива Чавдарова завършва с отличие и като първенец на випуска Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, гр. Русе, със специалност „Виолончело“. През 1978 завършва Национална музикална академия „Панчо Владигеров“ като магистър по музикознание, след което се завръща в град Русе, където работи последователно като редактор в Регионалния телевизионен център – Русе и като музиковед в Русенска филхармония.


През 1991 година Ива Чавдарова започва работа като началник на отдел „Култура“ в Община Русе, като от 1992 година до сега е и директор (селекционер) на международния фестивал „Мартенски музикални дни“. В продължение на 28 години, под нейното професионално ръководство, фестивалът се превръща в един от най-успешните в програмно и художествено отношение фестивали за класическа музика.


По настояване на Ива Чавдарова през 2017 година за артистичен съветник на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ е привлечен световноизвестният български цигулар, русенец и почетен гражданин на Русе Светлин Русев, с когото г-жа Чавдарова работи в екип по артистичната програма на фестивала.


В периода 2011 – 2013 година Ива Чавдарова е избрана за ръководител на екипа по подготовката, организацията и изпълнението на един от най-мащабните и успешни за последните 30 години проекти в сферата на изкуствата и културата в Русе – фестивалът за съвременна градска култура „Аз, Градът“.


Като музиковед и музикален критик е автор на множество публикации в местни, национални и специализирани издания за изкуство и култура; автор е и на документални телевизионни филми за Българска национална телевизия.


В качеството си на ръководител на общинския отдел „Култура“ Ива Чавдарова е автор на редица анализи и стратегически документи, свързани с развитието на съвременния културен процес и културните политики в публичния сектор, в т.ч. и на „Стратегическия план за култура 2020“ на Община Русе, приет с Решение на Общинския съвет във връзка с кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата.


Г-жа Чавдарова е трикратен носител на награда „Русе“ за изкуство и култура (1999 г. – индивидуална, 2011 г. и 2018 г. – колективна за екипа на международен фестивал „Мартенски музикални дни). През 1999 година, по повод на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, получава и грамота от Министерството на културата за цялостен принос за развитието на националната музикална култура.


Ива Чавдарова е носител и на наградата „Златното перо“ (2007 г.) на Министерството на културата и Класик ФМ радио, връчвана ежегодно за принос в развитието на националната музикална култура, както и на международната награда „Золотая муза“ – за принос в популяризирането на руската култура в България (2010 г.).***


Материалът е изготвен на база на информация от сайта Русе Медиа.

Kommentare


bottom of page